
Czerwona palma to nie tylko bogactwo beta-karotenu lecz cała gama karotenoidów. Olej palmowy czerwony zawiera 15 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor. Z wyliczeń wynika że istnieje około 600 rodzajów karotenów. Olej palmowy czerwony zawiera wiele z nich: Likopen, Luteina, Zeaksantyna Kryptokantyna, Alpha- i Beta-karoten.
Kiedy w organizmie kobiety poziom karotenu (Alpha karoten, Luteina i Beta karoten) spada rośnie ryzyko choroby nowotworowej – rak piersi. Natomiast u mężczyzn kiedy jest odpowiedni poziom karotenu (Likopen) zmniejsza się o 45 % ryzyko raka prostaty.
Czerwona palma stosowana w diecie dostarcza nie tylko karotenu ale również dużą dawkę witaminy E.
Czerwony olej palmowy tłoczony na zimno, zachowuje naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 3 i Omega 6. Jest bardzo łatwostrawny, dobrze przyswajalny i hipoalergiczny.
Olej palmowy nie należy do ulubionych składników rekomendowanych przez dietetyków. Ma wielu przeciwników, ale są też tacy, którzy wskazują na jego unikalne właściwości dla organizmu człowieka. Taki zbawienny wpływ na zdrowie ma czerwony olej palmowy.
Olej palmowy zalicza się do grupy tych olejów, które nie przypominają standardowych olejów roślinnych – ma kremową konsystencję i niebywale intensywny kolor. Pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego ceniony jest za swój bogaty skład. Jaki? O tym już za chwilę ….
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Olej palmowy czerwony to inaczej olej z czerwonej palmy. Pozyskuje się go z owoców przypominających europejską śliwkę.
Olej palmowy wytłaczany jest z nasion lub miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Owoce tej palmy oleistej (Elaeis quineensis) rzeczywiście przypominają europejską śliwkę – są rosnącymi w kiściach pestkowcami o żółto-pomarańczowym kolorze, który wpada momentami w czerwień.
P.S. Najlepszą wersją jest ten produkowany z miąższu owoców palmy oleistej. Z założenia jest to najwyższej jakości olej palmowy, który nie podlegał rafinowaniu, czy też innej obróbce chemicznej.
Jednak wolny rynek i dopuszczalne normy różnych substancji mogą spowodować, że to co kupimy pod nazwą czerwonego oleju nie będzie miało tak czystych właściwości. Producenci tego oleju zaznaczają jednak bardzo często na etykietach, że substancja nie zawiera konserwantów i innych chemicznych dodatków. Dlatego podejmując decyzję zakupową warto poświęcić uwagę na zapoznaniu się z informacjami na temat składu.
Jeśli widzisz olej palmowy, który jest bezbarwny (znany również jako biały olej palmowy), oznacza to, że został przetworzony. Brak koloru oznacza, że został pozbawiony większości swoich właściwości odżywczych.
Skład oleju palmowego
Olej palmowy zawiera około 50 procent tłuszczów nasyconych (z których większość stanowi kwas oleinowy), 40 procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i 10 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).
Olej palmowy czerwony:
* Ma dziesięciokrotnie wyższe stężenie beta-karotenu niż marchewka.
Wytłaczany z czerwonej palmy olej to bogactwo beta-karotenu, któremu zresztą zawdzięcza swoją intensywną, pomarańczową barwę. Zawiera 10 razy więcej karotenu niż wczesna marchewka, a w porównaniu do pomidora składnika tego jest 30 razy więcej. To bardzo duże stężenie.
* Serce jak dzwon i krążenie bez szwanku
To kolejne korzyści ze stosowania oleju z palmy czerwonej, wynikające z dużej ilości koenzymu Q10. Przez biochemików ten składnik został sklasyfikowany jako najsilniejszy z przeciwutleniaczy.
* Zawiera witaminę E w dużo bogatszej formie.
Olej z czerwonej palmy to bogactwo witaminy E aż w siedmiu formach. Najcenniejsze są tokotrienole zawarte w oleju palmowym, które są do 60 razy lepszymi antyoksydantami niż popularniejsza w olejach roślinnych forma tej witaminy, czyli tokoferol.
* Ze względu na silny kolor może farbować skórę, włosy i ubranie.
Wracając do tematu beta-karotenu, który nadaje bardzo intensywną barwę olejowi palmowego, warto wspomnieć, że olej z czerwonej palmy może farbować. Należy uważać przy nakładaniu go na twarz (działa jak delikatny samoopalacz) oraz na blond włosy (może pozostawiać rude refleksy).
* Badania sugerują, że właściwości przeciwutleniające oleju palmowego pomagają zapobiegać różnym rodzajom nowotworów.
Zgodnie z ustaleniami, tokotrienole wykazują silne właściwości przeciwutleniające i pomagają hamować rozwój skóry, żołądka, trzustki, płuc, wątroby, piersi, prostaty, okrężnicy i innych nowotworów. Zwykła witamina E nie może tego wykonać.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
* Traci swoje właściwości po 4 tygodniach od otwarcia.
Nierafinowany olej z czerwonej palmy należy zużyć dość szybko, ponieważ już po miesiącu od otwarcia traci swoje pierwotne właściwości. Jest jednym z mniej trwałych olejów, ale charakteryzują go bardzo dobre właściwości.
* Sięgaj po niego, kiedy zależy ci na pięknie złocistej i tryskającej blaskiem skórze oraz lśniących, jedwabistych włosach.
Oczywiście wpływa na to fakt, iż olej ten jest to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów i witamin, szczególnie A oraz E.
* Przyspiesza opalanie działając jednocześnie jak filtr UV.
Działanie ochronne oleju palmowego jako filtru UV sprawia, że z powodzeniem można stosować go jako olejku ochronnego do opalania. Co ciekawe, duża zawartość beta-karotenu sprawia, że pomarańczowy olej palmowy może przyspieszać pojawianie się naturalnej opalenizny.
* Produkt posiada zerowy indeks glikemiczny!
* Stwierdzono również, że dostarczanie przeciwutleniaczy w oleju palmowym pomaga zapobiegać zwyrodnieniu neurologicznemu, zatrzymując wolne rodniki, które uszkadzają tkanki mózgowe i nerwowe, i promując krążenie, co zwiększa ochronę przed chorobami takimi jak demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i inne zaburzenia psychiczne.
*Olej palmowy może pomóc wzmocnić funkcje odpornościowe i promować zdrowie kości, oczu, jamy ustnej, płuc, skóry i wątroby. Jako olej bogaty w tłuszcz, olej palmowy wspomaga dostarczanie energii i zwiększa wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak witaminy A, D i E.
REKLAMA
ZESTAW DLA CIEBIE I TWOJEGO DZIECKA
Jak wykorzystać olej z czerwonej palmy?
Najkorzystniej, jeśli olej z czerwonej palmy będziesz zjadać – na surowo, bez poddawania go obróbce. Możesz nim podprawiać sałatki i surówki, polewać nim chleb czy kasze, dodawać do mięsnego tataru czy skrapiać nim potrawy z jajek lub ryżu. Olej z czerwonej palmy możesz też wykorzystać do smażenia, pieczenia lub do zup – nada mięsom i warzywom charakterystyczny smak i podbarwi na pomarańczowo.
Skutki uboczne oleju palmowego
Zużycie czerwonego oleju palmowego jest bezpieczne, nawet w dużych ilościach. Nie ma żadnych skutków ubocznych podobnych do wywołanych przez leki. Ze względu na skład oleju palmowego, metabolizuje on bardziej skutecznie z pożywieniem, więc istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia dyskomfortu w jamie brzusznej lub problemów z jelitami.
Jednym drobnym zastrzeżeniem jest jednak, gdy zużyjesz duże ilości oleju, może wystąpić żółknięcie skóry. Wynika to z wysokiego poziomu karotenów w oleju. Z drugiej strony, ta niewielka zmiana oznacza, że Twoja ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV jest zwiększona.
TUiTERAZ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło zdjęcia tytułowego: https://guardian.ng/features/how-palm-oil-reverses-heart-disease-fights-cancer/
Polecam bardzo zdrowy i dużo ma tego co potrzebuje nasz organizm sam go biorę posiada wszystko co nam brakuje