Kasza jaglana na ostro przepis. Czyli wartościowy, sycący i rozgrzewający posiłek.
Kasza jaglana na ostro
Przepis – składniki:
Przepis – przygotowanie:
Dorzucamy ser typu feta pokrojony w kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz pozostałą częścią posiekanej pietruszki.
KASZA JAGLANA – WŁAŚCIWOŚCI
Kasza jaglana zawiera stosunkowo niedużo kalorii – 100 g suchej kaszy to ok. 350 kcal. Jedną z jej kluczowych pozytywnych cech jest brak glutenu, przez co jest dobrym zamiennikiem produktów mącznych dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka.
Kasza jaglana określana jest mianem bomby odżywczo-witaminowej.
Kasza jaglana bogata jest w:
🔆błonnik,
🔆białko,
🔆witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę, B6 i kwas foliowy),
🔆fosfor,
🔆magnez,
🔆żelazo,
🔆cynk,
🔆mangan (śladowy minerał, który działa jako przeciwutleniacz) i może być korzystny dla osób cierpiących na artretyzm, stany zapalne oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
CZY KASZA JAGLANA JEST ZDROWA?
Oczywiście, że tak. A zwłaszcza jako element zbilansowanej, różnorodnej diety! Kasza jaglana jest zaliczana do kasz gruboziarnistych, czyli tych które w diecie powinniśmy wybierać najczęściej. Charakteryzują się korzystnym wpływem na mikrobom jelitowy, wpływający nie tylko na naszą odporność, trawienie, cerę, ale nawet… nasz nastrój! Jest świetnym komponentem diet uznawanych za jedne z najzdrowszych na świecie – śródziemnomorskiej, tzw. DASH (przeciw nadciśnieniu) czy opartej na niskoprzetworzonej produktach roślinnych. Regularne spożycie kaszy jaglanej przez osoby zdrowe może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Dodatkowo kasza jaglana nie jest częstym czynnikiem uczulającym, więc może wspierać jadłospisy alergików.
Dobra dla zmarzluchów
Ponadto kasza jaglana ma działanie rozgrzewające – pomaga wszystkim zmarzluchom rozgrzać się od środka.
Na zdrowie ♥️
Dodaj komentarz