
Mak niebieski to „superfood”. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze maku niebieskiego.
Jako, że okres świąteczny coraz bliżej, w sumie w sklepach już można kupić ozdoby świąteczne i produkty na dania świąteczne- pomyślałam, że to świetny pomysł na wpis o maku i jego super właściwościach. Jakoś tak się utarło, że większość z nas je mak tylko w makowcu i tylko na święta. A szkoda, bo mak ma bardzo dużo wartości odżywczych. Tak dużo, że śmiało można go nazwać produktem typu „superfood”.
Poniżej przykładowy sposób wykorzystania maku w daniach wytrawnych na codzień. Jajka obtaczane prażonym makiem. Podane z dodatkami. U mnie tym razem z grzybami i warzywami.
Zanim przejdę do opisania właściwości maku wspomnę krótko czym jest żywność „superfoods”? Termin „superfoods” trafił do obiegu ponad dwadzieścia lat temu. Trzeba natomiast zaznaczyć, że nie ma jednej, konkretnej definicji tego terminu, choć najprościej jest uznać, że „superfood” to po prostu super żywność, super jedzenie, bardzo odżywcze, niezwykle bogate w witaminy, , błonnik oraz przeciwutleniacze. Efektem spożywania produktów, które zaliczają się do tej kategorii, jest zatem lepsze samopoczucie, idące w parze z dobrą ogólną kondycją organizmu. I takim właśnie produktem jest mak niebieski.
Mak niebieski posiada działanie uspokajające, świetnie wpływa na układ pokarmowy oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Jest także bogatym źródłem białka, dlatego jego spożywanie szczególnie poleca się osobom aktywnym fizycznie i osobom na diecie bezmięsnej, ale nie tylko.
Mak niebieski jest jedną z czterech odmian maku. Oprócz niego istnieje bowiem także mak biały, mak lekarski oraz mak polny. To niebieska odmiana maku charakteryzuje się najniższą zawartością alkaloidów – substancji o działaniu narkotycznym.
Mak niebieski ze względu na śladowe ilości alkaloidów może być więc bezpiecznie stosowany, gdyż jego działanie uspokajające jest bardzo delikatne i nie prowadzi do uzależnienia.
Mak niebieski wartości odżywcze
Niebieski mak jest produktem o dość wysokiej kaloryczności, gdyż na 100 g przypada ok. 540 kcal. Z tego powodu powinien być stosowany w sposób rozsądny przez osoby na diecie odchudzającej oraz ludzi cierpiących na nadwagę. Dodany do słodkich deserów w połączeniu z miodem i innymi wysokokalorycznymi bakaliami, choć pyszny, nie stanowi jednak zbyt dietetycznego i zdrowego dania.
Jednak nie ma co tak od razu rezygnować z jedzenia maku i jego cennych wartości odżywczych. Po prostu warto włączyć go do codziennego jadłospisu w sposób zdrowy i rozsądny. I tak na przykład zamiast raz na jakiś czas kupować słodkie makowce można na codzień dodać łyżkę (ok. 10 g czyli około 60 kcal) maku do owsianki czy koktajlu i tym samym zapewnić sobie uczucie sytości na długo, przy jednoczesnym dostarczeniu dużej ilości minerałów i witamin.
Pomimo swojej dość wysokiej kaloryczności mak niebieski jest świetnym źródłem naturalnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz pomaga w regulowaniu częstotliwości wypróżnień.
✔️W 100 g tego produktu znajduje się bowiem aż 20 g czystego błonnika.
✔️Mak niebieski to także świetne źródło wapnia.
Jedna łyżka maku (10 g) dostarcza nam bowiem 140 mg tego cennego składnika, co odpowiada wypiciu 100 ml prawdziwego mleka.
Niebieski mak jest więc świetną alternatywą dla mleka dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub nie chcą go regularnie spożywać.
✔️Mak niebieski zawiera w swoim składzie spore ilości żelaza, sodu oraz magnezu.
✔️To także bogate źródło następujących witamin:
witaminy D,
witamin z grupy B w tym cenny kwas foliowy.
✔️Kwas linolowy i kwas α-linolenowy (ALA), kwasy tłuszczowe omega-6, zawarte w porcji maku korzystnie działają na kondycję naszego serca.
Właściwości zdrowotne maku
Mak niebieski to „superfood” – jego skład bogaty w:
witaminy, minerały oraz substancje odżywcze
pozwala bowiem uzupełnić ich niedobory oraz lepiej zadbać o swoje zdrowie oraz samopoczucie.
Mak niebieski, dzięki wysokiej zawartości żelaza, skutecznie zapobiega anemii oraz niedokrwistości.
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega z kolei pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu pomagając ustabilizować go na pożądanym poziomie.
Mak niebieski słynie bowiem ze zdolności do obniżania stężenia złego cholesterolu LDL oraz podwyższania poziomu tego dobrego – HDL.
Świetnie wpływa więc nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na serce oraz układ krwionośny!
Ponadto, wysoka zawartość sodu w jego składzie pozawala także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.
Zawartość naturalnych witamin z grupy B, w tym cennego kwasu foliowego, pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy.
Powinny po niego sięgać zwłaszcza panie planujące ciążę oraz kobiety w I trymestrze ciąży. Mak niebieski i znajdujący się w nim kwas foliowy zapobiegają bowiem wadom wrodzonym układu nerwowego u płodu, na których wystąpienie są szczególnie narażone dzieci kobiet cierpiących na niedobory kwasu foliowego.
Warto jednak pamiętać, że po kwas foliowy w diecie powinni „sięgać” wszyscy gdyż kwas foliowy pobudza do działania – z jego udziałem powstaje noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i energię, chroni organizm przed nowotworami, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit.
Mak niebieski to także produkt polecany wszystkim osobom aktywnym fizycznie, w tym w szczególności sportowcom. Zawartość magnezu zmniejsza bowiem skurcze mięśni, a białko dostarcza niezbędne dla naszego zdrowia aminokwasy. Aminokwasy to nie tylko budulec białek, a ich rola jest znacznie szersza. Dzięki nim możliwa staje się synteza niektórych neuroprzekaźników (np. serotoniny i noradrenaliny), hormonów (adrenalina, tyroksyna, T3).
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Kto powinien włączyć mak niebieski do swojej diety?
- Osoby zmagające się z nadciśnieniem. Mak jest źródłem potasu i sodu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzieci w wieku szkolnym – ze względu na duża zawartość wapnia, magnezu, cynku, witamin z grupy B i witaminy D.
- Osoby cierpiący na uciążliwe skurcze łydek i braku magnezu – mak zawiera duże ilości tego minerału.
- Osoby, które z różnych przyczyn nie jedzą nabiału. 100 g maku zawiera dużo więcej wapnia niż 100 ml mleka krowiego, czy 100 g sera żółtego, a jak powszechnie wiadomo wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.
- Osoby, narażone na stres i zmęczenie, mak jest bowiem źródłem magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Osoby zmagające się z anemią i niedokrwistością, ponieważ mak zawiera spore ilości żelaza i miedzi. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, zaś miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.
- Osoby aktywne fizycznie – wykonujące prace fizyczną.
- Ze względu na obecność w maku cynku i kwasu foliowego, powinny włączyć go do swojej diety kobiety w ciąży lub planujące ciąże. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych a foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Jednak warto pamiętać, iż każdy powinien pamiętać o kwasie foliowym, nawet jeśli nie jest kobietą i nie jest w ciąży. Kwas foliowy:
– jest niezbędnym czynnikiem regulującym wzrost i funkcjonowanie komórek.
- Osoby dbające o swoją odporność, bowiem mak jest źródłem cynku, witaminy B6, witaminy C i witaminy D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Ze względu na dużą zawartość białka, warto żeby mak włączyły do diety także osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Dzięki dużej zawartości błonnika, mak przysłuży się także z pewnością osobom zmagającym się z zaparciami.
REKLAMA*
Kto nie powinien jeść maku niebieskiego?
Ze względu na to, że mak jest ciężkostrawny, powinny unikać go osoby borykające się z problemami gastrycznymi oraz dzieci do 2. roku życia.
Do czego użyć maku niebieskiego?
Wiadomo, że mak niebieski świetnie sprawdza się jako składnik świątecznych słodkich deserów. Przypomnę jednak, iż warto pamiętać, że mak sam w sobie jest kaloryczny, zawiera bowiem 539 kcal na 100 g.
Poniżej podrzucam więcej pomysłów jak wykorzystać mak niebieski.
Mak niebieski to „superfood” w zdrowych daniach doskonale sprawdzi się jako dodatek do:
✔️Past kanapkowych
✔️Owsianki
✔️Jajek
✔️Koktajli
✔️Jako posypka do sałatek
✔️Smoothie
✔️Puddingów czy kaszy mannę/ kaszy jaglanej z owocami
✔️Sals / dipów
✔️Jogurtu z dodatkiem owoców i erytrolu
✔️Jako dodatek do panierki, zwłaszcza do ryb
✔️Wegańskich pasztetów
✔️Jako posypka do domowego pieczywa, rogalików, obwarzanków, paluchów
✔️Domowych batonów
✔️Kulek mocy (tu przepis na Kulki mocy czyli zdrowy zamiennik słodyczy. )
✔️Jako dodatek do surówek (np. w tym przepisie można wymienić sezam na mak – Surówka z dyni – przepis oraz w skrócie właściwości dyni.
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Mak – przeciwwskazania
Mak niebieski jest zdrowy. Warto jednak równocześnie pamiętać, że jest on ciężkostrawny. Dodatkowo, najczęściej konsumowany bywa w potrawach o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu (doskonałym przykładem jest makowiec) co zdecydowanie nie jest korzystne dla naszego organizmu.
Dodatek samego maku do różnych potraw w odpowiednich ilościach może poprawiać ich atrakcyjność smakową i wizualną oraz przede wszystkim podnosić wartość odżywczą.
Na mak w dużych ilościach powinny uważać kobiety w ciąży i dzieci do 2. roku życia. Zalecenie to jest związane z niewielkim działaniem psychoaktywnym nasion maku. Warto jednak podkreślić, że niewielkie spożycie tego składnika nie będzie dla tych grup szkodliwe. Mak dla dzieci jest więc dozwolony, ale w rozsądnych ilościach. Substancje zawarte w nasionach maku mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego zaleca się ostrożność w jego konsumpcji osobom leczącym się np. na nadciśnienie.
Na zdrowie?
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz