Pamiętacie jak podając przepis na Orientalna rozgrzewająca zupa ogórkowa. Zupa na odporność. zostało mi sporo mleka kokosowego i przelałam je do pojemniczka do robienia kostek lodu i zamroziłam? Otóż dziś, totalnie nie mając czasu i ochoty na gotowanie postanowiłam kilka z nich wykorzystać.
Podkreślam, że totalnie nie miałam weny na gotowanie więc poszłam na łatwiznę i warzywa do curry wyjęłam z zamrażarki ?
Curry podałam na fit spaghetti czyli fasoli szparagowej, której również mam już zamrożone zapasy na zimę.
Poniżej na zdjęciu pokazana jest mieszanka warzyw na bazie której zrobiłam curry. Wy oczywiście możecie użyć dowolnej mieszanki warzyw. Ważne tylko, żeby pamiętać o zaopatrzeniu się w przyprawę curry, gałkę muszkatołową, kminek rzymski i czarnuszkę. Skąd pomysł na czarnuszkę do curry? O tym napisze więcej w dalszej części posta.
Do tego dania dołączona jest w środku torebeczka z gotową mieszanką przypraw w stylu indyjskim co sprawia, że ta mieszanka idealnie nadaje się do przygotowania curry.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym troszkę tego dania nie zmodyfikowała po swojemu. ?
Zacznijmy od składników, które są nam potrzebne do przygotowania całego dania.
Składniki na dwie porcje:
2 garści fasoli szparagowej (u mnie żółta, ale możesz wziąć zieloną lub mix)
mieszanka warzyw w stylu indyjskim
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
0,5 papryczki chilli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czarnuszki
gałka muszkatołowa (szczypta)
kminek rzymski mielony (około 1/4 płaskiej łyżeczki)
świeża bazylia
sól i czarny pieprz do smaku
kawałek imbiru (ok. 2cm)
mleko kokosowe ( u mnie 4 zamrożone kostki to jest około 40 ml mleka kokosowego)
opcjonalnie ser kozi/ser feta pokruszyć na wierzchu gotowego dania
Przepis na Fit spaghetti z fasoli szparagowej z warzywnym curry. Przepis na szybki, tani i odżywczy posiłek do pracy.
1. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do niej fasolkę szparagową. Gotuj do „ulubionej miękkości”. Osobiście preferuje al dente więc gotuje dosłownie kilka minut.
2. Na głębszej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek, imbir i pół papryczki chilli ( pokrojonej w plasterki).
3. Następnie wrzuć na patelnie mieszankę warzyw ( na razie bez przypraw), dolej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
4. Kiedy warzywa będą gotowe dodaj mleko kokosowe, 3-4 posiekane listki bazylii oraz gotową przyprawę z torebeczki, która jest dołączona do warzyw.
5. Następnie dodaj resztę przypraw: 1 łyżeczkę Curry, 1/4 płaskiej łyżeczki kminku rzymskiego, 1 łyżeczkę czarnuszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
6. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli tak jak ja użyłaś mrożonego mleka kokosowego poczekaj i podduś chwile dłużej, aż się kostki rozpuszczą i przejdą smakiem przypraw. Natomiast jeżeli użyłaś mleka z puszki – wystarczy wymieszać poddusić 5 minut i gotowe.
7. Na talerz wyłóż fasolkę i na to połóż curry. Można pokruszyć ser kozi lub feta.
Danie gotowe? Jednak zanim powiem na zdrowie przybliżę kilka cennych informacji na temat czarnuszki. Szerzej na temat czarnuszki pisałam w tym poście „Lekarstwo na wszystkie choroby poza śmiercią” oraz TRZY przepisy dla urody.”
FitLine Basics to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów. Składniki dobrano z myślą o: *odbudowie odporności, *regeneracji układu pokarmowego, *lepszym trawieniu, *lepszym wchłanianiu pożywienia. FitLine Basics zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), *32 enzymy trawienne, * biodostępną KURKUMINE, * 9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, *żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, *Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, *7kg wyciągów z warzyw i owoców, *antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), *zioła ajurwedyjskie,
FitLine Basics możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Nasiona czarnuszki zostały wykorzystane ( i są nadal) w różnych praktykach medycznych na całym świecie w leczeniu i zapobieganiu szerokiej gamie chorób, w tym:
- raka,
- astmy,
- uszkodzenia wątroby,
- anemii,
- zapalenia stawów,
- reumatyzmu,
- hemoroidów,
- cukrzycy,
- żółtaczki,
- biegunki,
- zaburzeń miesiączkowania,
- nadciśnienia,
- zapalenia oskrzeli,
- łuszczycy,
- bóle zębów i dziąseł,
- problemów żołądkowo-jelitowych.
Czarnuszka zawiera w sobie:
✔️ponad 100 związków biologicznie aktywnych,
✔️witaminy takie jak:
- witamina A – która wspomaga proces gojenia się ran, a także wpływa na stan naszej skóry, paznokci i wzroku,
- witamina E – przeciwutleniacz, który chroni nas przed działaniem tzw. wolnych rodników,
- witaminy z grupy B (B1, B3, B6) – witaminy z grupy B są o tyle istotne dla naszego organizmu, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także wytwarzania czerwonych krwinek,
- biotyna – wspomagającą piękny i zdrowy wygląd włosów i skóry,
- witamina F– wpływającą na kondycję skóry, zapobiegającą procesom starzenia się,
- tymochinon – związek fitochemiczny wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także blokujący wytwarzanie się histaminy, dzięki czemu nasiona czarnuszki wykazują działanie przeciwalergiczne,
- kwasy: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy (omega-9), linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3),
✔️związki mineralne takie jak :
- selen – będący przeciwutleniaczem, wpływający na układ odpornościowy i tarczycę,
- cynk – istotny dla wzmocnienia odporności, prawidłowej pracy hormonów, zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci, pomagający w walce z trądzikiem,
- magnez – odpowiadający za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie (jego niedobór przekłada się na wiele nieprzyjemnych objawów jak np. zmęczenie, stany lękowe, problemy z koncentracją, skurcze łydek czy drganie powieki),
- żelazo – składnik hemoglobiny – jego niedobór może prowadzić do anemii, jest również niezwykle istotny dla kobiet w ciąży,
- wapń – niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu, stanowiący podstawę kości, zębów czy tkanki łącznej i uczestniczący w procesie krzepnięcia krwi,
- potas – elektrolit biorący udział w procesach budowy aminokwasów i białek w naszym organizmie, kontroluje pracę mięśni,
- sód – odpowiedzialny za rozkład wody w naszym organizmie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej (tzw. pH),
✔️olej składający się w 85 proc. z nienasyconych kwasów tłuszczowych,
✔️olejek eteryczny,
✔️białko (około 22 proc. – zawiera 8 z 9 niezbędnych aminokwasów),
✔️alkaloidy,
✔️flawonoidy i saponiny,
Najlepiej przyswajalną formą spożywania czarnuszki jest olej z czarnuszki. Jednak nasiona są także bardzo cenne i warto je dodawać do wszelkiego rodzaju dań.
Zaleca się spożywanie nasion czarnuszki lub oleju nawet codziennie. W czym w takim razie nasiona czarnuszki mogą nas jeszcze wspomóc:
- budują odporność – roślina wpływa na wzrost liczby komórek odpornościowych oraz na większą aktywność układu immunologicznego,
- działają antybakteryjnie – zawartość tymochinonu sprawia, że czarnuszka działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
- działają antyalergicznie – blokując wydzielanie histaminy,
- wspomagają chorych na astmę – poprawiając wydolność płuc i wspomagając pozbycie się świszczącego oddechu,
- obniża ciśnienie tętnicze.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE Oxyplus możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Do najbardziej znaczących właściwości terapeutycznych, jakie posiada olej z czarnuszki zalicza się właściwości:
✔️przeciwbakteryjne,
✔️przeciwbólowe,
✔️rozszerzające oskrzela,
✔️detoksykacyjne,
✔️przeciwzapalne,
✔️przeciwskurczowe,
✔️przeciw-wrzodowe,
✔️przeciwgrzybicze,
✔️antybakteryjne,
✔️moczopędne,
✔️wzmocnienia funkcji i wzmocnienie układu odpornościowego.
Czarnuszka – właściwości lecznicze
✔️Współczesne badania dowodzą, że czarnuszka wykazuje właściwości wspomagające walkę z wrzodami, działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i redukuje uszkodzenia, które powstają podczas choroby wrzodowej.
✔️Czarnuszka powszechnie jest znana z tego, iż korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz układ trawienny.
✔️Obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi.
✔️Popularne jest stosowanie oleju z nasion czarnuszki przy problemach skórnych, takich jak np. trądzik, łuszczyca, a także egzema czy atopowe zapalenie skóry, które może znacznie poprawić stan skóry.
✔️Czarnuszka zwalcza stan zapalny. W większości przypadków stan zapalny jest normalną reakcją układu odpornościowego, która pomaga chronić organizm przed obrażeniami i infekcjami. Z drugiej strony przewlekły stan zapalny przyczynia się do powstawania wielu chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca i choroby serca. W badaniu z 2016 roku naukowcy wykazali, żeu osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), które zażywały olej z czarnuszki przez 8 tygodni, zmniejszyły się przeciwciała związane ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.
✔️Pomaga zwalczyć bakterie
✔️Czarnuszka reguluje poziom cukru i insuliny
Na zdrowie
REKLAMA*
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło:
1. Badar A, Kaatabi H, Bamosa A, et al. Effect of Nigella sativa supplementation over a one-year period on lipid levels, blood pressure and heart rate in type-2 diabetic patients receiving oral hypoglycemic agents: nonrandomized clinical trial. Ann Saudi Med. 2017;37(1):56–63. doi:10.5144/0256-4947.2017.56
2. Bamosa AO, Kaatabi H, Lebdaa FM, et al. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21675032
3. Al-Ghasham A, Ata HS, El-Deep S, Meki AR, Shehada S. Study of protective effect of date and nigella sativa on aflatoxin b(1) toxicity. Int J Health Sci (Qassim). 2008;2(2):26–44.
Dodaj komentarz