Składnikiem moich weekendowych śniadań (w sumie nie tylko weekendowych) są jajka, warzywa i zdrowe tłuszcze. Oczywiście nie będę ukrywała, że w weekendy chętnie sięgam po pieczywo. Ale, ale ?staram się, jeść je tylko w weekendy głównie do śniadania czy na podwieczorek. Poza tym staram się wybierać dobre i jakościowe pieczywo z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem ziaren. Po prostu uwielbiam jedząc posiłek mieć w nim dodatek czegoś chrapiącego. Dlatego jedząc pieczywo bez ziaren szukam takiego dodatku, który jest chrupiący jak choćby pestki dyni czy świeża papryka.
Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała o tym, ze gryzienie rozluźnia naszą szczękę i nagromadzone tam napięcia – to jedna z korzyści, kolejna to taka iż dodatek chrupiących składników pozwala bardziej skupić się na jedzeniu – to takie moje własne spostrzeżenie.
Wróćmy jednak do przepisu?
Moim zdaniem szakszuka to śniadania doskonałe – pełne smaku, witamin, białka i zdrowego tłuszczu. Pożywne i naprawdę smaczne. Szakszuka jest daniem, które możemy serwować na wiele różnych sposobów. Jak zrobić szakszukę?
Szakszuka – przepis oryginalny
Najpierw warto poznać oryginalny przepis na szakszukę, by móc później zmieniać go zgodnie ze swoimi potrzebami. Oryginalna jest szakszuka z papryką, a nie ta z samymi pomidorami. Aby przygotować dwie porcję potrzebujesz:
● 1 paprykę,
● 400 gramów pomidorów,
● 2 ząbki czosnku,
● 2 łyżki oliwy z oliwek,
● szczypta kuminu,
● 2 jajka,
● łyżeczka harissy (przyprawa łatwo dostępna w internecie).
Idealny zamiennik posiłku do kontroli wagi. Wysokobiałkowy, pełnowartościowy posiłek, składający się z: ekstrakt z zielonych ziaren kawy, ekstrakt z zielonej mate, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt ze stewii Łatwiejsze odchudzanie. Uzupełnienie diety dla sportowców. Bogate w BCAA – izoleucynę, leucynę i walinę. Zdrowy i szybki zamiennik pełnowartościowego posiłku.
ProShape FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Szakszukę powinno się posypać natką pietruszki i zajadać z chlebkiem pita. Ja tak jak wspomniałam wyżej zastępuje chlebek pita pełnoziarnistym pieczywem, które polewam oliwą i zapiekam w tosterze, żeby było chrupiące.
Szakszuka sposób wykonania.
✔️Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw w kostkę.
✔️Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj paprykę i harissę, kumin oraz czosnek. Smaż tak długo, aż papryka zmięknie.
✔️Następnie dodaj pomidory, dopraw całość solą i pieprzem i smaż sos przez około 10 minut.
✔️Wbij jajka w szakszukę i przykryj patelnię pokrywką.
Całość będzie gotowa, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie jeszcze odrobinę płynne.
✔️Całość podawaj na patelni bądź na talerzach.
Moja szakszuka często wzbogacana jest np. serem kozim, który wrzucam pod koniec smażenia. Ciepły lekko rozpuszczony ser kozi smakuje obłędnie.
Dla tych, którzy nie przepadają za serem kozim, śmiało można go zamienić serem feta lub gorgonzolą.
Osobom, które tak jak ja chcą dorzucić trochę więcej warzyw do swojego śniadania, polecam wykorzystać czas podczas, którego szakszuka jest ja ogniu na przygotowanie miseczki świeży warzyw.
Osobiście uwielbiam wymieszać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora i paprykę dorzucić kilka kaparów i dużo listków świeżej bazylii. Polewam to oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Czasami dorzucam chrupiącą rzodkiewkę, a bazylię zastępuje natką pietruszki (teraz przed sezonem wykorzystuje resztki mrożonej pietruszki). A skoro o pietruszce mowa to teraz zatrzymam się przy niej i wspomnę krótko o jej cudownych zdrowotnych właściwościach.
Właściwości lecznicze pietruszki
Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami.
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Warto podkreślić, że w natce pietruszki znajdziemy spore ilości żelaza, ogromnie ważnego składnika mineralnego, biorącego udział m.in. w procesach oddychania tkankowego oraz przy tworzeniu krwinek czerwonych, a także potasu, który wpływa na prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową.
Na zdrowie ?
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz