
Wydaje się, że nie ma widocznego końca korzyści zdrowotnych, jakie może dać nam awokado. To sprawia, że te tłuste owoce są jednymi z najzdrowszych na świecie.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
OTO DZIESIĘĆ NAJWAŻNIEJSZYCH POWODÓW, DLA KTÓRYCH AWOKADO NALEŻY DO NAJZDROWSZYCH PRODUKTÓW NA ŚWIECIE:
1. Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu
2. Wspomaga trawienie
Wszytko to dzięki wysokiej zawartości zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Oba rodzaje błonnika są ważne dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Rozwiązują one problemy zarówno związane z biegunką, jak i z zaparciami. Dlatego też, kiedy regularnie jadasz awokado, pomagasz w łatwiejszy sposób transportować pożywienie do jelita.
Ponadto owoc ten jest jednym z produktów bogatym w enzymy (enzymy są produkowane przez nasze ciało oraz można je pozyskać z surowego jedzenia). Dzięki temu awokado stymuluje produkcję niezbędnych soków trawiennych i żołądkowych, co zdecydowanie ułatwia przeprowadzenie przez organizm procesów trawiennych.
3. Zdrowe oczy
Awokado bogate jest w luteinę i zeaksantynę. Te przeciwutleniacze pomagają hamować rozwój zaćmy, a także spowalniają zwyrodnienie mięśni i nerwów oczu. Większość tych chorób stanowi efekt starzenia się wywołanego działalnością wolnych rodników, które akumulują się w tkance oka. Wysoka zawartość antyoksydantów w awokado czyni z niego doskonały środek zapobiegający szkodliwej działalności wolnych rodników.
4. Zdrowa wątroba
Mimo, że nasze wątroby są samoregenerującym się narządem, nie oznacza to, że nie powinniśmy pomagać naszemu organizmowi dbać o ten ważny gruczoł.
Najlepszym sposobem na wsparcie wątroby jest jej optymalne funkcjonowanie. Awokado jest niezbędne w łagodzeniu objawów stłuszczenia wątroby, które są spowodowane przez podwyższony poziom trójglicerydów we krwi i cholesterolu. Dodatkowo, owoce te pomagają zwiększyć syntezę glutationu – określany jest mianem najważniejszego przeciwutleniacza ludzkiego organizmu. Jego głównym zadaniem jest niszczenie szkodliwych wolnych rodników oraz usuwanie metali ciężkich jak arsen, ołów czy rtęć, które dostają się do organizmu z pożywienia i powietrza. Glutation opóźnia również proces starzenia oraz związane z tym konsekwencje – wspomaga funkcjonowanie słabnącego wraz z wiekiem układu immunologicznego. Warto też dodać, że glutation posiada unikalną cechę polegającą na naprawie białek, które uległy zniszczeniu przez wolne rodniki.
FitLine Basics to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów. Składniki dobrano z myślą o: *odbudowie odporności, *regeneracji układu pokarmowego, *lepszym trawieniu, *lepszym wchłanianiu pożywienia. FitLine Basics zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), *32 enzymy trawienne, * biodostępną KURKUMINE, * 9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, *żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, *Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, *7kg wyciągów z warzyw i owoców, *antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), *zioła ajurwedyjskie,
FitLine Basics możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
5. Uzupełnia braki witaminy K
Brak witaminy K prowadzi do problemów związanych z krzepnięciem krwi. Może być groźne zwłaszcza w czasie ciąży i w przypadku występowania anemii.
6. Zdrowa skóra i piękny włosy
Owoc awokado jest bogatym źródłem zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te warunkują prawidłową kondycję skóry, gdyż zapewniają jej odpowiedni poziom nawilżenia. Kwasy tłuszczowe omega-9 zawarte w awokado, chronią skórę przed: podrażnieniami, uszkodzeniami komórek zlokalizowanych w jej obrębie oraz przed zaczerwienieniem. Jeżeli jesteś posiadaczką cery wrażliwej to owoc awokado będzie idealnym lekarstwem dla twojej skóry. Ponadto awokado to skarbnica witamin E oraz witaminy C. Substancje te stanowią silne przeciwutleniacze, które chronią skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Związków odpowiedzialnych za poważne uszkodzenia DNA komórek, które przyczyniają się do przyśpieszenia procesów starzenia. Pamiętajmy również, że witamina C zawarta w awokado to niezbędny element jędrnej skóry. Uczestniczy ona bowiem w procesie syntezy kolagenu w skórze – składnika warunkującego jej prawidłową gęstość i napięcie.
7. Obniża poziom złego cholesterolu
Badacze z Pennsylvania State University pokazali, że zjedzenie jednego owocu dziennie, znacząco obniża poziom złego cholesterolu. Oczywiście awokado powinno towarzyszyć odpowiednio zbilansowanej diecie.
Naukowcy z Pensylwanii postanowili sprawdzić, na ile obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wspomóc korzystne działanie dietyniskotłuszczowej. 45 ochotnikom w wieku od 21 do 70 lat, zdrowym, ale mającym problemy z nadwagą zaproponowano trzy różne diety. Po okresie dwóch tygodni, kiedy pozostawali na przeciętnej diecie (34 procent kalorii z tłuszczu, 50 z węglowodanów i 16 procent z białek), wprowadzono ich na dietę niskotłuszczową (24 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado, dietę ze średnią zawartością tłuszczu (34 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado i dietę ze średnią zawartością tłuszczu z jednym awokado dziennie.
Przed przejściem na diety i po pięciu tygodniach ich stosowania, zbadano uczestnikom poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL we krwi. W porównaniu z przeciętną dietą, pierwsza z diet o zmniejszonej zawartości tłuszczu obniżała poziom LDL o średnio 7.4 mg/dl, druga o średnio 8.3 mg/dl, natomiast trzecia dieta, z awokado, aż o 13.5 mg/dl. U osób na diecie z awokado zauważono też największą poprawę innych parametrów, jak całkowitego poziomu cholesterolu, czy trójglicerydów. [1]
8. Dba o nasze szczęście
Bez udziału kwasu foliowego nasz organizm nie byłby w stanie wyprodukować hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewniając również zdrowy sen, natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
Badania przeprowadzone na pacjentach z zaburzeniami psychicznymi i depresjami potwierdzają, że około 30 proc. z nich ma niedobory kwasu foliowego we krwi. Spożywanie awokado w tych przypadkach jest więc wysoce wskazane.
9. Obniża ciśnienie krwi
Badania dowodzą, że spożycie odpowiedniej ilości potasu (którego awokado jest doskonałym źródłem) obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
10. Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Jedzenie świeżego awokado zwiększa wchłanianie beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A w jej czynną postać. Witamina A to silny przeciwutleniacz, wspierający zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego. Awokado oczyszcza organizm z toksyn, pomaga nam również zwalczać wolne rodniki.
11. Nie spowoduje skoku cukru we krwi
Awokado ma niską zawartość węglowodanów, co oznacza, że ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi.
Ostatnie badanie opublikowane w Nutrition Journal pokazują, że awokado nie wpływa znacząco na poziom cukru we krwi.
Częścią tego, co sprawia, że awokado jest dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę, jest to, że chociaż mają niską zawartość węglowodanów, są one bogate w błonnik. Wiele innych wysokowłóknistych pokarmów może nadal zwiększać poziom cukru we krwi.
12. Może pomóc w utracie wagi i poprawić wrażliwość na insulinę
Utrata masy ciała – nawet niewielka – może zwiększyć wrażliwość na insulinę i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych powikłań.
Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado mogą pomóc Ci poczuć się dłużej sytym. W jednym z badań, po dodaniu połowy awokado na lunch, uczestnicy mieli 26-procentowy wzrost zadowolenia z posiłków i 40-procentowy spadek pragnienia podjadania.
Kiedy po posiłkach czujesz się dłużej syty, jesteś mniej skłonny do podjadania. Zdrowy tłuszcz zawarty w awokado, zwany jednonienasyconym tłuszczem, może także pomóc twojemu ciału w lepszym wykorzystaniu insuliny.
A co z pestką? JEDZ!
Pestka jest sercem tego owocu. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji, nie warto więc się jej pozbywać. Poleca się zjadanie sproszkowanej wersji pestki – należy wysuszyć ją na słońcu, następnie włożyć do worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Proszek ten, to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu.
REKLAMA*
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
źródło zdjęcia tytułowego: https://www.naturalnews.com/2018-08-20-avocados-protect-you-from-diabetes-by-regulating-your-cholesterol-levels.html
Mi nie smakuje surowe awokado 🙁 Chciałbym częściej sięgać po awokado, ale nie wiem, jak je jeść.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.