Jakie są właściwości kalafiora?
To będzie lista 6 najważniejszych właściwości kalafiora.
Właściwości antynowotworowe?
Co na pewno musisz wiedzieć o kalafiorze.
Kalafior to warzywo, które oprócz bogactwa składników mineralnych i witamin może pochwalić się udowodnioną naukowo skutecznością w walce z nowotworami.
To białe warzywo pozytywnie oddziałuje:
na nerki,
mózg,
wspiera układ trawienny,
jest przeciwzapalne i bogate w antyoksydanty.
Jedzenie kalafiora zapewni Twojemu organizmowi imponujące ilości witaminy C, witaminy K, beta-karotenu, witamin z grupy B i wiele innych, przy jednoczesnym wspieraniu zdrowego trawienia i detoksykacji.
Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan. Kalafior należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Cypru, dlatego na początku nazywano go kapusta cypryjską.
Jest to jedno z warzyw, które zawiera imponujący zestaw składników odżywczych, w tym witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne fitochemikalia.
♥ Kolejnym plusem jest jego wszechstronność. Można jeść go na surowo, gotować, piec, grillować, robić z niego zupy, sałatki, puree, LODY ♥, spody do pizzy i co tylko jeszcze wymyślisz.
Lista 6 najważniejszych właściwości kalafiora.
1. Pozytywne oddziaływanie na mózg
Kalafior jest dobrym źródłem choliny (witamina B4),która odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu. Cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, niezmiernie ważnego do pracy funkcji poznawczych.
Cholina jest mega ważna w czasie ciąży. Dlaczego? Kształtuje mózg i układ nerwowy płodu i przeciwdziała powstawaniu wad wrodzonych. Ponadto cholina obniża poziom homocysteiny, która powoduje powstawanie wad rozwojowych płodu, wpływa także na funkcjonowanie łożyska (wspiera aktywny transport innych substancji przez łożysko do płodu) oraz wątroby przyszłej mamy, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu oraz cholesterolu.
„Odpowiednia suplementacja choliną podczas ciąży może mieć duży wpływ na rozszerzenie pamięci dziecka przez całe późniejsze życie.”
Dla wegetarian, wegan lub tych, którzy unikają ryb w swojej diecie, codzienna dostawa Omega 3 jest wyzwaniem. Odkryj FitLine Omega 3 Vegan, naszą nową wegańską mikroSolve® Omega 3 z mikroalg, doskonałą alternatywę dla oleju rybnego, bez smaku ryb. Unikalna technologia microSolve® zapewniająca wyższą dostępność biologiczną. Ekskluzywna koncepcja transportu składników odżywczych (NTC®) wspierająca zoptymalizowane pobieranie składników odżywczych. Wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez zapachu i smaku ryby. 100% vege.
FitLine Omega 3 Vegan możesz KUPIĆ TU.
REKLAMA
2. Właściwości antynowotworowe
Warzywo to należy do grupy pokarmów roślinnych o bardzo silnym (jak nie najsilniejszym) potencjale antynowotworowe.
„Odkryto, że indole i izotiocyjaniany hamują rozwój raka w kilku narządach u szczurów i myszy, w tym pęcherza moczowego, piersi, okrężnicy, wątroby, płuc i żołądka”.[1]
Kalafior zawiera duże ilości sulforafanu i I3C – indol-3-karbinolu, czyli dwóch związków fitochemicznych o potwierdzonych naukowo właściwościach wykorzystywanych w walce z rakiem.
Sulforafan to związek siarki, który wykazuje właściwości zabijania komórek macierzystych raka, spowalniając tym wzrost guza. „Niektórzy badacze uważają, że wyeliminowanie komórek macierzystych raka może być kluczem do zwalczania raka.” Ponadto sulforafan może zmniejszyć częstość występowania i szybkość chemicznie indukowanych nowotworów sutka u zwierząt. ” Hamuje również wzrost hodowanych ludzkich komórek raka sutka, co prowadzi do śmierci komórki.” [4]
Warto też pamiętać, że łączenie kalafiora (zawartego w nim izotiocyjanianu fenetylowego z kurkuminą (związek czynny w kurkumie) może pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty. [6]
Natomiast I3C w organizmie zwiększa produkcję enzymów wypłukujących toksyny i czynniki rakotwórcze, zanim uszkodzą one komórki organizmu.
Ważne jest też to, iż I3C posiada nie tylko właściwości antynowotworowe, ale także przeciwzapalne (wspierające leczenie stanów zapalnych np. zapalenie stawów, bóle menstruacyjne).
3. Wzmocnienie układu krążenia i nerek.
Stwierdzono, że Sulforafan w kalafiorze i innych roślinach krzyżowych znacząco poprawia ciśnienie krwi i normalizuje funkcje nerek. Naukowcy przypisują te korzyści zdolnościom sulfurafanu do poprawy metylacji DNA, która ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowej funkcji komórki i właściwej ekspresji genów.
4. Jest bogaty w witaminy i minerały
Kalafior jest bogaty w:
błonnik pokarmowy ( w 100 g jest 2 g błonnika),
witaminę C (100 g surowego warzywa dostarcza prawie 100% dziennego zalecanego spożycia tej witaminy),
prowitaminę A,
witaminę K,
witaminy z grupy B,
kwas pantotenowy,
Ponadto zawiera znaczne ilości :
- magnezu,
- wapnia,
- fosforu,
- żelaza,
- potasu,
- cynku,
- miedzi,
- jodu,
- fluoru,
Nie dość, że warzywo to jest skarbnicą witamin i składników mineralnych to jest niskokaloryczna:
w 100 g gotowanego kalafiora znajduje się 21 kcal. [8]
5. Właściwości przeciwzapalne
Stan zapalny to nic innego jak reakcja organizmu na uszkodzenie tkanki
Jednak jeśli system odpornościowy błędnie wywołuje reakcję zapalną (kiedy nie ma faktycznego zagrożenia/uszkodzenia), może to prowadzić do znacznego uszkodzenia ciała czyli stanu związanego z różnymi chorobami, albo rakiem w zależności od tego, jakie narządy mają stan zapalny.
Kalafior zawiera wiele składników przeciwzapalnych, które pomagają utrzymać stan zapalny „w kontroli”.
Do tych składników przeciwzapalnych należą:
- I3C (indolo-3-karbinol) – związek przeciwzapalny, który może działać na poziomie genetycznym, aby zapobiec reakcjom zapalnym na poziomie podstawowym,
- przeciwutleniacze (antyoksydanty), które są naturalnym sposobem dostarczania komórkom odpowiedniej ochrony przed stresem oksydacyjnym, który prowadzi do uszkodzenia narządów i przyspieszonego starzenia tkanek,
- witamina C, która poza tym, że jest przeciwutleniaczem, podnosi odporność organizmu
6. Właściwości wspierające trawienie
Kalafior jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia układu pokarmowego.
Jedna szklanka ugotowanego kalafiora zawiera 12% dziennego zalecanego spożycia błonnika.
Błonnik pokarmowy „sprząta” układ trawienny z nagromadzonych odpadów.
Ponadto kalafior jest również bogaty w naturalny związek -glykorafanin, który jest prekursorem sulforafanu (już o nim wspominałam wyżej patrz punkt 2).
” Naukowcy stwierdzili, że sulforafan wytworzony z glukozynolanu w kalafiorze (glukorafanina) może pomóc chronić wyściółkę żołądka. Sulforafan zapewnia Ci taką korzyść zdrowotną, zapobiegając bakteryjnemu zarastaniu Helicobacter pylori w żołądku lub zbyt mocno trzymając się tej bakterii ścianę żołądka „. [4]
Powyższe informacje są szczególnie dobre dla osób, które nie lubią brokułów (mój mąż) – bo mogą jeść kalafiora gdyż jest równie zacny. ♥ ♥ ♥
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródła:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303573/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/
[4] http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693758/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684344/
[7] http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Kalafior-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
Kalafior lubię baardzo, ale nigdy nie zastanawiałam się aż tak wnikliwie nad jego właściwościami, więc post czytałam ze szczególną uwagą. 🙂
Mam nadzieję, że teraz będziesz sięgała po niego jeszcze chętniej 🙂
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.