Silny przeciwutleniacz – SELEN
Selen to kolejny pierwiastek określony mianem – śladowy, co jednak nie oznacza, że jego rola w organizmie jest mała.
Selen (Se) jest istotnym pierwiastkiem śladowym, a jego niski stan u ludzi związany jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia różnych chorób, takich jak rak i choroby serca. [3]
Te mikrogramy selenu są nam niezbędne do życia i zachowania pełni zdrowia.
Selen jest niezwykle istotnym minerałem dla ludzkiego organizmu, ponieważ:
- zwiększa odporność,
- uczestniczy w aktywności przeciwutleniającej, która chroni przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi,
- odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego metabolizmu,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, chorób autoimmunologicznych i chorób tarczycy,
Selen wchodzi w skład ponad 20 enzymów, uczestniczących przede wszystkim w przemianach oksydacyjnych. Dzięki temu chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników (mogą być przyczyną powstawania nowotworów).
Część społeczeństwa myśli (wina systemu edukacyjnego), że wszystkie witaminy i minerały można uzyskać i dostarczyć do organizmu wraz z jedzeniem. Osobiście jestem innego zdania. Może faktycznie tak było 20-30 lat temu, ale w obecnych chemicznych czasach to się bardzo zmieniło. Co do selenu sprawa wygląda następująco.
W glebach jest go przeciętnie od 0,1 do 2 mg/kg. Selenu jest mało w glebach kwaśnych. W glebach o pH bliskim obojętnego i zasadowego czyli bielice, czarnoziemy – występują seleniany (dość dobrze rozpuszczalne w wodzie i i łatwo wchłaniane.
Polska leży na glebach ubogich w selen.
Ilość selenu pobieranego przez mieszkańców Polski (około 40 mikrogram) należy do najniższych w Europie.
Wykazano, że 95% polskiej populacji ma wskazanie do suplementacji selenu. [1]
Rośliny przyswajają selen z gleby i nie są zdolne do rozróżnienia selenu od siarki. Rośliny o większej zawartość związków siarki mają też więcej selenu.
Rośliny bogate w selen to: groch, fasola, brokuły, brukselka, cebula. czosnek, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, kiełki pszenicy, a także orzechy brazylijskie. Należy jednak pamiętać, że produkty spożywcze (które mają nam dostarczyć selenu) musza pochodzić z regionów, których gleby są zasobne w selen, inaczej one także go nie zawierają.
Doskonałym przykładem, tego w jak dużym stopniu zawartość selenu w danym produkcie zależy od tego gdzie został uprawiany są orzechy brazylijskie.
Dlaczego?
Otóż różnice w stężeniu selenu w orzechach brazylijskich mogą wahać się
od 350 mcg -orzechy ze wschodniej Amazonii
do 8 mcg orzechy z Boliwii.[4]
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Biodostępność związków selenu obecnych w roślinach jest niska, znacznie lepiej przyswajalny jest selen z białka, a więc głównie z produktów zwierzęcych: mięsa, żółtka jaj, owoce morza i ryby.
Do czego potrzeby jest nam selen?
W organizmie człowieka sam selen nie wykazuje aktywności biologicznej. Musi zostać wbudowany do białek, tworząc selenoproteiny.
1. Selen jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Selen chroni nasz układ odpornościowy, broniąc nas przed bakteriami i wirusami (np.opryszczki i półpaśca).
Wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego wspomaga leczenie chorób przewlekłych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń.
Ponadto selen może być kluczowym składnikiem odżywczym w przeciwdziałaniu rozwojowi wirusów, w tym HIV. U pacjentów, którzy są już zarażeni wirusem HIV, selen wykazuje również „ważność” w spowolnieniu postępu AIDS. [3]
Ważne:
Selen neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne na przykład takie metale ciężkie jak:
rtęć,
kadm,
ołów,
arsen.
2. TARCZYCA
Selen wraz z jodem działa jako katalizator do produkcji aktywnych hormonów tarczycy (zawiera najwięcej selenu ze wszystkich organów), a jak wiadomo tarczyca kontroluje wiele ważnych funkcji ciała, takich jak sen, waga, apetyt, energia, temperatura ciała – to tylko niektóre funkcje.
Dużo o jodzie pisał osoby post.
3. Selen może chronić przed depresją i wspomagać pracę mózgu
Badanie z roku 2014 opublikowane w Journal of Nutrition potwierdziło, że odpowiedni poziom selenu może zapobiec i cofnąć symptomy depresji i obniżonego nastroju.
Badanie przeprowadzono na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii. Według tego co podaje zespół badawczy, eksperyment naukowy przeprowadzona na grupie 978 młodych dorosłych pomiędzy 17 a 25 rokiem życia. Uczestnicy wypełniali codziennie przez dwa tygodnie kwestionariusz zdrowia psychicznego. Poziom selenu uczestników określano na podstawie serii badań krwi. Eksperci ocenili, że badani z niesamowicie niskim poziomem selenu mieli znacząco zwiększone ryzyko symptomów depresji i pogorszony nastrój. Zespół badawczy odnotował, że adekwatne zwiększenie poziomu selenu może złagodzić ryzyko depresji.
Dr Tamlin Conner powiedział dla Medical Xpress online tak:
„Naszym największym odkryciem był fakt, że u młodych dorosłych z najniższą koncentracją selenu występuje najwięcej objawów depresji. Chociaż nie sprawdzaliśmy mechanizmów psychologicznych, inne badania wykazują, że oksydacyjne uszkodzenia mózgu i systemu nerwowego prowadzą do rozwoju depresji. Odpowiednie przyjmowanie selenu jest niezbędne dla optymalnej obrony przeciwutleniającej mającej na celu ochronę tkanek ciała przed uszkodzeniem oksydacyjnym poprzez peroksydację glutationu, która jest kluczowym enzymem antyoksydacyjnym.”
Nieodpowiedni poziom hormonów produkowanych w tarczycy ma również wpływ na pracę mózgu. Niedobory selenu mogą wpływać na pogorszenie sprawności umysłowej i depresyjne nastroje.
Niedoczynność tarczycy stwierdzono bowiem, aż u 75% osób cierpiących na depresję.
Więcej na tamat niedoczynności pisałam w tym poście – „Niedoczynność tarczycy – 5 suplementów, które Ci pomoże„
Omega 3+E FitLine Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej). Jedna porcja Omegi-3+E „aktywuje” 300tyś. komórek w naszym mózgu, zwana jest dzięki temu dopalaczem na inteligencję.
Omega 3+E FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
4. Silny przeciwutleniacz
Selen zwrócił uwagę badaczy szczególnie swoimi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki nim chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
Selen ma działanie synergistyczne z innymi przeciwutleniaczami, takimi jak chociażby witamina E, umożliwiając organizmowi walkę ze stresem oksydacyjnym i obronę przed nowotworami takimi jak – rak gruczołu krokowego czy rak jelita grubego.
Selen bierze udział w wytwarzaniu enzymu (peroksydazy glutationowe), który chroni przede wszystkim czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dzięki temu spełnia bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu, zwiększa poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek.
Selen jest potrzebny do ochrony przed mutacją i uszkodzeniami DNA, które mogą powodować choroby.
Wchodzi w reakcje łączenia się z białkiem, tworząc seleno-białka, które funkcjonują jako ważne enzymy antyoksydacyjne, które mają zdolność do zatrzymania uszkodzonych cząsteczek DNA, tak że nie mogą się replikować. Czyli nowotwór nie może się rozwijać.
5. Może pomóc zwiększyć płodność
6. Poprawia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko choroby serca
Niskie stężenia selenu związane są ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jak pisze profesor Iwona Wawer:
Badania epidemiologiczne pokazały, że wiele patologii w układzie krążenia można powiązać z niskim poziomem selenu w organizmie. Pokazano odwrotną zależność pomiędzy poziomem selenu we krwi, a progresją miażdżycy.
Ponadto selen może poprawić zdrowie serca dzięki wspomnianej wcześniej zdolności do: zwalczania stanów zapalnych, zmniejszenia stresu oksydacyjnego wywołanego przez wolne rodniki oraz wspomagania aktywności przeciwutleniającej.
7. Poprawia przepływ krwi i obniża szansę chorób serca
Niski poziom selenu jest markerem ryzyka dla chorób serca. Suplementacja i spożywanie selenu mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom serca, w tym chorobie wieńcowej.
Uważa się, że selen działa tak doskonale na serce dzięki swojej zdolności do redukowania stanów zapalnych i poprawy przepływu krwi. Nie bez znaczenia pozostaje także jego antyoksydacyjne działanie.
REKLAMA*
8. Pomaga bronić się przed nowotworami
Selen działa w organizmie jak mały mechanik. Wchodzi do jądra komórki, w której przechowywane jest DNA i genom i znajduje uszkodzenie. Wiąże się z ochronnymi przeciwutleniaczami, takimi jak glutation, a następnie zmniejsza i naprawia uszkodzenia DNA, które pozostając niekontrolowane może prowadzić do mutacji komórek nowotworowych i wzrostu guza.[5]
Ponadto selen może wpływać na ryzyko zachorowania na nowotwory jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Kolejnym narzędziem w ochronie przed rakiem jest zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego i hamowanie rozwoju naczyń krwionośnych guza.
9. Selen niezbędny dla zdrowia mózgu i psychiki
„Badanie na zwierzętach opublikowane w magazynie Cell wykazało, że selen chroni neurony przed śmiercią, demonstrując tym samym jego kluczową rolę w procesie starzenia się komórek! Zespół naukowców z Instytutu Genetyki Rozwoju w niemieckim centrum Helmholtz w Monachium badał korelację pomiędzy zawierającym selen enzymem GPX4 i nowo-odkrytym typem śmierci komórkowej zwanej ferroptozą. Zauważono, że zastępując sulfurem zawarty w enzymie selen, znacznie pogorszono żywotność modeli zwierzęcych. Obiekty najczęściej nie przeżywały więcej niż trzech tygodni. Eksperci odkryli również, że część neuronów w mózgu została utracona na skutek braku selenu. Jak podaje dr Jose Pedro Priedmann Angeli w informacji prasowej: Nasze badanie jest pierwszym, które wskazuje, że selen jest czynnikiem niezbędnym dla pourodzeniowego rozwoju specyficznych form neuronów. Zawierający selen enzym GPX4 chroni neurony przed stresem oksydacyjnym i ferrotropową śmiercią komórek.”
Spójrz też na tego posta- 11 najlepszych naturalnych dopalaczy dla mózgu.
10. Redukuje symptomy astmy
Badania obserwacyjne wykazały, że pacjenci z chroniczną astmą często mają niższy poziom selenu (źródło). Odnosząc się do badań, można zaobserwować, ze astmatycy przyjmujący regularnie selen doświadczają mniejszej ilości symptomów chorobowych.
Jaki selen wybrać?
Duży wpływ na obniżenie przyswajalności selenu ma wysokie ilość cukrów prostych z naszej diecie. Zresztą cukry proste ograniczają przyswajanie nie tylko selenu ale także innych składników mineralnych.
Biodostępność selenu poprawia obecność:
- witamina E (selen działa z nią synergistycznie),
- witamina C (zmniejsza toksyczność selenu w razie nadmiernego spożycia),
- cynk
Jak już wspominałam wcześniej sam selen w organizmie człowieka nie wykazuje aktywności biologicznej. Musi zostać wbudowany do białek tworząc selenoproteiny. Zdecydowanie wyższe powinowactwo wykazują związki organiczne.
„Z organicznych związków najwyższą biodostępnością charakteryzuje się selen w formie związanej z drożdżami Saccharomyces cerevisiae. Można powiedzieć, że jest to forma najbardziej naturalna, ponieważ drożdże wbudowują w siebie selen z pożywki, podobnie jak rośliny z gleby. Dzięki temu otrzymujemy mieszaninę bardzo wielu różnych związków selenu, a nie tylko jeden syntetyczny związek.”
Niedobory selenu, objawy
Objawy niedoboru selenu nie są jednoznaczne.
Zalicza się do nich:
- obniżenie odporności,
- nadmierne pocenie się,
- problemy neurologiczne,
- łamliwość paznokci,
- depresję i obniżony nastrój,
- zaburzenia poznawcze, w tym zaburzenia pamięci,
- osłabienie i wypadanie włosów,
- nudności i wymioty.
Duże niedobory powodują charakterystyczny „czosnkowy” zapach z ust.
Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.
♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Źródła:
[1] Katarzyna Jaworska, Anna Jakubowska, Jan Lubiński, Chemoprewencja selenem (Se) w rakach tytoniozależnych?
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10963212
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698273/
[4] http://ajcn.nutrition.org/content/87/2/379.full
[5] https://draxe.com/selenium-benefits/
źródłó zdjęcia tytułowego: https://www.liverdoctor.com/strengthen-immune-system-selenium/
Dodaj komentarz