Jako, że w powietrzu i na skórze czuć już jesienną pogodę, bardzo „chodziła za mną” rozgrzewająca zupa.
Uwielbiam kiedy zupa jest jednocześnie sycąca, lekkostrawna i odżywcza. Taka, żeby nadawała się nie tylko na kolacje, lecz także na śniadanie. Ciepła gęsta zupa jest idealnym posiłkiem w okresie jesienno-zimowym. Zupy szczególnie takie przygotowane ze świeżych warzyw, mogą nasycić nasz żołądek na długo. Jest to sycący posiłek, ale jednocześnie niepowodujący uczucia zapchania i ciężkości. Miseczka ciepłej zupy na śniadanie doda nam energii na długo oraz zwiększy naszą wydajność.
Kolejnym plusem gotowania zup jest to, że ułatwiamy sobie w ten sposób komponowanie jadłospisu na kolejny dzień. Plusem jest też fakt, że zupa to potrawa najczęściej jednogarnkową wiec nie wymaga tak zwanego „stania przy garach” ? i szczególnych umiejętności kulinarnych.
Chciałam, żeby moja zupa była jednocześnie kwaśno-słodka, odrobinę ostra i z nutą orientalnego aromatu (w tym przepisie nada go curry, sos sojowy i bazylia).
Jednocześnie bardzo miałam ochotę na zapach koperku, który smakuje latem i duuuuuuużo mega zdrowej natki pietruszki.
I zanim podam przepis na rozgrzewającą zupę ogórkową napomknę kilka słów o wartościach odżywczych natki pietruszki tym bardziej, że jest jeszcze dostępna na straganach i można się w nią zaopatrzyć i zamrozić, tak, żeby zimą z przyjemnością dodać do zupy, sosów czy koktajlu.
Natka pietruszki jest naprawdę nieocenionym ziołem. Nadaje się do przyprawiania nie tylko tradycyjnych zup, surówek czy mięs. Idealnie sprawdza się do wykwintnych dań z owocami morza.
Dlaczego natka pietruszki jest zdrowa – wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. W 100 g natki jest aż 160 mg witaminy C (dzienna norma to 60 mg przy czym warto pamiętać, że gotowanie zmniejsza zawartość tej witaminy w natce).
- Poza tym natka jest także dobrym źródłem żelaza. Warto wspomnieć o tym, że źródła roślinne żelaza są gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (mięsne). Jeśli jednak połączy się żelazo roślinne z witaminą C w jednym posiłków, wówczas uzyskuje się dobrą wchłanialność.
Liście pietruszki to także skarbnica bardzo cennego chlorofilu, który znany jest ze swoich właściwości oczyszczających, tonizujących i wzmacniających organizm człowieka. Również chlorofil zawarty w zielonych liściach przyczynia się do stymulowania wzrostu komórek czerwonych krwi (erytrocytów).
Pietruszka na anemię
Dzięki idealnemu połączeniu witaminy C i żelaza natkę pietruszki wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia i zapobiegania anemii. Również chlorofil zawarty w zielonych liściach przyczynia się do stymulowania wzrostu erytrocytów (czerwonych komórek krwi). Poza tym natka pietruszki to najlepsze źródło witaminy K, która jest ważna m.in. w procesach krzepnięcia krwi.
Zalety Zellschutz Antioxy: Wzmacnia odporność organizmu. Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie. Eliminuje wpływ stresu. Hamuje proces starzenia się i poprawia koloryt skóry (opalanie bez słońca). Nadaje połysk włosom. Zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego. Zapobiega trądzikowi. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit…
Zellschutz Antioxy możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Pietruszka idealna przed i w trakcie menstruacji
Pietruszka zarówno korzeń, jak i natka jest bardzo cennym warzywem dla kobiet w trakcie menstruacji. Dobrze przyswajalne żelazo uzupełnia chwilowe niedobory wynikające z samego krwawienia. Ponadto, spożywanie pietruszki pozwala na szybkie pozbycie się obrzęków często pojawiających się właśnie w przed lub w czasie miesiączki. Co istotniejsze – związki czynne w pietruszce mają działanie zmniejszające napięcie mięśni gładkich, co przynosi ulgę w bólu.
Natka zawiera także znaczne ilości prowitaminy A i bardzo wiele olejków eterycznych.
Natka pietruszki ma mnóstwo przeciwutleniaczy
W pietruszce znajduje się wiele przeciwutleniaczy flawanoidowych, np. luteolina, apigenina, likopen, beta- i alfa-karoten. Dzięki nim, spowolniony może zostać proces starzenia powodowany przez wolne rodniki oraz złagodzony stan zapalny. Oba te czynniki mają istotny wpływ na ryzyko rozwoju chorób, które związane są z wiekiem, np.: serca, oczu, neurodegeneracyjnych czy tych związanych ze stresem.
Ma antybakteryjne i przeciwgrzybiczne właściwości
Pietruszka wykazuje korzystny wpływ na skórę oraz zęby, zwalczając infekcje i bakterie. Uważa się, że jej olejki skutecznie eliminują grzyby, usuwając powodowane bakteriami uszkodzenia skóry. Olejek z liści, korzeni i nasion działa przeciwdrobnoustrojowo i wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków np. past do zębów czy maseczek pielęgnacyjnych do twarzy.
Podsumowując. Zarówno natka, jak i olejek eteryczny wspomagają walkę z:
- stanem zapalnym,
- anemią,
- zakażeniem dróg moczowych,
- stresem oksydacyjnym,
- kamieniami nerkowymi
- problemami z trawieniem, takimi jak np. zespół jelita drażliwego,
- gazami,
- nieświeżym oddechem,
- wzdęciami,
- zaparciami,
- refluksem,
- problemami skórnymi,
- obniżoną odpornością.
Środki ostrożności
Pietruszka zawiera niewielką ilość szczawianów. Na wszelki wypadek powinny więc unikać jej w większych ilościach osoby z kamicą nerkową lub dną moczanową.
Przepis na orientalną rozgrzewającą zupę ogórkową.
Wracając jednak do samej zupy, śmietanę zastąpiłam mleczkiem kokosowym (ma więcej cennych składników odżywczych). Zamiast ziemniaków, do gotującej się zupy wrzuciłam makaron Soba (makaron z mąki gryczanej). Jest w niej aromatyczny imbir, czosnek, sos sojowy, chilli, a także wspomniany wcześniej koperek i natka pietruszki.
„Super” składnikami zupy są czarnuszka, czosnek i kolendra, które mocno wspierają odporność.
Myśle, że fani „maminej” ogórkowej i kuchni azjatyckiej będą zachwyceni takim połączeniem smaków. ?
Składniki na zupę:
- 400 g ogórków kiszonych
- 200 ml soku z ogórków kiszonych
- cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka plasterków papryczki chilli
- 2-3 marchewki (u mnie są 3 marchewki, tak żeby zupa była bardziej gęsta, to samo z pietruszką)
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- natka pietruszka (3-4 łodygi)
- koperek (2-3 łodygi)
- 4 listki bazylii
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy Curry (można dać więcej wedle uznania)
- 100 g makaronu Soba
- 100-150 g mleka kokosowego
- 2 -3 łyżki sosu sojowego
- bazylia
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i imbir. Chwilę prażony i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drugą łyżkę oliwy. Dusimy kilka chwil tak, żeby cebula się zarumieniła.
- Dodajemy ziarenka pieprzu (łyżeczkę), ziela angielskiego, liście laurowe, czarnuszkę i kolendrę. Całość podsmażamy 5 minut, następnie zalewamy wodą (ok. 2,5 l).
- Dorzucamy pokrojoną w kostkę lub posiekaną w słupki marchewkę i pietruszkę. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 30 minut.
- Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone, wlewamy również sok z ogórków. Gotujemy przez 15 minut.
- Do zupy dodajemy plasterki chilli (4-5), mleko kokosowe, posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Po 5 minutach wrzucamy makaron Soba, przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i przyprawą Curry. Jeżeli lubicie bardziej ostre można dodać odrobine chilli.
- Gotujemy jeszcze 5 minut.
- Zupę serwujemy bazylią (całe lub posiekane).
REKLAMA*
Dla tych, którzy często mają dylemat czy kupić mleko kokosowe, bo często sporo go zostaje i się po prostu marnuje. Podaje mój nowo odkryty sposób na jego przechowywanie, a mianowicie mrożenie. ?
Dobrze, żeby mleko przed zamrożeniem było w temperaturze pokojowej, aby jego tłusta część była rozpuszczona. Najlepiej przelać mleko do miski i dkładnie wymieszać, aby miało gładką konsystencję. Następnie przelewamy je do foremek na lód i mrozimy.
Smacznego i na zdrowie ?
Dodaj komentarz