Uświadom sobie co może DLA NASZEJ ODPORNOŚCI WITAMINA C!

„Według Andrew W. Saula, autora publikacji takich jak „Wylecz się sam. Megadawki witamin” witamina C ma moc tak dużą, że może stanowić prewencję koronawirusa!”

Witamina C jest jednym z najważniejszych i najskuteczniejszych składników odżywczych, mówią eksperci. 

Korzyści witaminy C obejmują ochronę przed:

  • chorobami układu immunologicznego,
  • chorobami układu krążenia,
  • prenatalnymi problemami zdrowotnymi,
  • chorobami oczu,
  • a nawet nowotworami. 

Witamina C, która znika z ciała w przyspieszonym tempie w przypadku jakiejkolwiek infekcji, jest niezwykle istotna ponieważ sama chroni ciało i wzmacnia odporność!

Obniżony poziom tej substancji zawsze oznacza zaburzoną biochemię organizmu oraz wyższą podatność na zachorowania.

Andrew W. Saul, specjalista leczenia megadawkami witamin, uważa że pandemię koronawirusa można spowolnić, a nawet zatrzymać, podając osobom narażonym na zarażenie i chorym duże dawki witaminy C. 

Dr Robert F. Cathcart, jeden ze światowych pionierów terapeutycznego stosowania megadawek witaminy C, powiedział: 

Nie widziałem jeszcze grypy, która nie zostałaby wyleczona lub wyraźnie zmniejszona dzięki dużym dawkom witaminy C. (źródło)

Witamina C pełni w naszym organizmie  szereg niezwykle ważnych funkcji.

  • jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów i chroni błony komórkowe, lipidy, białka i kwasy nukleinowe przed działaniem wolnych rodników tlenowych,

  • hamuje powstawanie czynników rakotwórczych,

  • podnosi odporność organizmu wydłużając czas życia komórek poprzez ochronę ich błon,

  • wspomaga wchłanianie, transport i magazynowanie żelaza,

  • wspiera wchłanianie wapnia,

  • reguluje poziom cholesterolu w organizmie,

  • działa przeciwzakrzepowo i wspiera regulowanie ciśnienia,

  • bierze udział w regeneracji tkanek uszkodzonych mechanicznie lub w wyniku poparzeń,

  • wspiera detoksykację (usuwa metale ciężkie z organizmu),

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensynych ćwiczeń fizycznych i po nich,

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,

  • pomaga w aktywacji i ochronie hormonów neuroendokrynnych,

  • bierze udział w biosyntezie: neuroprzekaźników, kolagenu, glikokortykoidów, karnityny, kwasów żółciowych

  • bierze udział w rozkładzie cholesterolu, histaminy,

  • bierze udział w regeneracji witaminy E, która jest silnym antyoksydantem,

  • obniża stężenie glukozy w stanach hiperglikemii.


Keratyna 100% BINGOSPA

Keratyna 100% BINGOSPA. Rozpuszczalny hydrolizat keratyny. Surowiec kosmetyczny – posiada charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach.

Keratyna BINGOSPA jest białkiem włóknistym naskórka i jego produktów takich jak włosy i paznokcie. Jest białkiem nierozpuszczalnym. Keratyna w postaci hydrolizatów rozpuszczalnych w wodzie, znajduje szerokie zastosowanie w preparatach do pielęgnacji włosów i paznokci.

Keratyna BINGOSPA jest głównym składnikiem budulcowym łodygi i osłonki włosa, produkowanym w mieszkach włosowych. Wnętrze łodygi włosa zwane korą, zbudowane jest ze spiralnie skręconych włókienek keratyny połączonych ze sobą poprzecznymi wiązaniami siarczkowymi, które odpowiadają za elastyczność włosa. Keratyna wchodzi również w skład zewnętrznej osłonki włosa, od ciągłości której zależy zdrowy i błyszczący wygląd włosów oraz brak tendencji do rozdwajania.

Keratyna 100% BINGOSPA możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Jak widać witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który musi być spożywany regularnie, aby zapobiec niedoborom. I choć wydawać by się mogło, że niedobór witaminy C powinien być rzadkość ze względu na dostępność świeżych produktów zawierających ową witaminę, niekoniecznie tak jest.

Dlaczego się tak dzieje?

Po pierwsze ma na to wpływ także fakt, iż:

„przechowywanie  warzyw i owoców w temperaturze wyższej niż 5 stopni Celsjusza powoduje, że produkty te tracą znaczną jej ilość. Nie tylko wysoka temperatura, ale również gotowanie, rozmrażanie,  dokładne czyszczenie warzyw i owoców, uszkodzenia mechaniczne np. wynikłe podczas transportu,  zbyt długie przechowywanie produktów w nieodpowiednich warunkach są przyczyną znacznej utraty tej cennej witaminy.”[1]

Po drugie:

” W poniższej tabeli przedstawiliśmy jak wartości odżywcze poszczególnych warzyw i owoców (naturalnych źródeł witamin i minerałów) zmniejszyła się kilkakrotnie przez zaledwie 30 lat.

Owoce i warzywa wczoraj i dziś

Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100g produktu spożywczego

OWOCE

1985

2002

Różnica

JabłkaWitamina C

5

2

-60%

BananyWapń

8

7

-12%

Kwas foliowy

23

5

-79%

Magnez

31

24

-23%

Witamina B6

330

18

-95%

TruskawkiWapń

21

12

-43%

Witamina C

60

8

-87%

WARZYWA

1985

2002

Różnica

BrokułyWapń

103

28

-73%

Kwas foliowy

47

18

-62%

Magnez

24

11

-55%

FasolaWapń

56

22

-51%

Kwas foliowy

39

30

-23%

Magnez

25

18

-31%

Witamina B6

140

32

-77%

KartofleWapń

14

3

-78%

Magnez

27

14

-48%

MarchewWapń

37

28

-24%

Magnez

21

6

-75%

SzpinakMagnez

62

15

-76%

Witamina C

61

18

-65%

Źródło: 1985 Gelgy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal

Źródło: [1]


REKLAMA

zellshultz odporność

Zellschutz Antioxy – Wzmacnia odporność organizmu. Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie. Eliminuje wpływ stresu. Hamuje proces starzenia się i poprawia koloryt skóry (opalanie bez słońca).

ZELLSCHUTZ Antioxy możesz KUPIĆ TU


Ponadto, najczęstszymi czynnikami ryzyka niedoboru witaminy C są:

  • niewłaściwa dieta (spożywanie dużo przetworzonej żywności, spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców),
  • stres, ( Cichy zabójca czyli STRES. Jakie są skutki przewlekłego stresu„)
  • spożywanie alkoholu,
  • depresja,
  • ciężka praca fizyczna,
  • uprawianie sportu, 
  • palenie papierosów,
  • antykoncepcja doustna,
  • zanieczyszczenia środowiska,
  • zabiegi medyczne czy stomatologiczne,

Skąd zatem mamy wiedzieć, czy mamy niedobór witaminy C? Istnieją pewne subtelne oznaki, na które należy uważać.

Oto 12 najczęściej występujących objawów niedoboru witaminy C.

1. Częste infekcje

Witamina C pomaga stymulować produkcję białych krwinek, które atakują bakterie i wirusy w ramach odpowiedzi immunologicznej. Jako przeciwutleniacz, witamina C pomaga również chronić zdrowie komórek odpornościowych, dzięki czemu mogą one wydajnie pracować, aby zapobiegać infekcjom.

Badania pokazują, że witamina C gromadzi się wewnątrz różnych typów komórek odpornościowych, aby pomóc im w zwalczaniu infekcji i niszczyć chorobotwórcze patogeny [2223].

Częste infekcje ran lub  częste infekcje, takie jak grypa, zakażenia dróg moczowych lub paciorkowce, są oznaką osłabienia układu odpornościowego. Możesz zwiększyć swoją odporność, zażywając wystarczającą ilość witaminy C.

2. Zmęczenie i zły nastrój

Kolejnymi bardzo częstymi objawami niedoboru witaminy C są zmęczenie i zły nastrój [24 , 25].

Objawy te mogą pojawić się nawet przed rozwinięciem się pełnego niedoboru [26].

Podczas gdy zmęczenie i drażliwość mogą być jednymi z pierwszych objawów, które pojawiają się, zwykle ustępują po zaledwie kilku dniach odpowiedniego spożycia lub w ciągu 24 godzin od suplementacji wysokimi dawkami [27].

Witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji energii i stabilizacji nastroju, więc brak witaminy C może wytrącić z równowagi zarówno energię, jak i nastrój. Istnieją dowody na to, że spożywanie produktów bogatych w witaminę C może poprawić ogólny nastrój , zmniejszyć zmęczenie, zwiększyć wigor i zmniejszyć depresję.[28]

3. Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny

Witamina C jest jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w wodzie.

Pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek poprzez neutralizację wolnych rodników, które mogą powodować stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie.

Niskie spożycie witaminy C wiąże się z wyższym poziomem stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny i stany zapalne są powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym z chorobami serca i cukrzycą [2930].


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE Oxyplus możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


4. Krwawienie i obrzęk dziąseł

Czerwone, obrzmiałe, krwawiące dziąsła są kolejnym powszechnym objawem niedoboru witaminy C. Twoje dziąsła składają się częściowo z kolagenu, dlatego są bardzo wrażliwe, gdy poziom witaminy C spada.

Bez odpowiedniej ilości witaminy C  w organizmie tkanka dziąsła ulega osłabieniu i pojawia się stan zapalny,  a ponieważ witamina C pomaga w gojeniu się ran, niedobór oznacza, że ​​krwawiące dziąsła nie zagoją się tak szybko.

W zaawansowanych stadiach niedoboru witaminy C dziąsła mogą nawet wyglądać na purpurowe i zgniłe (przepraszam za określenie, ale nie mogę znaleźć lepszego) [3].

Może dojść nawet do sytuacji, że zęby mogą wypaść z powodu właśnie niezdrowych dziąseł, słabej zębiny i zwapniałej wewnętrznej warstwy zębów [4, 5].

5. Niewyjaśniony przyrost wagi

Tak wiem, może wydawać się do dziwne, ale witamina C może pomóc w ochronie przed otyłością poprzez regulację uwalniania tłuszczu z komórek tłuszczowych, zmniejszając hormony stresu i zmniejszając stan zapalny [6 ].

Badania wykazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy niskim spożyciem witaminy C a nadmiarem tkanki tłuszczowej, ale nie jest jasne, czy jest to związek przyczynowo-skutkowy  [7 , 8 ].

Co ciekawe, niski poziom witaminy C we krwi wiąże się z większą ilością tłuszczu na brzuchu , nawet u osób zdrowych [9].

O ile oczywiście nadmiar tłuszczu w naszym ciele nie jest wystarczający, aby wskazać na niedobór witaminy C, warto go zbadać po wykluczeniu innych czynników (np. niedoczynności tarczycy).

6. Częste krwawienia z nosa

Krwawienia z nosa występują, gdy maleńkie naczynia krwionośne w nosie pękają, więc częste krwawienia z nosa są oznaką słabych naczyń krwionośnych w nosie. Ponieważ naczynia krwionośne są wzmacniane kolagenem, niedobór witaminy C może prowadzić do osłabienia naczyń krwionośnych, powodując ich pękanie i częste krwawienia.

7.  Szorstka, wyboista skóra

Jak  już wspomnieliśmy sobie na początku, witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu. Kolagen, stanowi główne białko tkanki łącznej. To proteina podporowa skóry, zapewniająca jej odpowiednie napięcie, sprężystość, jak również odpowiadająca za jej elastyczność.

Gdy poziom witaminy C jest niski, może rozwinąć się stan skóry znany jako rogowacenie. W tym stanie, na tylnej górnej części ramion, udach i/lub pośladkach powstają grupki łusek – z powodu nagromadzenia białka keratynowego wewnątrz porów [10 ].

Stan zapalny skóry (rogowacenie) spowodowane przez niedobór witaminy C pojawia się zwykle po trzech do pięciu miesiącach nieodpowiedniego spożycia witaminy C i ustępuje wraz z suplementacją [11].

Oczywiście chyba jak ze wszystkim istnieje wiele innych potencjalnych przyczyn rogowacenia skóry. Warto jednak zacząc od uzupełnienia witaminy C w naszym organizmie.

8. Łatwe siniaczenie

Siniak pojawia się, gdy naczynia krwionośne pod skórą pękają, powodując wyciek krwi do otaczających obszarów.

Łatwe siniaczenie jest powszechnym objawem niedoboru witaminy C, ponieważ słabe wytwarzanie kolagenu powoduje osłabienie naczyń krwionośnych [12]. Witamina C pomaga wzmocnić naczynia krwionośne poprzez zwiększenie produkcji kolagenu, aby naczynia krwionośne nie ulegały rozpadowi tak łatwo.

Siniaki związane z niedoborem witaminy C  mogą obejmować duże obszary ciała lub wyglądać jak małe, fioletowe kropki pod skórą.

Naprawdę warto zapamiętać, że łatwe siniaczenie jest często jednym z pierwszych oczywistych objawów niedoboru witaminy C [13, 14 ].

9. Powolne gojenie się ran

Mechanizm gojenia organizmu jest częściowo zależny od witaminy C: odpowiedź immunologiczna, która działa w celu naprawy ran i walki z infekcjami, opiera się na witaminie C. Witamina C pomaga również w tworzeniu kolagenu, który wzmacnia tkankę bliznowatą, która powstaje w wyniku ran. Z niedoborem witaminy C proces ten jest mniej skuteczny, powodując dłuższe krwawienie i wolniejsze gojenie.

Badania wykazały, że w ciężkich przypadkach niedoboru witaminy C stare rany mogą nawet ponownie się otworzyć, zwiększając ryzyko infekcji [15 ].

10. Bolesne, spuchnięte stawy

Ponieważ stawy zawierają dużo bogatej w kolagen tkanki łącznej, mogą również być dotknięte niedoborem witaminy C.

„Zgłoszono wiele przypadków bólu stawów związanych z niedoborem witaminy C, często na tyle ciężkich, aby powodować trudności w chodzeniu”16 , 17 , 18 ].

Krwawienie w obrębie stawów może również wystąpić u osób z niedoborem witaminy C, powodujących obrzęk i dodatkowy ból [19].

11.  Trwała niedokrwistość z niedoboru żelaza

Istnieją dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe.  Żelazo hemowe pochodzi zwykle ze źródeł zwierzęcych i jest łatwo wchłaniane, podczas gdy żelazo niehemowe pochodzi ze źródeł roślinnych (takich jak szpinak, jarmuż, dynia,  soczewica, brokuły i inne) i okazuje się, że nasz organizm znacznie gorzej pochłania żelazo niehemowe. Niski poziom witaminy C może przyczyniać się do niedokrwistości z niedoboru żelaza poprzez jeszcze większe zmniejszenie wchłaniania żelaza z pokarmów roślinnych. Poza tym niski poziom witaminy C negatywnie wpływa na metabolizm żelaza. 

„Witamina C pomaga organizmowi w absorpcji bardziej skutecznego żelaza niehemowego i wykazano, że jest silnym wskaźnikiem stanu żelaza;dlatego niedobory żelaza często idą w parze z niedoborami witaminy C.”[20]

Niedobór witaminy C zwiększa również ryzyko nadmiernego krwawienia, które może przyczyniać się do anemii [21].

Jeśli niedokrwistość z niedoboru żelaza utrzymuje się przez długi czas bez oczywistych przyczyn, warto sprawdzić poziom witaminy C.



JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO FitLine zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych ( (L-Izoleucyna,L-Leucyna, L-Lizyna,L-Metionina, L-Fenyloalanina,L-Treonina,L-Tryptofan i L-Walina). Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą.

ProShape Amino możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


12. Suche, łamliwe i rozdwajające się włosy

Kiedy twoje włosy są zdrowe i błyszczące, to dobry znak, że jesz zrównoważoną dietę. Kiedy twoje końce się rozdwajają, a twoje włosy są suche, możesz mieć niedobór witaminy C. Włosy  pod względem „siły i zdrowia” zależą od kolagenu: kiedy masz niski poziom witaminy  C, płacisz cenę zmniejszoną produkcja kolagenu, co prowadzi do słabych i łamliwych włosów, które też łatwo wypadają.

Ile witaminy C potrzebujemy?

„Dzienne zapotrzebowania (RDA, czyli Recommended Daily Allowance) na witaminę C :

zdrowa kobieta 60 mg,

zdrowy mężczyzna 90 mg.

W przypadku palaczy przyjęto dawkę 100 mg. Wynika to z faktu, że witamina C neutralizuje skutki działania nikotyny i innych trucizn pochodzących z papierosów. Przyjmuje się, iż jeden papieros wymaga przyjęcia dodatkowej dawki około 25 mg witaminy C.

Tymczasem rekomendowane dawki są za niskie i nic nam nie dają. Już dr Linus Pauling, badacz witaminy C ustalił, że nasi przodkowie jedząc chude mięso, warzywa i owoce spożywali dziennie około 600 mg witaminy C. Doktor Pauling był przekonany, że można żyć dłużej nawet o 12-18 lat, przyjmując codziennie 3,2 -12 gram witaminy C (ilość porównywalną z zawartością witaminy C z 50 -170 pomarańczy!). Wierzył, że witamina C może odwlec choroby. Sam zaczął przyjmować witaminę C w roku 1941. Potem zwiększył dzienną dawkę do 18 gram. Linus Pauling dożył 93 lat. I choć zmarł na raka, twierdził, że udało mu się odsunąć początek i opóźnić rozwój choroby przynajmniej o 20 lat.

Dziś badacze z Instytutu Naukowego dr. Ratha z Kalifornii rekomendują profilaktyczną dawkę witaminy C 600 mg , czyli ponad dziesięciokrotnie przekraczającą oficjalnie zalecaną. ’[31]

Najlepsze źródła witaminy C w żywności

Niektóre z najlepszych źródeł żywności witaminy C to:

  • Acerola cherry
  • Guava
  • Czarna porzeczka
  • Rzeżucha
  • Słodka papryka czerwona
  • Kiwi
  • Liczi
  • Cytryna
  • Pomarańcza
  • Truskawka
  • Dzika róża
  • Papaya
  • Aronia
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Pietruszka

Co jeszcze na odporność???

Na serwisach Orthomolecular Medicine News Service the International Society for Orthomolecular Medicine lekarze i specjaliści zalecają prostą metodę zapobiegania i wsparcia w zwalczaniu symptomów infekcji wirusowych.

„Podane poniżej dawki są rekomendowane dla dorosłych, u dzieci porcję należy zredukować proporcjonalnie do masy ciała i poziomu poszczególnych substancji odżywczych w organizmie.”

PROSZĘ ZADBAJ O SWOJE ZDROWIE♥

Leczenie i właściwą chorobę należy traktować poważnie, nie wahając się poszukiwania pomocy medycznej. Naturalne metody to nie „albo-albo”: witamina C może być stosowana z innymi zalecanymi środkami, o ile oczywiście nie występują żadne przeciwwskazania.

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

CZAS ZADBAĆ O ŚWIEŻE POWIETRZE W SWOIM DOMU 


Oczyszczacz powietrza nie są urządzeniami sezonowym.

Zdecydowanie warto go mieć i korzystać przez cały rok, ponieważ jego działanie ma pozytywny wpływ na każdą grupę odbiorców (lepsze samopoczucie, mniej infekcji, walka z alergiami, mniejsze ryzyko powikłań spowodowanych oddziaływaniem smogu na organizm)

Wysokiej klasy oczyszczacz powietrza nie tylko odfiltrowuje cząsteczki smogu. Równie skutecznie usuwa bakterie, pyłki roślinne oraz przykre zapachy. Tak oczyszczone powietrze przekłada się na większy komfort i lepsze samopoczucie.

CZAS ZADBAĆ O ŚWIEŻE POWIETRZE W SWOIM DOMU STOSUJĄC OCZYSZCZACZ POWIETRZA 

WYSOKIEJ KLASY OCZYSZCZACZE POWIETRZA możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Źródło zdjęcia tytułowego: http://take7daydiet.com/healthy-food/be-sure-to-subscribe-to-a-diet-rich-in-vitamin-c-to-get-a-robust-immune-system.html

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

2 Komentarze

  1. Niedawno czytałam artykuł na temat właściwości aloesu i sama byłam w szoku, jak ogarnęłam, że on ma tak dużo witaminy C – teraz od jakiegoś czasu piję sok z aloesu i praktycznie nie choruje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*