Glicyna właściwości i zastosowanie. Działa uspokajająco i antylękowo. Wspiera regenerację śluzówek.

Glicyna jest aminokwasem endogennym. Znajduje się w pokarmach bogatych w białko, np. mięsie i rybach oraz zwłaszcza w bulionach długo gotowanych na kościach, czy galatach. Związek ten, jest niezbędny w przebiegu wielu przemian biochemicznych w wątrobie i nerkach. W organizmie ludzkim, Glicyna, w wysokich stężeniach znajduje się w: skórze, tkance łącznej stawów i tkance mięśniowej. Jest ona bardzo skuteczna w poprawie zdrowia, gdyż wspiera wzrost i dobre samopoczucie ludzi. Istnieją doniesienia potwierdzające rolę glicyny w zapobieganiu wielu chorobom i zaburzeniom, w tym nowotworom. 

Glicyna właściwości i zastosowanie zawdzięcza swojej aktywności jako składnik budulcowy i neuroprzekaźnik. Pełni wiele funkcji w organizmie. Jest niezbędna dla mięśni, pracy mózgu i przebiegu procesów metabolicznych. Wspiera układ trawienny i odpornościowy.

Właściwości glicyny dla układu nerwowego
Glicyna jest bardzo korzystna dla mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Uczestniczy w syntezie związków chemicznych stanowiących źródło energii dla mózgu i komórek nerwowych oraz reguluje przepływ impulsów nerwowych w organizmie poprzez kontrolę poziomu elektrolitów: potasu, chloru i wapnia.


JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO FitLine zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych ( (L-Izoleucyna,L-Leucyna, L-Lizyna,L-Metionina, L-Fenyloalanina,L-Treonina,L-Tryptofan i L-Walina). Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą.

ProShape Amino możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Glicyna – zastosowanie – na co pomaga?

1.  Wspiera regenerację śluzówek i może poprawiać szczelność bariery jelitowej.

2. Działa uspokajająco i antylękowo. Glicyna może działać podobnie jak neuroprzekaźniki o działaniu hamującym na układ nerwowy.

3. Aminokwas ten wspiera zdrowie snu, poprawia głębokość snu, zmniejsza uczucie zmęczenia w ciągu dnia. Pozytywnie wpływa na długość razy REM.

4. Glicyna jest niezbędna do budowy hemu – może być pomocna u osób z anemią, czy u osób przewlekle zmęczonych.

5. Związek ten zmniejsza objawy schizofrenii. Może być też pomocna dla osób z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi (w dawce minimum 5g).

6. Wspiera budowanie masy mięśniowej, może chronić przed sarkopenią. Glicyna wchodzi w skład kreatyny.

7. Wspiera usuwanie wolnych rodników – poprzez wpływ na produkcję glutationu.

8. Aminokwas ten wykazuje działanie antypadaczkowe.

9. Poprawia cyrkulację krwi, pozytywnie wpływa na krążenie i zdrowie serca.

10. L-glicyna poprawia wrażliwość insulinową.Może być pomocna dla osób z cukrzycą typu II. Pozytywnie wpływa też na redukcję wagi. Zwiększa poziom adiponektyny.

11. Glicyna poprawia przyswajanie wapnia.

12.  Zmniejsza stan zapalny poprzez wpływ na cytokiny tj. TNF-alfa, czy IL6.

13. Chroni przed uszkodzeniem wątroby – głównie poprzez wpływ na II fazę detoksu oraz może chronić przed stłuszczeniem wątroby spowodowanym alkoholem.

14. Może być pomocna w leczeniu stanów zapalnych jelit. Suplementacja glicyną obniża poziom cytokin prozapalnych w jelitach. Co ciekawe – w jednym badaniu zmniejszała kolonizację patogennych bakterii z rodzaju Clostridium, czy Ruminococcaceae.

Działanie glicyny na układ pokarmowy

Aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, wspomagają odbudowę tkanki wyściełającej wnętrze przewodu pokarmowego. Uczestniczą w wytwarzaniu kolagenu i żelatyny – dwóch najważniejszych składników obecnych w wyściółce jelit. Działanie glicyny polega na ochronie przewodu pokarmowego przy przyjmowaniu silnych leków i wrzodach.

Zapobiega powstawaniu nieszczelnego jelita czyli stanu, w którym przez rozszczelnione połączenia między komórkami nabłonka jelit do krwiobiegu przechodzą duże niestrawione cząstki pokarmowe, wywołując stan zapalny.

Dzięki glicynie zwiększa się tolerancja na pokarmy u osób z nadwrażliwościami pokarmowymi, zmniejszają się objawy nieswoistego zapalenia jelit, niestrawności i refluksu, a także poprawia się skład mikroflory jelitowej. W przewodzie pokarmowym glicyna potrzebna jest do wytwarzania żółci, kwasów nukleinowych, fosforanu kreatyny i porfiryn rozkładających składniki pokarmu. Dowody naukowe pokazują również, że glicyna może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, zapobiegając przy tym napadom głodu i zmęczeniu.

Źródła pokarmowe L – glicyny

Wśród produktów zwierzęcych bogatym źródłem tego aminokwasu są:

  • bulion na kościach,
  • schab,
  • żelatyna,
  • ryby,
  • mięso drobiowe,
  • wołowina,
  • jaja,
  • produkty mleczne.

Wśród produktów pochodzenia roślinnego bogatym źródłem glicyny są:

  • szpinak, jarmuż,
  • kalafior, kapusta, dynia,
  • banan, kiwi,
  • zarodki i otręby pszenne,
  • sezam, orzechy arachidowe i migdały,
  • len,
  • soczewica czerwona i fasola biała,
  • kakao.

REKLAMA*


TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*