JARMUŻ
Jak jeść jarmuż kiedy go nie lubisz?
Niezależnie od Waszych relacji z jarmużem, musicie przyznać, że jest to warzywo MEGA odżywcze.
Jarmuż jest pododmianą botaniczną kapusty warzywnej bezgłowej. Właśnie zróżnicowane kolory i tekstury liści jarmużu sprawiły, że w starożytności uprawiany były jako roślina nie tylko jadalne, ale także ozdobna.
To jest inny jarmuż niż tylko zielony?
Tak , możemy spotkać jarmuż: w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe liście.
Mało tego jarmuż może być kędzierzawy,płaski, karłowaty i wysoki (niektóre odmiany wytwarzają łodygi o wysokości ponad 1 m).
Przejdźmy jednak do konkretów czyli właściwości jarmużu.
WAŻNE:
Jarmuż posiada najwyższą wartość odżywczą w skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index). Skala ta ocenia żywność na podstawie stosunku ilości składników odżywczych do jednostek kalorii.
H = N / C
(zdrowie = składniki odżywcze / kaloria)[1]
I dla zobrazowania. W rankingu ANDI stworzonym przez lekarza Joela Fuhrmana JARMUŻ – „miejsce” 1 – ma najwyższą wartość odżywczą, która wynosi 1000, COLA miejsce 72, ma najniższą wartość odżywczą, która wynosi – 1![2]
1. Jarmuż to naturalny detoksykator !
Jedną z największych zalet zdrowotnych jarmużu
jest właśnie to, że jest on naturalnym detoksykatorem. Co to oznacza?
Otóż jarmuż zawiera sulforafan (związek zaliczany do grupy izotiocyjanianów – ITC, które są wytwarzane z glukozynolanów) i zawiera go ogromne ilości. Podobnie zresztą jest np. z brokułem, który również zawiera dużo sulforafanu.
I właśnie dzięki ITC (mają silne właściwości przeciwnowotworowe) jarmuż nie tylko pomaga usunąć toksyny, ale także pomaga wyeliminować je z organizmu.
Te ITC są potężną bronią przeciwko toksynom i wolnym rodnikom.
Jak to działa?
Toksyny są najpierw niszczone przez przeciwutleniacze, a następnie
usuwane (detoksykowane) z glukozynolanami.[3]
Choćby z tego powodu warto jeść jarmuż, ponieważ jak wiemy toksyn w naszym środowisku nie brakuje. Zawarte są choćby w przetworzonej żywności i różnych farmaceutykach.
I drugi składnik bardzo ważny przy oczyszczaniu organizmu to chlorofil, zawarty w liściach jarmużu. Chlorofil ułatwia organizmowi usuwanie metali ciężkich.
2. Jarmuż ma więcej witaminy C niż pomarańcza.
Jedna filiżanka (około 67 g) jarmużu zawiera 0,08 g witaminy C, co oznacza, że w 100 g jest około 0,12 g witaminy C.[4] Dla porównania w 100 g pomarańczy jest 0,05 g witaminy C.
3. Wzmacniania system odpornościowy.
Poza już wcześniej wymienioną witaminą C i sulforafanen, które wzmacniają układ odpornościowy i walczą z wirusami, bakteriami , toksynami i wolnymi rodnikami.
Jarmuż ma więcej żelaza niż wołowina, co czyni go dużym źródłem tego cennego minerału. Ta informacja jest szczególnie ważna dla wegetarian, wegan i osób cierpiących na anemię.
4. Jarmuż wzmacnia nasze oczy.
Kolejną z niesamowitych korzyści zdrowotnych jarmużu jest poprawa wzroku.
Jarmuż i inne warzywa ciemnozielone to warzywa bogate w karotenoidy, takie jak zeaksantyna i luteina, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie. Organizm sam nie potrafi wytworzyć luteiny i zeaksantyny, muszą być dostarczone z zewnątrz.
Zarówno luteina, jak i zeaksantyna działają w oku jak przeciwutleniacze i jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB.
l
Dla wegetarian, wegan lub tych, którzy unikają ryb w swojej diecie, codzienna dostawa Omega 3 jest wyzwaniem. Odkryj FitLine Omega 3 Vegan, naszą nową wegańską mikroSolve® Omega 3 z mikroalg, doskonałą alternatywę dla oleju rybnego, bez smaku ryb. Unikalna technologia microSolve® zapewniająca wyższą dostępność biologiczną. Ekskluzywna koncepcja transportu składników odżywczych (NTC®) wspierająca zoptymalizowane pobieranie składników odżywczych. Wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez zapachu i smaku ryby. 100% vege.
FitLine Omega 3 Vegan możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
5. SILNY PRZECIWUTLENIACZ
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw jakie możemy dorzucić do swojej codziennej diety.
W 100 g jarmużu jest tylko 49 kalorii i :
dwa razy więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy A
siedem razy więcej niż zalecana ilość witaminy K
Mówiąc krótko. Jarmuż jest wspaniałym antyoksydantem właśnie ze względu na zawartość witamin antyoksydacyjnych.*
*Są trzy główne witaminy antyoksydacyjnych: witamina A, C i E.
O tym jak ważne są przeciwutleniacze już pisała.
Przypomnę tylko, że przeciwutleniacze (antyoksydanty) są ważne (baaa mega ważne) ponieważ przeciwdziałają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki (szkodniki).
6. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż nabiał.
Jarmuż ma 150 mg wapnia na 100 gramów, podczas gdy mleko ma 125 mg. [5]
Tak sobie pisze, że jarmuż ma dużo wapnia, a po co nam jest w ogóle potrzebny wapń w organizmie?
Otóż moi drodzy, tak w dwóch zdaniach dosłownie:
Wapń pełni w naszym organizmie szereg funkcji, np.:
– budulcowa- głownie kości i zębów, ale także naczyń krwionośnych, włosów czy paznokci,
– służy do aktywacji wielu enzymów i hormonów,
– we krwi jest odpowiedzialny za przekazywanie impulsów nerwowych,
– utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
A to tylko niektóre z jego funkcji.
I druga ważna informacja, a propos jarmuż i wapnia, jest taka, że jarmuż zawiera MAGNEZ . Jak wiemy magnez jest niezbędny przy przyswajaniu wapnia.
7. Jarmuż zawiera TŁUSZCZ???
„Każdy kubek ma 121 mg ALA, według książki dr Drew Ramsey’a”[8]
Tłuszcz w jarmużu?
Tak, jarmuż jest źródłem kwasu alfa-linolowego (ALA). ALA należy do rodziny Omega-3. [7]
Kwasy z grupy Omega-3, są niezbędne dla zdrowia mózgu, zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 i wpływają korzystnie na nasze serce.
8. Jarmuż na odchudzanie.
Jarmuż zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, Błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz dłużej utrzymuje uczucie sytości .
JAK JEŚĆ JARMUŻ?
Więc tak albo jarmuż kochasz i możesz jeść go tak po prostu, albo za nim nie przepadasz (tak jak ja, ale jeszcze bardziej mój mąż) i musisz kombinować.
Nieważne, czy zaliczasz się do pierwszej czy drugiej grupy, możesz jeść jarmuż na wiele sposobów. Oto kilka z nich:
– jako składnik koktajli owocowo-warzywnych (moja ulubiona opcja) przykładowy przepis poniżej,
– chipsy (są ok)
– duszony z czosnkiem (nawet mi smakuje),
– posiekany (bardzo drobno) do zup, sałatek, makaronów (też opcja przyzwoita),
– główny składnik sałaty (ja niestety nie przełknę),
– blanszowany (u mnie też nie za bardzo),
Jarmuż po umyciu i osuszeniu możemy zamrozić, jednak rośnie on dość szybko, więc i zimą jest dostępny świeży.
I rzecz baaaaaardzo ważna:
Jarmuż możemy jeść tylko organiczny! Nie jemy tego z torebek z supermarketów. Jeżeli nie mamy dostępu do organicznego lepiej nie jeść go wcale!!!!
Ja jednak mam rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą zdobyć organicznego i nie chce im się go uprawiać, albo po prostu nie mają grządki.
Jarmuż liofilizowany ♥ (organiczny). Taka forma jarmużu jest jeszcze bardziej „przyswajalna” przez osoby, które go nie lubią.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Mina mojego męża kiedy widzi jarmuż
⇓
PRZEPIS NA KOKTAJL MOCY
Składniki:
2 liście jarmużu
garstka szpinaku
pół szklanki wody (może być kokosowa)
0,5 banana
0,5 dojrzałego mango
1 orzech włoski (2 połówki)
Opcjonalnie: kilka kropel soku z limonki – nada orzeźwienia oraz szczypta cynamonu
Przygotowanie:
* Jeżeli dopiero zaczynasz swoją historię z jarmużem ♥ daj na początku 1 liść tego „ziela” do
swojego koktajlu.
Ja tak zaczynałam „oswajać” z jarmużem mojego męża. No wiecie o co chodzi, żeby nie wyczuł i się nie zraził. A kiedy wypił i dowiedział się, że tam był jarmuż ….
Stwierdził, że w takiej postaci może go jeść., aaaale żeby mu wcześniej nie mówiła, że go dodaję. Aha ta psycha..
Wieczorem:
Tradycyjnie wieczorem namaczamy orzechy. Po co i jak moczyć orzechy? Pisałam o tym w oddzielnym poście, ale dla przypomnienia – żeby przyswoić 100% jego składników, a nie tyko 40%.
Rano:
Wymoczone orzechy wyjmij z wody i jeszcze raz opłucz czystą (ale nie kranówą) wodą.
1. Dokładnie myjemy szpinak i jarmuż (proponuję, a raczej nalegam żeby zwłaszcza takie warzywa wybierać organiczne).
2. Wykrój z jarmużu twarde części.
3. Do blendera wrzuć jarmuż i orzecha, wlej wodę i wszystko zblenduj.
4. Dodaj pozostałe składniki: szpinak, banan, mango.
5. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Przelewamy do szklaneczki i gooootowe ♥
S M A C Z N E G O ♥ ♥ ♥
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródła:
[1] https://www.drfuhrman.com/learn/library/articles/95/andi-food-scores-rating-the-nutrient-density-of-foods
[2] https://www.drfuhrman.com/content-image.ashx?id=73gjzcgyvqi9qywfg7055r
[3] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38
[4] http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2
[5] http://www.huffingtonpost.com/2013/07/30/kale-facts-nutrition-info_n_3671210.html
[6] https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2983?manu=&fgcd=&ds=
[7] http://www.omegaregen.pl/2014/07/unikatowa-pozycja-kwasu-alfa-linolenowego-ala-rodzinie-kwasow-tluszczowych-omega-3/
[8] http://www.huffingtonpost.com/2013/07/30/kale-facts-nutrition-info_n_3671210.html
Mam w ogródku jarmuż i rzeczywiście ma inną barwę niż ten z supermarketu robię sobie koktajle ananas świeży lub jabłko jest dobrym połączeniem pozdrawiamy
Witam serdecznie i z góry przepraszam bo nie powinnam, ale – zazdroszczę ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Ale wiem, że też kiedyś będę miała swój ogródek i tam jarmuż (mimo, że nie lubię) to go zblanszuję z czosnkiem 🙂
Z ananasem może być super, a jabłka to w ogóle trzeba jeść na potęgę (oczywiście z ogródka, niepryskane).
Miłej soboty 🙂
ja man jarmuż i karmię zwierzaki bo brakowało mi pomysłu na koktajl, ale do szpinaku to mnie nikt nie zmusi 🙂
Basiu co Ty mówisz? nie lubisz szpinaku? przecież on prawie nie ma smaku hihhihi 😛 😛
Kochana specjalnie dla Ciebie napiszę posta o tym jak pokochać szpinak 🙂 🙂 Przynajmniej spróbuję 🙂
P.S. Musisz mieć jarmużowo zdrowe zwierzaki ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
P.S. 2 W Warszawie byś zarobiła fortunę na sprzedaży jarmużu, pomyśl o tym hihhi 🙂
♥ ♥ ♥ Basiu specjalnie z myślą o Tobie zamieszczę dzisiaj wieczorem przepis na śniadanie ze szpinakiem. Daj znać czy spróbowałaś i czy szpinak nie jest taki zły jak go malują? 🙂
Porównanie jarmużu do mleka czy zwłok woła… gratuluję znajomości tematu.
Jarmuż jest bardzo zdrowy i dobrze działa na żołądek 🙂 Co więcej, w sklepach można znaleźć coraz ciekawsze produkty na jego bazie, więc wydaje się że coraz bardziej oswajamy się z tym warzywem w codziennej diecie. Od siebie mogę polecić np. pesto z jarmużu (z dodatkiem orzechów włoskich! pycha)
I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. thank you!