Łatwo dostępne i niedrogie.
Dodatkowo większość z nich – pycha.
Oto, lista 8 niedocenianych SUPER FOODS.
Oczywiście prawda jest taka, że żaden pojedynczy produkty nie będzie (sam) miał tyle siły, żeby przeciwdziałać nowotworowo i być cudem na całe zło.
Jednak są pewne produkty, które dodane do zbilansowanej diety mogą potęgować jej działanie ochronne i przeciwnowotworowe.
Poniżej niektóre z nich.
1. CYNAMON MIELONY
Cynamon to potężna przyprawa, która od tysięcy lat była stosowana w medycynie na całym świecie.
Na liście ORAC (jednostki ORAC mierzą zdolność „chłonności” wolnych rodników) zajmuje TRZECIE MIEJSCE. Cynamon to nic innego jak źródło antyoksydantów- chronią organizm przed szkodliwymi działaniami „wolnych rodników„. Ponadto cynamon zawiera wysokiej jakości polifenole.
Więcej na temat „wolnych rodników” i polifenoli przeczytasz tutaj.
Oto, niektóre cudowne właściwości cynamonu:
- neutralizuje nadmiar kwasu solnego w żołądku,
- pomaga na wzdęcia i niestrawność,
- zwalcza zakażenia,
- zmniejsza obrzęk w różnych częściach ciała,
- odbudowuje uszkodzone tkanki,
- pomaga w redukcji „złego” cholesterolu i trójglicerydów,
- pomaga w walce z trądzikiem i wypryskami,
- obniża poziom cukru we krwi,
- ” może być domowym lekarstwem na walkę z rakiem- ogranicza tworzenie się naczyń krwionośnych nowotworów, które przyczyniają się do śmierci zdrowych komórek”, [1]
Osobiście ten SUPER FOODS – CYNAMON dodaję do wszystkiego co jem na „słodko” to znaczy: do koktajli potreningowych, do kulek mocy, do jogurtu naturalnego, do jabłek prażonych itp.
Jednak dla tych, którzy nie lubią cynamonu, tez mam dobrą wiadomość. Otóż korzyści zdrowotne płynące z cynamonu można uzyskać nie tylko poprzez jedzenie cynamonu, ale także z olejków eterycznych lub w postaci ekstraktu, gdy są izolowane specjalne związki fenolowe, flawonoidy i przeciwutleniacze .
W ogóle aromaterapia to bardzo ciekawy temat. Myślę, że wkrótce postaram się coś o tym napisać.
P.S. Najlepiej wybierać cynamon cejloński.
2. OREGANO
Kolejna skarbnica!
W skali ORAC, oregano suszone jest na bardzo wysokim 5 miejscu!
Oregano to prawdziwa bomba cennych składników zdrowotnych. Zawiera:
- fenole (karwakrol, tymol),
- witaminy A, B 6, C, E, K, (i to duże ilości tych witamin)
- składniki mineralne (cynk, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo),
- błonnik pokarmowy,
- flawonoidy,
Wymienione wyżej fenole mają właściwości
przeciwgrzybiczne,
antybakteryjne
i przeciwpasożytnicze!
Oregano ma częste zastosowanie z przypadku zaburzenia trawienia:
- zwiększenie wydzielania śliny, soku trawiennego i żółci,
- ułatwienie wydalania gazów.
Ponadto jest wysoce pomocne przy bólach menstruacyjnych – działa rozkurczowo (te właściwości zapewniają mu flawonoidy).
Stosowane zewnętrznie jako olejek eteryczny, ma działanie uśmierzające bóle migrenowe i reumatyczne. [3]
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
3. BAZYLIA
Bazylia suszona w skali ORAC zajmuje 15 miejsce.
Napar z liści bazylii zalecany jest na brak apetytu.
Bazylia:
- zwiększa wydzielania soków trawiennych,
- ułatwia przyswajanie pokarmów,
- przeciwdziała wzdęciom,
- wzmacnia żołądek,
- łagodzi dolegliwości żołądkowe,
- działa rozkurczowo i wiatropędnie,
- pomaga zmniejszać obrzęki,
- działa przeciwkaszlowo,
- wspomaga pracę nerek,
Bazylia działa
pobudzająco,
przeciwzapalnie
i przeciwbakteryjnie.[4]
4. CZOSNEK
Czosnek nie tylko sprawia, że jedzenie jest pyszne, może mieć również bardzo dużo korzyści zdrowotnych.
Czosnek :
- działa przeciwzapalne,
- ma działnie bakteriobójcze (czosnek zawiera allicyne- związek ten niszczy bakterie wywołujące zakażenia ropne skóry, zapalenie mięśnia sercowego, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe oraz wiel grzybów np. Candida albicans),
- obniża poziom złego cholesterolu,
- poprawia krążenie krwi,
- „może także być korzystny w zapobieganiu lub leczenia raka okrężnicy i raka trzustki„
- warto go spożywać przy przeziębieniu, bólu gardła, problemach jelitowych, grypie,[5]
Najwięcej właściwości zyskujemy jedząc czosnek na surowo.
CZOSNEK jeden z moich dwóch ulubionych SUPER FOODS (z tej listy).
Numer dwa, poniżej.
5. Sosna zwyczajna
Olejek sosnowy wykazuje działanie:
bakteriobójcze,
przeciwkaszlowe
i wykrztuśne.
Przynosi ogromną i szybką ulgę w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i zatok. Działa wykrztuśnie, pomaga w przypadku kataru, bólu zatok i bólach głowy.
Olejek sosnowy ma właściwości:
rozgrzewające, dlatego można stosować go miejscowo (także dodawać do kąpieli) na bóle reumatyczne,
pobudza krążenie krwi,
odświeżające i orzeźwiające,
przeciwdziała zmęczeniu umysłowemu,
zwiększające odporność organizmu,
P.S. Najlepsze jakościowo olejki powstają gdy „produkowane” są wiosną i latem i z drzew rosnących w Azji lub Północnej części Europy. Przykład takiego olejku to olejek pochodzący z igieł sosny pinus silvestris. [6]
REKLAMA*
6. ŻURAWINA
Żurawina jest wszechstronnym owocem. Ma duże znaczenie zarówno w żywności, jak iw produktach leczniczych. Żurawina ma ogromną ilość przeciwutleniaczy.
Owoce żurawiny zawierają kwas hipurowy , który zapobiega rozwojowi bakterii na ściankach pęcherza moczowego, dlatego też zaleca się spożywanie żurawiny w leczeniu infekcji dróg moczowych.
Ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki obecności związków polifenolowych w owocach.
Sok z żurawiny może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób i pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy obecne w żurawinie mają właściwości przeciwutleniające i mogą zmniejszyć zagrożenie wystąpienia miażdżyce.
Sok z żurawiny jest świetny na przeziębienie czy ból gardła. Ponadto sok z żurawiny zapobiega kamieniom nerkowym (wysoka zawartość kwasowych składników w soku żurawinowym zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej).
Żurawina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowych takich jak wrzody żołądka – dzieje się tak poprzez hamowanie wzrostu bakterii Helicobacter pylori . [7]
7. CEBULA
Pamiętacie z czasów dzieciństwa SYROP Z CEBULI?
Ohyda, ale pomagał.
W medycynie ajurwedyjskiej na kaszel czy gorączkę stosuje się okładu z cebuli, który przykłada się na klatce piersiowej lub stopach. Ponadto takie okłady stosuje się przy bólach i zapaleniach stawów.
Lekarze homeopatyczni również wykorzystują lecznicze właściwości cebuli w celu ochrony lub walki z wirusami i bakteriami. Sok z cebuli niszczy bakterie odpowiedzialne, za infekcje skóry.
Okłady nasączone sokiem z cebuli przyśpieszają leczenie oparzeń, czyraków czy trądziku.
Poza właściwościami zdrowotnymi cebula pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i skóry. To wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która sprzyja produkcji kolagenu.
CIEKAWOSTKA:
Cebula obrana i przekrojona na pół (albo na cztery części) ZACZYNA ABSORBOWAĆ BAKTERIE!
Dlatego, jeżeli zaczniesz cebulę i jej nie zjesz do końca, pozostałości możesz użyć do wyeliminowania zapachów pleśni w szufladzie, szafce czy całym pomieszczeniu. [8]
Mówi się też, że jeżeli masz przeziębienie, gorączkę lub inne dolegliwości, przed snem obierz i pokrój cebulę na mniejsze części, włóż do miseczki i postaw przy łóżku. Podobno pomaga. Zawsze zapominam tego spróbować (bo choruję raz na pięć lat :))
Jedno jest pewne, CEBULA to mój drugi ukochany SUPER FOODS, z tej listy.
Zarówno czosnek jak i cebulę uwielbiam szamać na surowo ♥
8. SZAŁWIA LEKARSKA
To nie przypadek, że SZAŁWIA znalazła się na tej liście. Otóż jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego Salvere co oznacza „leczyć”.
PRZECIW CZEMU DZIAŁA SZAŁWIA:
przeciwbakteryjnie,
przeciwwirusowo,
przeciwgrzybiczo,
przeciwpotnie,
przeciwropnie,
przeciwzapalnie,
przeciwbólowe,
SZAŁWIA, a raczej NAPAR Z SZAŁWII dobry na ( prawie WSZYSTKO):
♥ pobudzenie organizmu do produkcji soków trawiennych,
♥ stany zapalne np. astma, zapalenie stawów, trądzik zapalny, afty i pleśniawki,
♥ ogranicza laktację (systematyczne picie naparu z szałwii przez około 7 dni po 2-3 szklanki dziennie),
♥ bolesne/obfite miesiączki – szałwia zawiera dość spore ilości fitoestrogenów (są to roślinne hormony!), garbników i olejków eterycznych – ta „mieszanka” działa rozkurczowo i przeciwbólowo, a także pomaga wyregulować menstruację
♥ przeciwdziała wzdęciom,
♥ łagodzi nadmierną potliwość związaną z menopauzą,
♥ zmniejsza stężenie glukozy we krwi,
♥ pieczenie oczu, zapalenie spojówek czy po prostu zmęczone oczy(moczymy okłady w herbatce),
♥ oparzenia i „zatarcia”,
♥ stany zapalne pochwy,
♥ kaszel,[9],[10]
P.S. Jakość tych produktów ma ogromne znaczenie w tym czy będą one faktycznie dla nas SUPER FOODS. Osobiście polecam wybierać BIO warzywa i przyprawy.
P.S. 2 – szałwia jest jednym z fitoestrogenów, które pomogły mi wyregulować miesiączkę.
P.S. 3 Bardzo ważne rzecz.
Trzeba pamiętać, że naturalne metody, sposoby działają. Działają zawsze, tylko nie jak farmaceutyki (w 5 min przestaje Cię boleć głowa), tylko wolniej bo….
Uwaga. Bo naturalne metody likwidują przyczynę, a nie skutek.
To jaki napar dzisiaj sobie zaserwujesz? 🙂
Ja – SZAŁWIA ♥
Oczyszczacz powietrza nie są urządzeniami sezonowym.
Zdecydowanie warto go mieć i korzystać przez cały rok, ponieważ jego działanie ma pozytywny wpływ na każdą grupę odbiorców (lepsze samopoczucie, mniej infekcji, walka z alergiami, mniejsze ryzyko powikłań spowodowanych oddziaływaniem smogu na organizm)
Wysokiej klasy oczyszczacz powietrza nie tylko odfiltrowuje cząsteczki smogu. Równie skutecznie usuwa bakterie, pyłki roślinne oraz przykre zapachy. Tak oczyszczone powietrze przekłada się na większy komfort i lepsze samopoczucie.
CZAS ZADBAĆ O ŚWIEŻE POWIETRZE W SWOIM DOMU STOSUJĄC OCZYSZCZACZ POWIETRZA
WYSOKIEJ KLASY OCZYSZCZACZE POWIETRZA możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło:
[1] https://krokdozdrowia.com/cynamon-8-wlasciwosci-leczniczych/
[2] http://modernsurvivalblog.com/health/high-orac-value-antioxidant-foods-top-100/
[3] https://nelfarma.eu/oregano-wspanialy-smak-zapach-i-wlasciwosci-prozdrowotne/
[4] https://draxe.com/benefits-of-basil/
[5] http://www.livestrong.com/article/244977-the-benefits-of-eating-raw-garlic-cloves/
[6] http://www.avicenna.com.pl/dzis_sosnowy.html
[7] https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html
[8] https://homeremedyshop.com/14-health-benefits-of-onions/
[9] http://www.healwithfood.org/health-benefits/sage-medicinal-salvia.php
[10] http://www.nutrition-and-you.com/sage-herb.html
Pisze Pani że choruje raz na 5 lat.
Tylko.
A czemu Pani to zawdziecza?
Prosze przytoczyc rzeczy produkty itp ktore Pani zdaniem na pewno dzialaja i jak Pani to stosuje?
Z gory dziekuje!
🙂
Piszę, że od pięciu lat nie byłam chora.
Poza zdrową dietą i unikaniem przetworzonej żywności, stosuję suplementy, które zresztą polecam na moim blogu i które pomogły mi wyjść z anoreksjo-bulimii i depresji.
Produkty, które stosuję codziennie to: Activize, Restorate, Basic, Oral Chelate, Omega 3+E oraz witamina D3+K2. Poza tym okresowa zażywam Lecytynę, Chlorofil i witaminę C (polecam tą – SuperC z firmy ForMor jest to 100% ekstrakt z Aceroli).
Pozdrawiam i życzę zdrówka