Fit przepisy.
No to jak? To będzie Twój deser czy posiłek potreningowy? Może jednak drugie śniadanie?
Nieważne kiedy to zjesz. Ważne, że dostarczy Ci dużo cenny składników odżywczych, zapewni sytość na długo i wpłynie korzystnie na Twoje jelita!
Jest mega proste i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
200 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe),
3 łyżki nasion chia
1 łyżka INULINY
1-2 banany
1 łyżka kakao
opcjonalnie do dekoracji: wiórki kokosowe , rozdrobnione orzechy
PRZYGOTOWANIE:
WIECZOREM:
1. Wymieszaj: mleko, INULINĘ i nasiona chia
2. Naszą miksturę odstawiamy na noc do lodówki. Dobrze by było przez pierwsze 20-30 minut kilka razy zamieszać.
RANO:
1. Zmiksuj na gładką masę: 1 banana z 1 łyżką kakao
2. Drugiego banana pokrój w plastry (do dekoracji)
3. Wyjmij z lodówki gotowy pudding chia i przełóż do słoiczka.
4. Plastry banana włóż do puddingu (jak na zdjęciu)
5. Mus bananowy wyłóż na wierz puddingu.
6. Możesz ozdobić wiórkami kokosowymi lub zmielonym orzechem
I wszystko super! Tylko jedno małe pytanie.
INULINA co to jest?
Inulina jest to naturalny prebiotyk, który stymuluje prawidłowy wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
Inulina jest rozpuszczalnym włóknem, jednym z trzech rodzajów błonnika pokarmowego,.
Główne zalety inuliny:
¤ naturalne pochodzenie (pozyskiwana jest z roślin),
¤ ma niewielka ilość kalorii,
¤ jest odporna na soki trawienne,
¤ ma ona działanie prebiotyczne (wytwarza bakterie, które osłaniają śluzówkę),
¤ pomaga także uzupełnić ilość błonnika w diecie
FitLine Beauty zawiera unikalną mieszankę peptydów kolagenowych, cennych ekstraktów roślinnych i ziołowych oraz witamin i minerałów, które wspierają skórę od wewnątrz.
FitLine Beauty z peptydami kolagenowymi możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
KORZYŚCI ze spożywania INULINY:
♥ poprawia trawienie (wzrost mikroflory jelitowej sprawi, iż Twój organizm będzie lepiej trawił pokarm),
♥ stymuluje wzrost „dobrych” bakterii jelitowych,
♥ ogranicza wchłanianie kalorii,
♥ obniża cholesterol,
♥ zwiększa przyswajanie witamin i minerałów,
♥ pomaga w odchudzaniu (daje uczucie sytości i hamuje apetyt),
♥ stymuluje prawidłową pracę jelit (zmniejsza zaparcia, a jednocześnie nie powoduje efekty przeczyszczającego),
♥ wpływa na przemiany metaboliczne tłuszczów,
♥ potrafi obniżać poziom glukozy we krwi,
Jak stosować inulinę?
Osobiście używam inuliny na trzy sposoby:
1. Zdarza mi się pić inulinę z wodą i wtedy służy mi jako błonnik.
2. Zastępuje mi cukier, kiedy chcę zrobić coś słodszego na deser 🙂
3. Używam jej do zagęszczania sosów (chociaż rzaaaadko je gotuje 🙂 ).
Źródło: [1]
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz, może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥♥♥
Dodaj komentarz