12 powodów, dlaczego warto jeść awokado

Sliced avocado on a cutting board

Wydaje się, że nie ma widocznego końca korzyści zdrowotnych, jakie może dać nam awokado. To sprawia, że ​​te tłuste owoce są jednymi z najzdrowszych na świecie.

Czy wiesz, że …
 
Owoc awokado nazywany jest często „masłem Boga” lub także gruszką awokado, ze względu na gruszkowaty kształt.
 
Termin awokado pochodzi od języka Nahuatl, którym posługiwali się Aztekowie, a to oznacza jądro.
 
Wielu ekspertów do spraw żywienia twierdzi, że awokado jest doskonałym pokarmem funkcjonalnym, ze względu na bogactwo bioaktywnych związków. Owoc ten jest też jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości jednego z potężnych antyoksydantów – glutationu.
 
 
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i regulują ciśnienie krwi. Dzięki połączeniu witaminy B6 oraz kwasu foliowego, a jednocześnie kwasów omega -3 w jednym owocu, awokado zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, co jest równoznaczne z obniżeniem ryzyka większości chorób sercowo-
naczyniowych.
 
Awokado to bogate źródło wielu substancji biologicznie aktywnych łatwo przyswajalnych przez organizm  działających w odpowiedniej synergii takich jak:
 
witaminy: A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, B6, B7, B9 (kwas foliowy), C, E i K
 
mikroelementy: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen 
 
fitosterole (sterole roślinne) zawarte w owocu awokado – odpowiadają za przeciwdziałanie stanom zapalnym (zmniejszają aktywność zapalną komórek),
 
błonnik,
 
białko,
 
kwasy tłuszczowe, w tym duży udział kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
 
 

Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


OTO DZIESIĘĆ NAJWAŻNIEJSZYCH POWODÓW, DLA KTÓRYCH AWOKADO NALEŻY DO NAJZDROWSZYCH PRODUKTÓW NA ŚWIECIE:

1. Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu

 
Awokado łączy w sobie niezbędne dla mózgu kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. W odpowiednim zestawieniu z naturalną witaminą E jest jednym z ważniejszych pokarmów dla zdrowia mózgu.
 
Ponadto potas zawarty w tym owocu dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Podobnie zresztą działa tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku.
 
 

2. Wspomaga trawienie

Wszytko to dzięki wysokiej zawartości zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Oba rodzaje błonnika są ważne dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Rozwiązują one problemy zarówno związane z biegunką, jak i z zaparciami. Dlatego też, kiedy regularnie jadasz awokado, pomagasz w łatwiejszy sposób transportować pożywienie do jelita.

Ponadto owoc ten jest jednym z produktów bogatym w enzymy (enzymy są produkowane przez nasze ciało oraz można je pozyskać z surowego jedzenia).  Dzięki temu awokado stymuluje produkcję niezbędnych soków trawiennych i żołądkowych, co zdecydowanie ułatwia przeprowadzenie przez organizm procesów trawiennych.

3. Zdrowe oczy

Awokado bogate jest w luteinę i zeaksantynę. Te przeciwutleniacze pomagają hamować rozwój zaćmy, a także spowalniają zwyrodnienie mięśni i nerwów oczu. Większość tych chorób stanowi efekt starzenia się wywołanego działalnością wolnych rodników, które akumulują się w tkance oka. Wysoka zawartość antyoksydantów w awokado czyni z niego doskonały środek zapobiegający szkodliwej działalności wolnych rodników.

4. Zdrowa wątroba

Mimo, że nasze wątroby są samoregenerującym się narządem, nie oznacza to, że nie powinniśmy pomagać naszemu organizmowi dbać o ten ważny gruczoł.

Najlepszym sposobem na wsparcie wątroby jest jej optymalne funkcjonowanie. Awokado jest niezbędne w łagodzeniu objawów stłuszczenia wątroby, które są spowodowane przez podwyższony poziom trójglicerydów we krwi i cholesterolu. Dodatkowo, owoce te pomagają zwiększyć syntezę glutationu –  określany jest mianem najważniejszego przeciwutleniacza ludzkiego organizmu. Jego głównym zadaniem jest niszczenie szkodliwych wolnych rodników oraz usuwanie metali ciężkich jak arsen, ołów czy rtęć, które dostają się do organizmu z pożywienia i powietrza. Glutation opóźnia również proces starzenia oraz związane z tym konsekwencje – wspomaga funkcjonowanie słabnącego wraz z wiekiem układu immunologicznego. Warto też dodać, że glutation posiada unikalną cechę polegającą na naprawie białek, które uległy zniszczeniu przez wolne rodniki.


FitLine Basics to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów. Składniki dobrano z myślą o: *odbudowie odporności, *regeneracji układu pokarmowego, *lepszym trawieniu, *lepszym wchłanianiu pożywienia.  FitLine Basics  zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), *32 enzymy trawienne, * biodostępną KURKUMINE, * 9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, *żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, *Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, *7kg wyciągów z warzyw i owoców, *antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), *zioła ajurwedyjskie,

FitLine Basics możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


5. Uzupełnia braki witaminy K

Brak witaminy K prowadzi do problemów związanych z krzepnięciem krwi. Może być groźne zwłaszcza w czasie ciąży i w przypadku występowania anemii.

6. Zdrowa skóra i piękny włosy

Owoc awokado jest bogatym źródłem zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te warunkują prawidłową kondycję skóry, gdyż zapewniają jej odpowiedni poziom nawilżenia. Kwasy tłuszczowe omega-9 zawarte w awokado, chronią skórę przed: podrażnieniami, uszkodzeniami komórek zlokalizowanych w jej obrębie oraz przed zaczerwienieniem. Jeżeli jesteś posiadaczką cery wrażliwej to owoc awokado będzie idealnym lekarstwem dla twojej skóry.  Ponadto awokado to skarbnica witamin E oraz witaminy C. Substancje te stanowią silne przeciwutleniacze, które chronią skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Związków odpowiedzialnych za poważne uszkodzenia DNA komórek, które przyczyniają się do przyśpieszenia procesów starzenia.  Pamiętajmy również, że witamina C zawarta w awokado to niezbędny element jędrnej skóry. Uczestniczy ona bowiem w procesie syntezy kolagenu w skórze – składnika warunkującego jej prawidłową gęstość i napięcie.

7. Obniża poziom złego cholesterolu

Badacze z Pennsylvania State University pokazali, że zjedzenie jednego owocu dziennie, znacząco obniża poziom złego cholesterolu. Oczywiście awokado powinno towarzyszyć odpowiednio zbilansowanej diecie.

Naukowcy z Pensylwanii postanowili sprawdzić, na ile obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wspomóc korzystne działanie dietyniskotłuszczowej. 45 ochotnikom w wieku od 21 do 70 lat, zdrowym, ale mającym problemy z nadwagą zaproponowano trzy różne diety. Po okresie dwóch tygodni, kiedy pozostawali na przeciętnej diecie (34 procent kalorii z tłuszczu, 50 z węglowodanów i 16 procent z białek), wprowadzono ich na dietę niskotłuszczową (24 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado, dietę ze średnią zawartością tłuszczu (34 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado i dietę ze średnią zawartością tłuszczu z jednym awokado dziennie.

Przed przejściem na diety i po pięciu tygodniach ich stosowania, zbadano uczestnikom poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL we krwi. W porównaniu z przeciętną dietą, pierwsza z diet o zmniejszonej zawartości tłuszczu obniżała poziom LDL o średnio 7.4 mg/dl, druga o średnio 8.3 mg/dl, natomiast trzecia dieta, z awokado, aż o 13.5 mg/dl. U osób na diecie z awokado zauważono też największą poprawę innych parametrów, jak całkowitego poziomu cholesterolu, czy trójglicerydów. [1]

8. Dba o nasze szczęście

Bez udziału kwasu foliowego nasz organizm nie byłby w stanie wyprodukować hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewniając również zdrowy sen, natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

Badania przeprowadzone na pacjentach z zaburzeniami psychicznymi i depresjami potwierdzają, że około 30 proc. z nich ma niedobory kwasu foliowego we krwi. Spożywanie awokado w tych przypadkach jest więc wysoce wskazane.

9. Obniża ciśnienie krwi

Badania dowodzą, że spożycie odpowiedniej ilości potasu (którego awokado jest doskonałym źródłem) obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

10. Pomaga przyswajać składniki odżywcze

Jedzenie świeżego awokado zwiększa wchłanianie beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A w jej czynną postać. Witamina A to silny przeciwutleniacz, wspierający zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego. Awokado oczyszcza organizm z toksyn, pomaga nam również zwalczać wolne rodniki.

11. Nie spowoduje skoku cukru we krwi

Awokado ma niską zawartość węglowodanów, co oznacza, że ​​ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi.

Ostatnie badanie opublikowane w Nutrition Journal pokazują, że awokado nie wpływa znacząco na poziom cukru we krwi.

Częścią tego, co sprawia, że ​​awokado jest dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę, jest to, że chociaż mają niską zawartość węglowodanów, są one bogate w błonnik. Wiele innych wysokowłóknistych pokarmów może nadal zwiększać poziom cukru we krwi.

12. Może pomóc w utracie wagi i poprawić wrażliwość na insulinę

Utrata masy ciała – nawet niewielka – może zwiększyć wrażliwość na insulinę i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych powikłań.

Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado mogą pomóc Ci poczuć się dłużej sytym. W jednym z badań, po dodaniu połowy awokado na lunch, uczestnicy mieli 26-procentowy wzrost zadowolenia z posiłków i 40-procentowy spadek pragnienia podjadania.

Kiedy po posiłkach czujesz się dłużej syty, jesteś mniej skłonny do podjadania. Zdrowy tłuszcz zawarty w awokado, zwany jednonienasyconym tłuszczem, może także pomóc twojemu ciału w lepszym wykorzystaniu insuliny.

A co z pestką? JEDZ!

Pestka jest sercem tego owocu. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji, nie warto więc się jej pozbywać. Poleca się zjadanie sproszkowanej wersji pestki – należy wysuszyć ją na słońcu, następnie włożyć do  worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Proszek ten, to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu.


REKLAMA*


Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

źródło zdjęcia tytułowego: https://www.naturalnews.com/2018-08-20-avocados-protect-you-from-diabetes-by-regulating-your-cholesterol-levels.html

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*