Kakao – źródło żelaza, magnezu i wapnia. Nazywane „pokarmem bogów”. Właściwości i wartości odżywcze.

Ziarno kakaowca zwane “pokarmem bogów” ze względu na swoje wartości odżywcze znajduje się na szczycie listy tzw “super food”, czyli super żywności. Dla pewności dodam, że mowa będzie o właściwościach i wartościach odżywczych prawdziwego kakao, nie tego sztucznego z ogromną ilością cukru.

Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Są one czyszczone, sortowane, poddawane fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Następnie mieli się je na proszek, który wszyscy znamy jako kakao. Tłuszcz kakaowy, który powstaje w czasie tego procesu to masło kakaowe – główny składnik czekolady oraz surowiec kosmetyczny.

Czy wiesz, że….

Według badaczy kakao było spożywane już przez Azteków i Majów.
W niektórych mniej zaawansowanych społecznościach kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy w ramach tzw. wymiany barterowej.

Ziarno kakaowca zwane “pokarmem bogów” ze względu na swoje wartości odżywcze znajduje się na szczycie listy tzw “super food”, czyli super żywności. Dlaczego? O tym poniżej.

1. Kakao jako źródło składników odżywczych oraz witamin

Kakao zawiera duże ilości:

✔️ żelaza,

✔️magnezu,

✔️wapnia,

✔️selenu,

✔️cynku,

✔️miedzi,

✔️manganu,

✔️chromu,

✔️potasu,

✔️fosforu,

✔️kwasów tłuszczowych omega-6,

✔️witamin z grupy B,

✔️witaminy A,

✔️witaminy E i D.


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Zawiera również teobrominę i w niewielkich ilościach kofeinę, które mają właściwości pobudzające oraz działają przeciw zmęczeniu psychicznym i fizycznym.

Badania wykazały, że braki wyżej wymienionych minerałów odpowiadają za stany depresyjne, apatie, zmęczenie, rozdrażnienie, nerwowość, skurcze mięśni i zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u kobiet.

Potas odpowiedzialny jest za  dobrą gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. To ważny pierwiastek biorący udział w prawidłowym spalaniu węglowodanów i białek.

Spożycie zaledwie 30 g kakao dostarcza naszemu organizmowi pełne dzienne zapotrzebowanie żelaza.

2.Kakao podnosi hormon szczęścia.

Tym hormonem jest oczywiście serotonina, której podwyższony poziom działa antydepresyjnie, wprawia nas w stan błogości, działa nieco nasennie. W nocy serotonina przekształcana jest w melatoninę, substancję niezbędną do zaśnięcia.

Serotonina wpływa także na poziom naszego libido.

Im więcej serotoniny tym większe libido.

3. Kakao obniża ciśnienie tętnicze krwi

Nie do przecenienia jest rola kakao w zapobieganiu groźnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym między innymi miażdżycy oraz udarowi. Jest to możliwe, ponieważ choroby te to schorzenia, w ramach których uszkodzeniu ulegają komórki śródbłonka naczyń. Tymczasem, kakao zwiększa jakość śródbłonka. Ponadto, w kakao znajdują się takie substancje jak między innymi:

  • epikatechiny,
  • procyjanidyny,
  • katechiny,

oraz wiele innych, które łączy przede wszystkim jeden wspólny element: silne działanie kardioprotekcyjne oraz efekt hipotensyjny (tj. obniżający ciśnienie tętnicze krwi).

4. Poprawia pamięć i koncentrację.

  1. Ze względu na zawartość teobrominy, kofeiny oraz  fenyloetyloaminy kakaowiec ma działanie pobudzające i rozjaśniające umysł. Teobromina, oprócz tego, że jest odpowiedzialna za walory smakowe czekolady. W pewnym zakresie sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz działa moczopędnie, co podkreśla definicje mięśni w sportach sylwetkowych. Pozytywnie wpływa też na nerki oraz obniża poziom stresu. Ze względu na zawartość flawonoli, ziarna kakaowca hamują procesy pogarszania się pamięci, co potwierdziły badania naukowców.

5. Naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy.

Są one bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia, nowotworów oraz wolniejsze starzenie organizmu.


REKLAMA*


6. Picie kakao dotlenia mózg i poprawia jego pracę.

Zawarte w kakao flawanole zwiększają dotlenienie mózgu – wykazali  naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign i University of Birmingham. Flawanole to grupa substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym.

Kakao przeciwwskazania

Tak jak wszystko, w nadmiernych ilościach szkodzi. Zawiera kofeinę więc osoby z nadciśnieniem powinny mieć to na uwadze. Jest również źródłem garbników, więc osoby cierpiące na hemoroidy i zaparcia powinny ograniczyć jego spożycie.

Jak pić kakao?

Najlepiej jest kupić kakao surowe, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Na zdrowie

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*