Masło dyniowo-orzechowe na słodko to moja ulubiona słodka pasta, której używam do:
✔️smarowania wafli ryżowych,
✔️jako dodatek do owsianki (albo mieszam razem z owsianką, albo robiąc owsiankowego- bowla nakładam sobie trochę takiej pasty obok owoców),
✔️jako „dżem” do naleśników,
✔️ deserów (można podawać w szklance z jogurtem i owocami),
✔️ciast.
Masło dyniowo-orzechowe jest genialne w swojej prostocie – tylko 3 składniki i – jeśli mamy już gotowe puree dyniowe to przygotowanie zajmie nam dosłownie minute. Smarowidło można dowolnie modyfikować, zamiast masła orzechowego można dodać tahini, lub dołożyć dodatkowo wiórki kokosowe czy prażony mak. Takie połączenie jest chyba moim ulubionym? A przy okazji jest bombą witaminowo-minerałową gdyż mak zawiera mnóstwo minerałów. Więcej na ten temat pisałam w tym poście
Masło dyniowo-orzechowe na słodko składniki:
3 porcje
- 200 g puree z dyni hokkaido lub piżmowej (przepis poniżej )
- 1–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej, (tak jak wspomniałam można zastąpić je pastą Tahini)
- 3 łyżki erytrolu lub 2 łyżki syropu daktylowego
- szczypta soli (niekoniecznie)
Masło można wzbogacić o wiorki kokosowe, mak czy sezam biały.
REKLAMA*
Masło dyniowo-orzechowe na słodko wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Masło dyniowo-orzechowe na słodko przechowujemy w lodowce.
Przepis na puree dyniowe
Aby otrzymać purée z dyni należy ją najpierw pokroić na mniejsze kawałki (ze skórka lub bez – u mnie tym razem pieczona bez skórki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Kawałki dyni wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Następnie kawałki dyni zmiksować blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać, a nawet często rozcieńczyć podczas miksowania blenderem mlekiem lub wodą. Ostatecznie mamy otrzymać puree o konsystencji kwaśnej śmietany homogenizowanej.
Bardzo często piekę dużą dynie i otrzymane puree porcjuję i mrożę.
Wartość odżywcza i właściwości dyni
Dynia należy do produktów niskokalorycznych, lecz bogatych w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.
Co zawiera dynia?
Jest bardzo dobrym źródłem potasu, ale także fosforu, wapnia, magnezu i cynku.
Dostarcza również karotenoidów, którym zawdzięcza charakterystyczną, pomarańczową barwę, a które są naturalnymi antyoksydantami. W dyni znajdziemy ponadto wiele witamin, np. A, K, E, C oraz z grupy B. Cennym składnikiem dyni jest także błonnik pokarmowy, dlatego dynia pomaga w odchudzaniu.
Tak szeroka gama pożytecznych substancji przyczynia się do zdrowotnych właściwości dyni.
Warzywo to:
- wspiera proces skutecznego odchudzania;
- wpływa na obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu;
- sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn;
- wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom;
- poprawia pracę nerek, działa moczopędnie i reguluje gospodarkę wodno-mineralną w organizmie;
- wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego;
- wykazuje działanie przeciwzapalne.
Na zdrowie 😀
ZALETY RESTORATE FitLine: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.
RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz