Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.
Ich regularne jedzenie pomaga zmniejszyć zagrożenie rozwojem otyłości, cukrzycy t. 2, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, a także wzmocnić układ odpornościowy.
Boczniaki mają specyficzny skład: obfitują w wodę, zapewniając niewiele kalorii, a za to dostarczają specjalny rodzaj błonnika i unikatowe związki antyoksydacyjne.
Potencjał prozdrowotny boczniaków
Boczniaki są grzybami o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym. Za przeciwutleniające właściwości boczniaków odpowiadają głównie polifenole (w tym flawonoidy), a także witaminy i selen. Ekstrakty z boczniaków w warunkach in vitro hamowały peroksydację lipidów oraz wzmacniały aktywność zarówno przeciwutleniaczy nieenzymatycznych, jak i enzymów antyoksydacyjnych.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Wartości odżywcze boczniaków
Boczniaki zawierają:
✔️białko przyswajalne w 70 proc.,
✔️sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych,
✔️komplet witamin z grupy B,
✔️witaminę C,
✔️wapń,
✔️żelazo,
✔️magnez,
✔️fosfor,
✔️potas,
✔️selen,
✔️sód,
✔️cynk.
Boczniaki są nie tylko niskokaloryczne, ale też mają niski indeks glikemiczny (IG <50), wynoszący około 15. Wykazują ponadto zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, przez co są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę i wszystkich tych, które chcą jej uniknąć (a także utrzymać stałą masę ciała).
Jakie właściwości prozdrowotne mają boczniaki?
Boczniaki zaliczane są do grzybów prozdrowotnych, a nawet leczniczych, jak ma to miejsce w systemie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM).
Regularne jedzenie boczniaków obniża nie tylko poziom glukozy we krwi, poprawiając metabolizm, ale także cholesterolu LDL i trójglicerydów, dzięki czemu pozwala zmniejszyć ryzyko powstawania zmian miażdżycowych.
Cenne właściwości prozdrowotne boczniaków, w tym antyrakowe, wiążą się z obecnością w nich silnych antyoksydantów takich jak:
✔️pleuran,
✔️beta-glukan.
Związki te, należące do polisacharydów (czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie) stymulują układ odpornościowy, co pozwala zmniejszyć częstotliwość przeziębień i innych chorób przebiegających ze stanem zapalnym.
Boczniaki mają również właściwości antybakteryjne (m.in. pomagają zwalczać infekcje wywołane przez gronkowca złocistego), przeciwgruźlicze i przeciwwirusowe.
Innym ważnym antyoksydantem jest ergotioneina. To kolejny związek przeciwzapalny, wspomagający działanie hamujące rozwój komórek raka piersi, prostaty i jelita grubego, a także białaczki, co stwierdzono w badaniach laboratoryjnych.
Boczniaki – działanie prewencyjne w chorobach układu naczyniowo-sercowego – z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i niską zawartość tłuszczu boczniaki mogą stanowić element diety przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo zawarte w nich substancje spowalniają syntezę tzw. złego cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów. Jedną z takich substancji występujących w niektórych odmianach boczniaków jest lowastatyna, która stosowana jest u chorych z hipercholesterolemią pierwotną w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego – LDL i TG.
Boczniaki – działanie przeciwgrzybicze – białka pochodzące z boczniaka ostrygowatego mają działanie hamujące rozwój grzybni Fusarium oxysporum produkującej duże ilości mykotoksyny.
Jak przyrządzić boczniaki?
Boczniaki to grzyby, które można kupić przez cały rok w prawie każdym większym sklepie spożywczym. Hodowla boczniaka jest relatywnie prosta. Potrzebna jest grzybnia boczniaka i pieniek, który możemy umieścić na balkonie albo w ogródku i korzystać z grzybów z własnego zbioru.
Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Można smażyć je w panierce jak schabowe, piec na grillu po zamarynowaniu jak steki, a także przygotować z nich flaczki. Przyrządza się je podobnie jak flaki mięsne, z tym że zamiast mięsa wykorzystuje się paski grzybów.
Wyśmienita jest ponadto zupa z boczniaków, makaron z dodatkiem ich kawałków, sos z boczniaków. Grzyby te można także dodawać do risotto, zapiekanek i dań jednogarnkowych typu gulasz. Bardzo dobrze smakują też boczniaki marynowane i kiszone.
Na zdrowie ?
Produkt firmy FitLine Omega 3+E z wartościowego oleju rybnego- chroniony 2 patentami. Jest to jedyna taka omega na świecie podana w formie micelarnej przez co wchłanialność jest na poziomie 97%. Ważne – całkowity czas od zażycia do wchłonięcia wynosi od 4-7 minut, przez co nie zalega i nie niszczy wątroby. Produkt ten posiada certfikat GMP (kontroli czystości składników) i zrobiony jest w technologii NTC ( zapewnia możliwie najlepszą resorpcję substancji). Ważne Omega 3 firmy FitLine jest z witaminą E dla zabezpieczenia Omegi 3 przed utlenianiem
Omega 3+E FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Thank you valuable information