Prze wielu niedoceniona – KALAREPA – ma właściwości prozdrowotne.
A zastosowanie? O tym też będzie ♥
Kalarepa należy do warzyw krzyżowych, jest kuzynką brokułu, kapusty, kalafiora i brukselki.
A czy wiecie, że..?
Jadalną częścią kalarepy jest nie tylko „kulka” (tak w ogóle ta kulka to łodyga kalarepy), ale także jej liście.
Mało tego!
To właśnie liście kalarepy są najbogatsze w prozdrowotne składniki.
Co w takim razie zawierają liście kalarepy?
Liście są bardzo pożywne, zawierają znaczne ilości witaminy A i K, minerały i witaminy z grupy B. Jednak osobiście uważam, że jeżeli kupujemy kalarepę nieznanego pochodzenie (nie organiczną) to jedzenie liści nie jest najlepszym rozwiązaniem. To właśnie liście „przechwycą” najwięcej pestycydów i innych toksyn, którymi są pryskane uprawy kalarepy. Jeżeli jednak mamy swoją grządkę, a na niej rośnie kalarepa, no śmiało po umyciu możemy wcinać liście.
O tym jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców pisałam w tym poście.
Kalarepa – właściwości zdrowotne.
Poza tym, że kalarepa jest mega niskokalorycznym warzywem, które:
ma tylko 27 kalorii na 100 g,
znikome ilości tłuszczu,
w prawie 4% składa się z błonnika,
zerowy poziom cholesterolu.[1]
Posiada szereg innych prozdrowotnych właściwości, o których bardziej szczegółowo poniżej.
1. Doskonałe źródło witaminy C
♥ Kalarepa dostarcza nam 62 mg witaminy C na 100 g swojej wagi, jest to około 102% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i silnym przeciwutleniaczem. Pomaga organizmowi ludzkiemu utrzymać zdrową tkankę łączną, zęby, pomaga organizmowi ludzkiemu walczyć z chorobami i nowotworami, usuwając wolne rodniki „szkodniki” z organizmu.
Jako doskonałe źródło witaminy C KALAREPA może przeciwdziałać rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Regularne spożywanie kalarepy wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. To właśnie wysoka zawartość witaminy C (przypomnę jedna kalarepa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę) jest kluczowa dla utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.
2. Działanie przeciwnowotworowe.
Kalarepa podobnie jak inni członkowie rodziny kapustnych, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera zdrowotne substancje fitochemiczne, takie jak: sulforafan, izotiocyjaniany i indolo-3-karbinol.
W 100 g kalarepy jest 40-50 g tych substancji
Yyyyyy a co oznaczają te nazwy?
Już już szybko tłumaczę.
Izotiocyjaniany to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają m. in. za ostry smak. Działa to tak, że izotiocyjanian pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie pokarmowym i dzięki temu odczuwamy ostry czy pikantny smak.
Tak mówiąc ogólnie my musimy pamiętać, że
izotiocyjaniany należą do związków chroniących przed rozwojem nowotworów
oraz, że mają działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. [2]
Sulforafan to siarkoorganiczny związek chemiczny, który mocno obniża stany zapalne, redukuje ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Ma jeszcze inne zalety, ale my musimy zapamiętać, że …
Sulforafan jest związkiem chroniącym przed rakiem i wspomaga z ciała toksyn. [4]
Tak samo jest z Indolo-3-karbinolem.
Indolo-3-karbinol jest związkiem chroniącym przed rakiem.
Związek ten wykazuje działanie chemoprewencyjne. Co to znaczy? Znaczy to tyle, że ogranicza wzrost i namnażanie się komórek nowotworowych, stymuluje apoptozę (programowana śmierć komórki) oraz przyspiesza detoksykację substancji rakotwórczych.[5]
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
3. Witaminy z grupy B
Kalarepa zawiera dość spore ilości witamin z grupy B, takich jak niacyna (B3/PP), witamina B-6 (pirydoksyna), witamina B1 (tiamina), witamina B5 (kwas pantotenowy) czy B2 (ryboflawina).
Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii –wchodzą w skład wielu enzymów, lub potrzebne są do ich aktywacji. Nie tylko mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, ale także aktywnie w nim uczestniczą.
Witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego.
Ważne jest też to iż witamin z grupy B są bardzo wrażliwe na działanie używek: kawa, alkohol, cukier (oraz produkty go zawierające) czy czarna herbata.
Ze względu na to, iż witaminy z grupy B są nietrwałe i nie są magazynowane w naszym organizmie (z wyjątkiem witaminy B12, ale jest odkładana w minimalnych ilościach) musimy pamiętać, aby stale były obecne w naszej diecie.
Tiamina – 0,050 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna – 0,400 mg
Pirydoksyna – 0,150 mg
Kwas foliowy – 16 µg
Kwas pantotenowy – 0,165 mg [1]
Ciekawostka:
Kalarepa ma działanie uspokajające, zmniejsza niepokój i poprawia nastrój.
4. Źródło luteiny
Kalarepa jest źródłem luteiny, czyli substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Luteina (jej największa ilość gromadzi się w plamce żółtej oka) to naturalny żółty barwnik, znajdujący się w roślinach. (w części warzyw ten żółty barwnik (luteina) zamaskowany jest przez zielony barwnik roślinny czyli chlorofil).
Ponadto kalarepa chroni oko przed promieniowaniem UVA i UVB
Ważne:
Podczas siekania kalarepy metalowym nożem, lub jej długiego gotowania, luteina traci swoje właściwości.
Jedzmy kalarepę na surowo ♥
5. Układ pokarmowy (zaparcia, wzdęcia)
Kalarepa reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie, zwalcza zaparcia i poprawia przemianę materii.
Kalarepa zawiera dużo błonnika tym samym zwiększa perystaltykę jelit.
Kalarepa ma duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego poprzez to, że oczyszcza jelita z toksycznych produktów przemiany materii.
Ponadto kalarepa jest żółciopędna i wspomaga pracę wątroby. Nie tylko surowa kalarepa, ale także jej przetwory są zalecane w kamicy żółciowej.
6. Źródło minerałów
Kalarepa charakteryzuje się bardzo dobrym poziomem minerałów. w 100 g surowej kalarepy znajdziemy:
miedź (0,129 mg),
wapń (24 mg),
potas (350 mg),
magnez (19 mg),
mangan (0,139 mg),
żelazo (0,4 mg),
fosfor (46 mg),
jod (0.6 mg)
Jak widać kalarepa to dobre źródło POTASU.
Potas jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych i komórkowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi poprzez przeciwdziałanie efektom sodu.
Ponadto wysokie dawki potasu w kalarepie mają wpływ na naturalne rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Kalarepa bogata w ten składnik dotlenia organizm jednocześnie obniżając ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału.
Kalarepa pod względem zawartości ŻELAZA jest w czołówce wśród warzyw.
W 100 g znajdziemy 0,4 mg żelaza.
Ponadto obecność wapnia w kalarepie poprawia wchłanianie żelaza przez organizm.
No to teraz podsumujmy zdrowotne właściwości kalarepy:
- przyspiesza wydzielanie żółci,
- usuwa toksyny,
- poprawia funkcjonowanie układu trawiennego,
- ma działanie antynowotworowe,
- neutralizuje wolne rodniki
- pomaga w leczeniu zaparć i wzdęć,
- zalecana w profilaktyce zaćmy,
- działa uspokajająco, zmniejsza niepokój i poprawia nastrój,
- utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi,
Ciekawostki:
♥ Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. To znaczy, że można ją podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.
♥ Sok z kalarepy wzmacnia zęby, dezynfekuje język i dziąsła, zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł, jamy ustnej oraz próchnicy.
♥ Kalarepa wskazana jest w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi i przy tym nie jest kaloryczna.
♥ Najbardziej odżywcze są młode listki kalarepy i można wykorzystać jako składnik sałatek.
♥ Kalarepa ma właściwości podrażniające z tego powodu nie jest zalecana przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, chorobach wrzodowych i innych chorobach przewodu pokarmowego.
ZASTOSOWANIE
Idealnie nadaje się do sałatki Colesław.
Duszona kalarepa z cebulą i pomidorem jako dodatek do mięsa – obłęd.
Zupa krem z kalarepy- pychota.
Placuszki szpinakowo- kalarepowe.
Jeżeli będziecie chcieli, piszcie to podam przepisy na te wyżej wymienione dania.
Jaką kalarepę wybrać?
Dobra wiadomość jest taka, że kalarepa jest dostępna niemal przez cały rok. Są odmiany wczesnowiosenne, letnie i zimowe.
Kalarepa występuje w dwóch kolorach: zielonym i fioletowym. Jednak jej miąższ jest zawsze biały.
Czym się różnią? Fioletowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku.
ZWRÓĆ UWAGĘ NA :
♥ liście
Wybierając kalarep zwróć uwagę na jej liście, które powinny być intensywne w swoim kolorze i świeże. Żółte i zwiędłe świadczą o tym, że kalarep jest stara.
♥ ciężar
Najlepiej kupować kalarepę średniej wielkości, która jest ciężka. Te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste.
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
REKLAMA*
Źródła:
[1] http://www.nutrition-and-you.com/kohlrabi.html
[2] http://biotechnologia.pl/biotechnologia/przeciwnowotworowe-wlasciwosci-kapustowatych,13156
[3] http://www.livestrong.com/article/41901-kohlrabi-nutrition-information/
[4] https://examine.com/supplements/sulforaphane/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814317/
Dodaj komentarz