Owoce to, moc antyoksydantów. Są obok warzyw skarbnica witamin, składników mineralnych oraz wspomnianych wcześniej antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki tlenowe w organizmie.
Jakie wartości posiada kiwi? Jakie korzyści dla organizmu daje spożywanie kiwi?
Wartości odżywcze kiwi
Owoce są bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak:
💚karotenoidy,
💚polifenole,
💚 witamina C.
Kiwi jest owocem obfitującym w te związki, szczególnie witaminę C. Jej zawartość w 100 g kiwi wynosi prawie 60 mg, co dostarcza większość dziennego zapotrzebowania na nią. Kiwi to owoc niskokaloryczny, a jedna sztuka to zaledwie 45 kcal i około 2 g błonnika pokarmowego.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Ponadto kiwi, są źródłem:
💚witaminy E,
💚witamin z grupy B,
💚potasu,
💚fosforu,
💚wapnia,
💚cynku,
💚magnezu.
Dzięki zawartości witaminy C i E, jest to owoc bogaty w substancje przeciwutleniające, chroniące przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
Właściwości zdrowotne owoców kiwi
Kiwi to owoce, które dzięki swojej niskiej kaloryczności świetnie sprawdzają się u osób z nadmierną masa ciała, będących na diecie. Może posłużyć za niskokaloryczną przekąskę, która z dodatkiem orzechów i jogurtu idealnie wpasuje się w ramy drugiego śniadania. Ponadto, dzięki zawartości antyoksydantów, owoce i warzywa wykazują korzystne działanie u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ chronią lipoproteiny i komórki naczyniowe przed utlenianiem. Dietetycy potwierdzają, iż spożywanie kiwi znacznie obniża poziom trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, kiwi sprawdzi się w walce z przeziębieniami dostarczając naturalnej witaminy C wspomagającej odporność, a dzięki zawartości błonnika reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Właściwości prozdrowotne
💚Odporność
Naukowcy stwierdzili, że spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie skutecznie podnosi odporność organizmu. W szczególności u dzieci i osób starszych. Jest to naturalny sposób na wzmacnianie organizmu w sezonie przeziębieniowym i grypowym.
💚Układ krwionośny
Wzbogacenie naszej diety o kiwi zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu- obniżając jednocześnie poziom złego.
Owoce te to bogate źródło przeciwutleniaczy.
💚Układ pokarmowy
Pomagają również w utrzymaniu odpowiedniej perystaltyki jelit, wspomagają trawienie, ale także zapobiegają zaparciom. Mogą być pomocne przy chorobach jelit takich jak zespół jelita drażliwego.
💚Zdrowy sen
Badania wykazały, że kiwi polepsza jakość i długość snu. Na grupie dwudziestu czterech ochotników, spożywających dwie sztuki owoców kiwi godzinę przed snem, sprawdzano parametry jakości snu. Brano pod uwagę czas zasypiania, czas przebudzenia po zaśnięciu i całkowity czas snu. Po czterech tygodniach badań zauważono znaczne zmiany. Udowodniono tym, że owoce kiwi mają wpływ na wydłużenie i polepszenie jakości snu.
Na zdrowie 💚
Dodaj komentarz