Truskawki – bomba witaminowa. Dlaczego warto jeść truskawki ?
🍓 Truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji aktywnych biologicznie.
❤️Witaminy jakie w truskawkach znajdziemy to:
🍓witamina C (ma jej więcej niż cytryna),
🍓witamina K,
🍓witamina A,
🍓witamina E,
🍓witaminy z grupy B w tym kwas foliowy.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Truskawki dzięki bogactwu witamin świetnie wpływają na wzmocnienie naszej odporności.
W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza.
❤️Truskawki zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak:
🍓potas,
🍓wapń,
🍓fosfor,
🍓magnez,
🍓mangan.
Dzięki tym składnikom truskawki pomagają w regulacji pracy serca i układu nerwowego.
Pomagają obniżyć ryzyko chorób naczyniowo-sercowych, przez zahamowanie oksydacji cholesterolu LDL (złego cholesterolu), dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zawału serca.
Truskawki obniżają ciśnienie krwi w naszym organizmie- ze względu na to, że zawierają stosunkowo sporo potasu, który potrafi zniwelować działanie sodu we krwi.
❤️Truskawki posiadają właściwości:
🍓przeciwzapalne,
🍓przeciwwirusowe,
🍓przeciwbakteryjne.
❤️Truskawki są niskokaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się tylko około 32 kcal. Jest to około 3 razy mniej kcal niż w takiej samej ilości banana oraz 2 razy mniej niż w przypadku 100 g jabłek czy mango.
❤️Indeks glikemiczny (IG) truskawek jest niski i wynosi 40, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę.
❤️Ponadto są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
❤️Truskawki w 80% są złożone z wody. Dzięki temu nawadniają, wspomagają pracę nerek oraz oczyszczają organizm z toksyn i posiadają właściwości moczopędne. (pomagają usunąć zatrzymaną wodę w organizmie)
❤️Kwasy organiczne regulują trawienie, a błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii.
❤️Truskawki są bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
❤️Łagodzą stany zapalne, w szczególności u osób mających problem ze stawami, zmniejszając ilość kwasu moczowego w organizmie.
❤️Truskawki zawierają bromelinę (jest też w ananasie), która jest pomocna w trawieniu białek, w gojeniu się ran, a także wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku.
🍓Badania naukowe udowodniły, że zawarty w truskawkach kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.
❤️Dodatkowo truskawki zawierają antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych.
Truskawki pozytywnie wpływają na nasz wygląd.
Truskawki nie tylko posiadają właściwości zdrowotne czy właściwości odżywcze, ale także wywierają korzystny wpływ na naszą cerę. Dzięki zawartości pzeciwutleniaczy (flawonoidów), witaminy C, która pomaga w produkcji kolagenu, możemy cieszyć się promienną, elastyczną, bez przebarwień cerą, która wolniej się starzeje.
Na zdrowie ❤️
Dodaj komentarz