Sałatka z rukolą, tuńczykiem i borówkami. Właściwości zdrowotne rukoli

Sałatka z rukolą, tuńczykiem i borówkami.
Solidna porcja antyoksydantów na jednym talerzu.

Dziś poza przepisem na jedną z moich ulubionych letnich sałatek, wspomnę kilka słów na temat pro-zdrowotnych właściwości głównego składnika tej sałatki czyli rukoli.

Do sałatki poza rukolą i borówkami dorzuciłam wszystkie warzywa jakie miałam pod ręką czyli: świeżego pomidora, ogórka małosolnego, oliwki, suszonego pomidora i świeżego ogórka.

Jako źródło białka dodałam tuńczyka z puszki w sosie własnym Dodatnie do sałatki białka powoduje, że owy posiłek jest bardziej sycący.

Oczywiście nie zapominajmy także, o dodaniu do sałatki zdrowego źródła tłuszczy u mnie tym razem była to oliwa z oliwek extra virgin. Jednak może to być równie dobrze: olej lniany, pestki dyni czy słonecznika, nasiona sezamu czy prażony mak. Tak😀 prażony mak jest super i ma mnóstwo wapnia – w tym poście pisałam wiecej na temat jego bezcennych właściwości Mak niebieski to „superfood”. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze maku niebieskiego.”

Moja sałatka ma wyjątkowy smak ponieważ do sosu winegret, w którym ją intensywnie „zamaczam” dodaje mnóstwo różnych przypraw. Przyprawy te w tym połączeniu nadają jej intensywny i niezapomniany smak i aromat😀.

Sałatka z rukolą, tuńczykiem i borówkami – przepis

Składniki (jedna porcja):

2 garści rukoli

1 garść borówek

1 ogórek mało solny

1 ogórek świeży

1 pomidor świeży

1 pomidor suszony (pokrojony w cienkie plastry)

3 oliwki (pokrojone w plastry)

0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 łyżeczka oliwy z oliwek


FitLine Omega-3+E

Omega 3+E FitLine Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej). Jedna porcja Omegi-3+E „aktywuje” 300tyś. komórek w naszym mózgu, zwana jest dzięki temu dopalaczem na inteligencję.

Omega 3+E FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Przyprawy do sosu winegret: musztarda Dijon, miód prawdziwy, curry, czosnek granulowany, papryka wędzona, chilli, mieszanka przypraw zamiast soli (jest to gotowa mieszanka do kupienia w internecie) – jeżeli jej nie posiadasz nic strasznego po prostu omiń ten składnik lub dodaj inną ulubioną przyprawę np. odrobinę przyprawy do gyrosa.

Wykonanie:

Przygotuj sobie dużą miskę tak, żeby można w niej swobodnie wymieszać wszystkie składniki wraz z sosem winegret.
Umyj pomidora i ogórki, pokrój w grubą kostkę i wrzuć do miski.
Dodaj rukolę i pozostałe składniki (oliwki, suszonego pomidora i tuńczyka).

Sos winegret – przygotowanie: 

Do szklanki wlej 1 łyżeczkę oliwy, dodaj musztardę i po 0,5 łyżeczki wszystkich wymienionych wyżej przypraw, za wyjątkiem chilli, no chyba, że lubisz mega ostro 😀 ja dodaje tylko szczyptę chilli.

Dodaj 2 łyżki wody i wszystko razem wymieszaj.

Tak przygotowany sos wylej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.

Przełóż na talerz i rozkoszuj się wyśmienitym i niepowtarzalnym smakiem, a przy okazji niech Twój organizm czerpie z tego pożywienia mnóstwo antyoksydantów, minerałów i witamin. 😀

Kilka słów o….

Właściwości rukoli 

Duża zawartość wody, smak i aromat sprawia, że rukola jest świetna na letnie dni – sprawiając, że sałatki i dania z nią będą bardziej orzeźwiające. Jej charakterystyczny, ostrawy smak jest zaś związany ze związkami o działaniu bakteriobójczym.

Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów.

Znajdziemy w niej przede wszystkim takie składniki jak:

✅ witamina A,

witamina C,

✅ witamina K,

✅ witaminy z grupy B,

✅ wapń,

✅ potas,

żelazo,

✅ magnez,

✅ beta karoten,

✅luteina,

zeaksantyna.

Rukola – właściwości zdrowotne

Niepozorne, zielone listki rukoli skrywają w sobie więcej składników odżywczych niż choćby popularna w Polsce sałata lodowa. Dzięki temu rukola wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe;
  • witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, a luteina i zeaksantyna zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • potas poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • za sprawą wysokiej zawartości witaminy K rukola wspiera układ kostny;
  • znajdująca się w rukoli witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie poprawia kondycję i wygląd skóry;
  • rukola zawiera także chlorofil znany z właściwości oczyszczających organizm z toksyn, dlatego może uzupełniać działanie innych produktów spożywczych lub suplementów.

Na zdrowie 😀


REKLAMA*


TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*