
PAPAJA
Enzym papaina
LISTA 9 korzyści
Prozdrowotne właściwości papai zawdzięczamy m.in. wysokiej zawartości enzymów.
Papaja (znana również jako łapa) to tropikalny owoc. Papaje rosną na drzewach, a owoce są duże i miękkie z cienką skórą, która może być jest żółta, pomarańczowa lub brzoskwiniowa. Miąższ owoców papaja jest różowo pomarańczowym kolorem, a środek wypełnia wiele śliskich czarnych nasion. Zarówno nasiona jak i skóra papaja są jadalne. Najczęściej jednak skórka jest usuwana przed spożyciem (nie jest zbyt smaczna).
Papaja to miękki, mięsisty owoc. Ma słodki smak, żywy kolor i szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. To wszystko sprawia, że są popularnymi owocami.
Oto lista 9 korzyści:
1. Trawienie
Znany jest enzym papaina obecny w papai.
Enzym papaina wspomaga trawienie produktów białkowych oraz działa antyzapalnie na żołądek i układ trawienny .
Papaina działa podobnie jak pepsyna – enzym produkowany przez organizm człowieka. Charakterystyczną cechą enzymu papainy jest to, że zachowuje aktywność zarówno w środowisku kwaśnym, ale też neutralnym i zasadowym.
Papaja wspomaga oczyszczanie organizmu z zalegających toksycznych substancji pokarmowych
Dlatego kieliszek soku z papai jest często zalecany jako domowy środek na problemy związane z trawieniem i zaparciami.
Ponadto świeże, surowe owoce papaja są zalecane jako naturalny lek na biegunkę.
CIEKAWOSTKA:
Jedz papaję wieczorem…
Jedząc papaję wieczorem (rano następnego dnia, poczujemy się lekko) ponieważ enzymy zawarte w papai wspomogą procesy trawienne tak, że wszystko zostanie dobrze strawione. Dzięki temu niestrawione resztki pokarmów nie będą zalegały i zatruwały naszego organizmu. Papaja pomaga w naturalny sposób oczyścić i zregenerować nasz układ trawienny.
2. Działanie przeciwzapalne
Papaina łagodzi stany zapalne w organizmie.
Oprócz papainy, papaja zawiera również inne skuteczne enzymy ( np. lizozym), które pomagają zapobiec zapaleniu i wspomagają gojenie się oparzeń. Ponadto lizozym nadaje owocowi papaja właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
3. Źródło witamin
Owoce papaja są bogate w wiele ważnych witamin, które wpływają korzystnie na nasz organizm.
Zawartość witamin zmienia się w zależności od stadium dojrzewania i „obchodzenia się” z owocami.
W owocach papaja znajdziemy następujące witaminy:
- Witamina A
- Witamina B2
- Witamina B3
- Witamina B6
- Witamina C
- Witamina E
- Kwas foliowy
4. Źródło minerałów
Owoce papaja zawierają również wiele niezbędnych minerałów. Końcowe stężenie minerałów w owocach papaja zależy ostatecznie od rodzaju gleby na której jest uprawiana.
W owocach papaja znajdziemy następujące minerały:
5. Aminokwasy
Owoce papaja zawierają wiele aminokwasów.
W owocach papaja znajdziemy między innymi takie aminokwasy:
- Izoleucynę
- Leucyna
- Lizyna
- Tryptofan
- Valine
- Arginina
Aminokwasy ProShape Amino JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych, tych ktorych nasz organizm sam nie wytwarza, tylko musi je otrzymac z pożywienia. Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą. Aminokwasy to absolutna podstawa równowagi w organizmie- do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy 24 aminokwasów – niedobór 1!!! prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia! PRO SHAPE AMINO daje nam 8 podstawowych aminokwasów czyli daje nam gwarancje, że w organizmie rozgałęzią się na 24 nam potrzebne i nasz łańcuch aminokwasowy zostaje w 100 % odbudowany i co bardzo ważne wtedy następuje „odnowienie/restart” komórki. PRO SHAPE Amino – opracowano w technologii NTC dzieki które jako jedyne na świecie są one w ciągu 5-7 min po spożyciu w 100% dostarczone do każdej komórki.
Aminokwasy ProShape Amino możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
6. Odporność
Papaja jest wspaniałym źródłem witaminy C (doskonałe wzmacnia odporność).
Jedna papaja (około 280 gr) dostarcza 224 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Poza dużą zawartością witaminy C papaja pomaga w odbudowaniu ścianek uszkodzonego jelita. A przecież 70% naszej odporności znajduje się w jelitach.
7. Ma silne działanie przeciwutleniające.
Przeciwutleniacze, w tym karotenoidy znajdujące się w papai, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszą ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia.
8. Nasiona papai:
chronią przed pasożytami
nasiona papai niszczą pasożyty przewodu pokarmowego,
oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny
Zmiel 5 nasion papai, wymieszaj je z łyżką stołową soku z cytryny i pij tę mieszankę 2 razy dziennie przez miesiąc. [3]
przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej
zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się w organizmie cukrów i tłuszczów, przez co procesy trawienne są przyspieszone, a co za tym idzie łatwiej jest pozbyć się zbędnych kilogramów
9. Właściwości antynowotworowe
Nasiona papai są w stanie odkwaszać organizm. Jak wiadomo, w zakwaszonym ciele łatwiej mnożą się komórki nowotworowe. Papaja działa alkalizująco.
„Tkanki nowotworowe są kwaśne.” ZAKWASZENIE ORGANIZMU.
W piśmie „Journal of Ethnopharmacology” zamieszczono informację, że naukowcy z USA i Japonii wykazali , iż wyciąg z liści papai może znaleźć zastosowanie w walce z rakiem.
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródła:
[1] http://www.medicalnewstoday.com/articles/275517.php
[2] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47
[3] https://krokdozdrowia.com/nasiona-papai-odkryj-5-zalet/
[4] https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-papaya.html
Dodaj komentarz