Gnocchi z pesto szpinakowym i parmezanem.
Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Od polskich kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Świetnie komponują się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można je również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.
Składniki (na 2 porcje):
Gnocchi:
✔️500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, waga po obraniu (np. odmiana Astra, Bryza)
✔️1 małe jajko
✔️około 100-150 g mąki pszennej
✔️2 łyżeczki miękkiego masła
✔️szczypta soli
Pesto:
✔️80 g liści szpinaku,
✔️1 ząbek czosnku,
✔️2 czubate łyżki startego sera pecorino,
✔️2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich,
✔️szczypta soli,
✔️kilka łyżek oliwy extravirgin,
Dodatki:
✔️tarty parmezan do posypania
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluseczki wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Przede wszystkim piniole są bogatym źródłem witaminy K (34,1 µg/100 g), której wiele orzechów nie posiada wcale lub w niewielkich ilościach (wyjątkiem są nerkowce, które posiadają tyle samo witaminy K co piniole).
Orzeszki piniowe charakteryzują się wysoką zawartością białka – aż 13.7 na 100 g produktu, dlatego są polecane sportowcom, a także wegetarianom i weganom, bo są świetnym uzupełnieniem diety.
Warto zwrócić także uwagę na wysoką zawartość L-argininy w orzeszkach piniowych. Jest to ważny aminokwas, będący prekursorem tlenku azotu, który wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu mięśnie szkieletowe są lepiej ukrwione i dotlenione. Ponadto, l-arginina może pobudzać wydzielanie insuliny, co powoduje zwiększony transport glukozy do komórek i wzmożoną syntezę glikogenu.
Oprócz białka orzeszki piniowe zawierają błonnik, który jest istotny dlatego że pomaga utrzymać stabilną masę ciała, dzięki temu iż daje na długo uczucie sytości.
Orzeszki piniowe to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Niemalże 70% masy orzeszków piniowych stanowi zawartość tłuszczów. Jednakże nie należy się tego bać, ponieważ przeważająca część to kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), o których wiemy, że są korzystniejsze dla zdrowia, niż kwasy tłuszczowe nasycone.
Właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
Za właściwości antyoksydacyjne orzeszków odpowiadają przede wszystkim, zawarte w nich przeciwutleniacze: α-tokoferol oraz polifenole. Jak wiadomo, polifenole mają wysoką aktywność biologiczną, a dzięki ich zdolnościom wymiatania wolnych rodników z organizmu pomagają niwelować stres oksydacyjny, przeciwdziałać rozwojowi stanu zapalnego oraz zapobiegać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, czy chorób zwyrodnieniowych.
Właściwości przeciwzapalne
Jak wiadomo, kwasy tłuszczowe n-6 są najczęściej substratami dla mediatorów prozapalnych, a kwasy n-3 dla substancji zwalczających zapalenie. Okazuje się jednak, że kwas pinolenowy, charakterystyczny dla nasion sosny z gatunku Pinus, mimo iż jest kwasem tłuszczowym n-6, hamuje powstawanie substancji prozapalnych.
Właściwości przeciwcukrzycowe
Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że w grupie z cukrzycą, podawanie orzeszków z gatunku P.gerardiana powodowało znaczne obniżenie poziomu glukozy na czczo, zwiększenie sekrecji insuliny na czczo oraz obniżenie wskaźnika HOMA-IR, a więc zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę (odpowiednio do stosowanej dawki), lecz nie obserwowano takiego efektu w grupie zdrowej.
Na zdrowie ?
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGENU jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz