Dawno nie było żadnego przepisu. I chodź jest on prosty jak… każdy przepis, który zamieszczam 🙂 gwarantuję, że jest pyszny.
Uwielbiam kiszone ogórki w każdym wydaniu: w surówce, sałatce, zupie ogórkowej. No właśnie zupa ogórkowa króluje na polskich stołach od lat. Co powiedzielibyście zatem na małe urozmaicenie?
Oto przepis na pyszną i banalną w przygotowaniu zupę krem z ogórków kiszonych
POTRZEBUJEMY
- 1 l wywaru jarzynowego
- ½ szklanki wody z ogórków
- 6-7 ogórków kiszonych (dużych)
- 1 marchewka (duża)
- 2 ziemniaki (średnie)
- 1 pietruszka (średnia)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarownego do smażenia
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie 3 łyżki serka mascarpone/100 ml śmietany 18%
Jeżeli chcesz, żeby Twoja zupa była mniej kaloryczna nie musisz dawać serka/śmietany. Natomiast jeżeli Ci to nie przeszkadza , serek nada zupie bardziej kremową konsystencję.
REKLAMA
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrać marchewkę , pietruszkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
2. Na dnie garnka rozgrzać masło klarowne. Dorzucić pokrojone warzywa i podsmażyć.
3. Po chwili dodać posiekaną cebulę i czosnek.
4. Gdy cebula się zeszkli, zalać ciepłym bulionem i dodać kurkumę. Przykryć i gotować do miękkości.
5. W tym czasie pokroić ogórki.
6. Kiedy warzywa w garnku będą miękkie wrzucić pokrojone ogorki.
7. Wszystko razem gotować przez ok. 5 minut. (na wolnym ogniu)
8. Następnie zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone/ śmietanę lub tak jak wspomniałam wcześniej nie dodawać ani jednego ani drugiego. Doprawić solą i pieprzem.
9. Podawać do stołu 🙂 u mnie ze świeżą bazylią ♥
S M A C Z N E G O !
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you