Jako, że zawitała jesień i sezon malinowy już za nami (chodź możemy jeszcze gdzieniegdzie znaleźć świeże maliny z jesiennej odmiany).
Poniżej podam przepis, o którym sama (chodź jestem wielką fanką malin i ich ogromu leczniczych właściwości) niedawno się dowiedziałam.
Napar z gałązek i liści malin świetnie sprawdza się na kaszel, infekcje dróg oddechowych i na stany zapalne. Ale to dopiero początek jego dobroczynnych właściwości.
O naparze z gałązek malin przypomniała babcia i mama, która nazywa ten napar „syropem malinowym”. Jako że, te babcine sposoby niejednokrotnie są tymi najskuteczniejszymi postanowiłam się nim z Wami podzielić lub po prostu o nim przypomnieć bo wiadome, że takie napary roślinno-ziołowe były kiedyś powszechnie stosowane. Napary ziołowe pito zamiast herbaty lub na różne dolegliwości czy po prostu na wzmocnienie odporności. Dlatego właśnie warto podkreślić, że napary ziołowe są fajnym i prostym sposobem na podnoszenie i dbanie o odporność, którą w czasie jesienno-zimowym warto wzmacniać.
Zanim podam przepis na napar z gałązek malin, przybliżę nieco lecznicze właściwości malin i zawartego w nich meeeega prozdrowotnego kwasu ellagowego.
Ciekawostka:
Kwas elagowy dzięki swojej budowie chemicznej wykazuje właściwości silnie antyoksydacyjne. Przeprowadzone badania pokazują, że efekt ochronny, związany z działaniem antyoksydacyjnym kwasu elagowego, był często porównywalny, a nawet wyższy niż działanie witaminy E.
Bogatym źródłem kwasu elagowego są owoce jagodowe, głównie truskawki, maliny, żurawina, winogrona, a także orzechy włoskie. Odnotowano różne zawartości kwasu elagowego w różnych owocach, między innymi w truskawkach (630 μg/g), malinach (1500 μg/g), jeżynach (1500 μg/g), orzechach włoskich (590 μg/g), żurawinie (120 μg/g). Zauważono, że różne części owoców mogą zawierać odmienne ilości kwasu elagowego. Dla przykładu, pestki malin zawierają około 87,5% kwasu elagowego, a pulpa około 12,2%. Najwyższy poziom kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych. Badania wskazują, że wraz ze stopniem dojrzałości owoców zawartość kwasu maleje (1).
Bardzo ciekawą i jednocześnie dobrą informacją szczególnie w okresie jesienno- zimowy jest wynik badań, który mówi o tym, iż najwyższy poziom kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych.
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Co dobrego jeszcze kryją w sobie nasze superfoods – maliny?
Zachwycająca jest informacja o tak dużej zawartości kwasu elagowego w malinach, ale nie zapominajmy, że maliny to także skarbnica innych wartości odżywczych.
Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały takie jak:
✔️witamina C i witamina E (kolejne naturalne antyoksydanty),
✔️witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy,
✔️potas,
✔️wapń,
✔️fosfor,
✔️magnez,
✔️żelazo.
Jako kolejną ciekawostkę potraktujmy fakt, iż liście maliny mają wyższą zawartość kwasu askorbinowego niż owoce.
Zatem śmiało można powiedzieć pij napar z maliny zamiast aspiryny ?
Maliny zawierają salicylany, które działają jak naturalna aspiryna.
Warto również wiedzieć, że zawartość witaminy C w owocach jest zmienna i zależy od odmiany.
Maliny są także źródłem fitamin. Fitaminy są to cenne związki roślinne o podobnych właściwościach jak witaminy.
Co ważne fitaminy pochodzą tylko i wyłącznie z roślin, a organizm człowieka nie ma niestety zdolności ich syntetyzowania. Fitaminy są określane jako fenolowe antyoksydanty, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Konkretnym przykładem wspomnianych wyżej „fitamin” są np. występujące w malinach antocyjany i elagotaniny. (2)
Warto przypomnieć, że antyoksydanty czy inaczej przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i wspomagają naprawę uszkodzonych przez nie komórek. Antyoksydanty regenerują m.in. komórki odpornościowe, dzięki czemu wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Co ciekawe, antyoksydanty wykazują działanie synergistyczne, czyli różne przeciwutleniacze w żywności wzajemnie wzmacniają swoje właściwości. Taki efekt występuje tylko w przypadku spożywania naturalnych antyoksydantów – w postaci nieprzetworzonej żywności, a nie w formie suplementów diety.
Wracając do malin i ich korzystnych właściwości dla zdrowia warto wspomnieć, że w malinach występują kwasy organiczne, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny smak i zapach.
Maliny są niezwykle cenne ze względu na zawartość substancji śluzowatych, wpływających korzystnie na pracę układu pokarmowego. A warto zauważyć, że błona śluzowa (mucosa), inaczej śluzówka, jest warstwą wyścielająca przewód pokarmowy od wewnątrz i spełnia 3 ważne funkcje: ochrony, wydzielania i wchłaniania. Jest to jeden z argumentów dlaczego substancje śluzowate zawarte w malinach są tak korzystne.
Ponadto maliny są bogate w pektyny i błonnik. W 100 gramowej porcji tych pysznych owoców znajduje się 6,7 g błonnika. Dobrą wiadomością dla osób dbających o linię jest kaloryczność malin – 100 g owoców to zaledwie 33 kcal i fakt, iż maliny to owoce o bardzo niskiej zawartości cukru.
Maliny i ich właściwości lecznicze
Lecznicze właściwości malin znane są od zarania dziejów. Już Hipokrates zalecał je jako środek napotny. Wiele wzmianek o prozdrowotnych właściwościach malin znajdziemy z medycynie ludowej – przypisywano im między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.
Maliny świetnie sprawdzają się podczas przeziębienia i różnego rodzaju infekcji. I tu właśnie zastosowanie znajdują nie tylko owoce, ale także liście i gałązki, które zawierają garbniki, flawonoidy i fenolokwasy.
Napar z gałązek i liści malin stanowi nie tylko doskonały „lek” napotny i przeciwinfekcyjny, ma on również zastosowanie przy dolegliwościach żołądkowych.
Zawarte w liściach garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Napar malinowy, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym polecany jest także podczas kaszlu czy chrypki do płukania jamy ustnej i gardła.
„Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwnowotworowe. Wyniki wielu eksperymentów wykazały, że związek ten może hamować procesy kancerogenezy w wątrobie i płucach.
Przy okazji warto pamiętać, że kwas elagowy ma też właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, co tłumaczy stosowanie przetworów i naparów z malin w leczeniu przeziębień.”
Kwas elagowy i jego metabolity po zaabsorbowaniu lokalizowane są w tkankach płuc i w mniejszych ilościach w tkankach wątroby. (3).
Podsumowując:
Napar z gałązek i liści malin (można także parzyć napar z samych liści malin) jest pomocny przy wielu chorobach i dolegliwościach, pozytywnie wpływa na cały organizm i poszczególne układy narządów. Na przykład:
✔️Przewód pokarmowy.
Napar z gałązek i liści malin ma wyraźne działanie bakteriobójcze, zwiększa ochronę błon śluzowych, absorbuje i usuwa nagromadzone toksyny, normalizuje metabolizm, reguluje metabolizm lipidów.
✔️Układ sercowo-naczyniowy.
Uaktywnia przepływ krwi, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa wytrzymałość i elastyczność ścian naczyniowych i małych naczyń włosowatych, zapobiega tworzeniu się skrzeplin, obniża poziom tak zwanego „złego” cholesterolu we krwi.
✔️Układ moczowy.
Stymuluje pracę nerek, oczyszcza wątrobę z gromadzących się szkodliwych substancji, służy jako profilaktyka przy tworzeniu się kamieni nerkowych, wątroby, pęcherza.
✔️Układ oddechowy.
Działa napotnie i tonizująco. Rozcieńcza gęstą plwocinę i przyspiesza jej usuwanie, łagodzi nasilenie objawów ostrych infekcji wirusowych dróg oddechowych i ostrych infekcji dróg oddechowych, hamuje procesy zapalne, hamuje wzrost i rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.
✔️System nerwowy.
Zwiększa ogólną wydajność i wytrzymałość, łagodzi senność, aktywuje procesy myślowe, poprawia pamięć, działa uspokajająco.(4)
W jakich przypadkach liście maliny mogą być szkodliwe dla zdrowia?
Może tak być u osób:
✔️z alergiami,
✔️ze zwiększoną kwasowością żołądka, ponieważ surowce zawierają duże ilości kwasów organicznych, które podrażniają błony śluzowe przewodu pokarmowego,
✔️przy chorobach erozyjnych i wrzodziejących przewodu pokarmowego – przyjmowanie takiej herbaty nasila bolesne doznania,
✔️z zaparciami – maliny mają właściwości ściągające, dlatego mogą dodatkowo komplikować proces wypróżniania,
✔️z niewydolnością nerek i wątroby – roślina ma wyraźne działanie moczopędne i powoduje dodatkowe obciążenie narządów układu moczowego.
ZALETY RESTORATE FitLine: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.
RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Jak przyrządzić napar z gałązek i liści malin ?
Do naparu warto wybrać cienkie, niezdrewniałe gałązki malinowego krzewu.
Umyć i pokroić/połamać na kawałki.
Nastepnie zalać wodą (tak, żeby zakryła gałązki) i zagotować doprowadzając do wrzenia.
Po zagotowaniu lekko podgrzewać na małym ogniu (kilka minut) aż naciągnie.
Następnie pozostawić pod przykryciem, aż przestygnie- kilkanaście minut.
Kiedy napój nabierze głębokiego koloru i cudownego malinowego aromatu jest gotowy.
Kiedy przyrządzałam swoj napar pachniało malinami w całym domu?
Warto zauważyć, że napar z gałązek i liści malin ma więcej dobroczynnych związków, witamin i mikroelementów niż napar z samych liści czy nawet suszonych owoców.
Gałązki można zalać powtórnie i nadal będzie doskonała. Do wywaru można dodać gałązki innych krzewów np. porzeczki czy jeżyny.
Ten smaczny aromatyczny wywar można pić się na ciepło 3-5 razy dziennie po szklance.
Na zdrowie ?
REKLAMA*
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło:
1. https://www.czytelniamedyczna.pl/3818,kwas-elagowy-zawarto-w-zywnoci-i-rola-prozdrowotna.html
2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/maliny-na-zdrowie/
3. Boukharta M, Jalbert G, Castonguay A. Biodistribution of ellagic acid and dose-related inhibition of lung tumorigenesis in A/J mice. Nutr Cancer 1992; 18:181-9.
4. https://farm-pl.desigusxpro.com/posadka/sad/zagotovka-listev-maliny-na-zimu.ht
Dodaj komentarz