Przepis na ZDROWE CIASTO CZEKOLADOWE
CIASTO CZEKOLADOWE – bez pieczenia, bez laktozy, bez glutenu.
Tak chcę Wam powiedzieć jednym słowem, że to jest ZDROWE CIASTO CZEKOLADOWE.
Zrobiłam je po długiej przerwie. Matko, teraz tak myślę jak ja moooooogłam o nim zapomnieć. A jak sobie o nim przypomniałam? Wczoraj poszłam po chleb dla mojego męża i zobaczyłam na wystawie prawie identyczny kawałek ciasta czekoladowego. Przypomniałam sobie o tym przepisie, ale dalej myślę tak: ee nie chce mi się czekać, chcę od razu zjeść takie ciasteczko, przecież jak raz zjem to się nic nie stanie. No i kupiłam. I coooo? Do du..y. Tylko się wkurzyłam bo było niedobre (z toną cukru), a ja narobiłam sobie ochoty. Więc co? Jeszcze raz do sklepu po awokado i do roboty 🙂
No, a wracając do tematu:)
Mało tego, że jak wiadomo ciasto → to deser
te ciasto może być → posiłkiem przed lub po treningowym → albo drugim śniadaniem
Oczywiście mowa tu o JEDNYM KAWAŁKU 🙂 😛 no dobra góra dwa 🙂
No dobrze, żeby już nie przedłużać podaję przepis, który kiedyś znalazłam w jakiejś gazecie, ale oczywiście jak to ja trochę pozmieniałam po swojemu i jest i ono:
ZDROWE CIASTO CZEKOLADOWE
Wychodzi około 8 porcji.
PRZEPIS:
Składniki:
2 duże awokado (dojrzałe)
olej kokosowy nierafinowany
2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka daktyli (u mnie świeże)
1/2 szklanki ziaren kakaowca
syrop daktylowy
surowe sproszkowane kakao
1 banan (duży, lub 2 małe)
1 łyżka MACA*
3/4 szklanki wiśni/ śliwek (mogą być świeże lub mrożone)
szczypta soli kłodawskiej/himalajskiej
*Maca to inaczej peruwiański żeń-szeń. Ogólnie i najkrócej mówiąc Maca jest bogata w aminokwasy, kwasy tłuszczowe, składniki odżywcze, witaminy i minerały.
FitLine Luteina jest to pierwszy w świecie, opracowany przez firmę PM produkt dla oczu z luteiną, zeaksantyną i witaminą E w postaci nanomicelarnego płynu, umożliwiający optymalną sprawność oczu i dobry wzrok do późnej starości. Na rynku można znaleźć preparaty zawierające luteinę, jest ona znanym składnikiem aktywnym preparatów wspomagających oczy i wzrok. Teraz jest dostępna w nowej postaci, skuteczniejszej nawet o 1000% dzięki opatentowanej technologii NanoSolve – tylko w preparacie FitLine NanoLutein.
Luteina FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Tak jak widać na zdjęciu ciasto czekoladowe składa się z dwóch warstw (górna i dolna) i masy.
Dlatego teraz podzielę składniki na dwie grupy: MASA ♥ i WARSTWY: DOLNA+GÓRNA
Składniki potrzebne na „warstwy”:
1 szklanka daktyli
2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki surowego kakao w proszku
Składniki potrzebne na masę czekoladową:
2 duże awokado
1 duży banan
3/4 szklanki wiśni/śliwek
4 łyżki surowego kakao
1/2 szklanki ziaren kakaowca
1 łyżka MACA
2 czubate łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego
szczypta soli kłodawskiej/himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy „warstwy”
Daktyle sparz wrzątkiem i pozostaw w nim na jakieś 10-15 minut.
Jak robimy „warstwy”?
1. Rozpuść olej kokosowy ( 3 łyżki) najlepiej w kąpieli wodnej.
2. Do blendera wrzucamy:
- orzechy włoskie
- daktyle (wcześniej sparzone)
- surowe kakao w proszku (2 łyżki)
- syrop daktylowy ( 4 łyżki)
i do wyżej wymienionych składników wlewamy:
- rozpuszczony olej kokosowy
- syrop daktylowy (3 łyżki)
3. Wszystkie skladniki blendujemy.
4. Zmiksowane składniki wyjmujemy z blednera i dzielimy na dwie części.
5. Jedną z tych części wykładamy formę do ciasta. Oczywiście wcześniej wyłóż formę folią kuchenną.
6. Możesz wyłożyć całą jedną cześć tylko na spód formy, albo wyłożyć i spód i boki formy (u mnie da druga opcja). Przy wykładaniu formy pamiętaj, żeby mocno dociskać.
7. Tak wyłożoną formę chowamy do zamrażarki.
♥ Teraz zabieramy się za robienie masy ♥
I ponownie:
1. Rozpuść olej kokosowy ( 2 czubate łyżki) najlepiej w kąpieli wodnej.
2. Do blendera wrzucamy:
- awokado (2 duże)
- 1 banan (dojrzały)
- surowe kakao w proszku (4 łyżki)
- ziarna kakaowca (1/2 szklanki)
- MACA (1 łyżka)
- szczyptę soli
i do wyżej wymienionych składników wlewamy:
- rozpuszczony olej kokosowy
- syrop daktylowy (3 łyżki)
3. Wszystkie składniki blendujemy, tak aby uzyskać jednolitą masę.
4. Do otrzymanej masy wrzucamy wiśnie/śliwki (oczywiście bez pestek, a najlepiej przekrojone na pół/ śliwki na cztery części). Wszystko delikatnie mieszamy.
5. Pyszną masę czekoladową ♥ wykładamy na środek formy i całość wstawiamy na 30-40 minut do zamrażarki.
6. Po upływie tego czasu (masa powinna już zastygnąć) wierzch naszego ciasta wykładamy pozostałą częścią „warstwy”, delikatnie ją dociskając.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (ja trzymam około 1 godz).
8. Wyjmując ciasto z formy najlepiej robić to we dwie osoby (tak żeby nie złamało się nam w pół).
Po prostu jedna osoba trzyma z jednej strony folii, a druga z drugiej i … hop do góry:)
S M A C Z N E G O ♥ ♥ ♥
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masakra już wolę niezdrowe. Tyle drogich składników i czasu.
Jakiej wielkości forme użylas?
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks.