Antyoksydanty co to jest? Najsilniejsze przeciwutleniacze w żywności.

Antyoksydanty co to jest? 

Antyoksydanty nazywane są również przeciwutleniaczami i antyutleniaczami – jest to ogromna grupa związków bioaktywnych w żywności, głównie obecnych w produktach roślinnych. Już sama nazwa wskazuje, że działają „przeciw/anty” czemuś.? Na szczęście są one przeciw temu co szkodzi naszemu organizmowi jak choćby nadmiar wolnych rodników.  

Zadaniem antyoksydantów jest chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Jego przyczyną jest nadmierna produkcja wolnych rodników oraz zaburzenia równowagi pomiędzy ich wytwarzaniem a neutralizacją.

Antyoksydanty wpływają na wzmocnienie odporności i chronią przed rozwojem wielu chorób. 

 

Przeciwutleniacze mogą mieć różną postać – są wśród nich zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i związki bioaktywne produkowane przez rośliny. 

Rodzaje antyoksydantów

Antyoksydanty można podzielić na trzy główne grupy:

  •  antyoksydanty endogenne, czyli takie, które organizm wytwarza samodzielnie, występują w każdej z komórek naszego ciała, a ich poziomu nie jesteśmy w stanie regulować. Zawartość endogennych antyoksydantów w ustroju zależy przede wszystkim od wieku organizmu i uwarunkowań genetycznych. Są to m.in. koenzym Q10, glutation, kwas moczowy oraz melatonina.
  •  antyoksydanty egzogenne, czyli takie, które dostarczamy z zewnątrz. Są to witaminy, składniki mineralne, karotenoidy oraz polifenole,
  •  antyoksydanty syntetyczne, które są dodawane do żywności w celach poprawy ich trwałości.

 

Chcąc w pełni zrozumieć działanie antyoksydantów, warto wiedzieć, czym są wolne rodniki.

Wolne rodniki tlenowe to niezwykle reaktywne cząsteczki. W swojej budowie zawierają przynajmniej jeden atom tlenu i co najmniej jeden niesparowany elektron. To właśnie za jego sprawą wolne rodniki bardzo łatwo i chętnie wchodzą w interakcje. Ich wynikiem są uszkodzenia ważnych struktur komórkowych w organizmie człowieka np. DNA.

Gdy DNA ulegnie uszkodzeniu, to praca przeciwutleniaczy ciała polega na skorygowaniu uszkodzenia, zanim stanie się komórką nowotworową.

Nadmiar wolnych rodników w organizmie wywołany jest najczęściej niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi:

  • stresem
  • alkoholem 
  • promieniowaniem ultrafioletowym,
  • promieniowaniem jonizującym, np.gamma i rentgenowskim,
  • dymem papierosowym,
  • zanieczyszczeniem powietrza,
  • drobnoustrojami,
  • alergenami. 

Wolne rodniki są uwalniane również na skutek naturalnych procesów toczących się w organizmie, np. oddychania komórkowego czy intensywnego wysiłku fizycznego. Groźny dla organizmu jest stres oksydacyjny, który powstaje wtedy, gdy zaburzona jest równowaga między utleniaczami a przeciwutleniaczami.

 

Stres oksydacyjny powoduje przede wszystkim defekty w budowie białek, lipidów i DNA.
Wolne rodniki mogą uszkadzać błony komórkowe i wywoływać obumieranie zdrowych komórek (przypomnę, że nasz organizm zbudowany jest z komórek).

Stres oksydacyjny jest czynnikiem mocno hamującym syntezę naszych neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy, glutaminianu i GABA) co przekłada się na pogorszenie samopoczucia, uczycie ciągłego  zmęczenie czy nawet depresje i stany lękowe. 


Nadmiar wolnych rodników i małe spożycie warzyw oraz owoców (jako źródła antyoksydantów) może przyspieszać procesy starzenia i prowadzić do rozwoju wielu chorób:

  • nowotworów, 
  • depresji,
  • chorób układu krążenia, 
  • cukrzycy typu 2,
  • zapalenia stawów,
  • obniżenia odporności,
  • osteoporozy,
  • chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

 


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA



Jak działają antyoksydanty?


Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i wspomagają naprawę uszkodzonych przez nie komórek.
Przeciwutleniacze regenerują m.in. komórki odpornościowe, dzięki czemu wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Co ciekawe, antyoksydanty wykazują działanie synergistyczne, czyli różne przeciwutleniacze w żywności wzajemnie wzmacniają swoje właściwości.

Taki efekt występuje tylko w przypadku spożywania naturalnych antyoksydantów – w postaci nieprzetworzonej żywności, a nie w formie suplementów diety.


Chcąc zredukować działanie wolnych rodników na organizm, warto wprowadzić do diety antyoksydanty, które zwalczają ich nadmiar oraz redukują ich szkodliwy wpływ, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń.

 

Antyoksydanty – przeciwutleniacze w żywności

Najsilniejsze antyoksydanty w żywności 

Do najsilniejszych antyoksydantów w żywności należą:

 

Dobrymi przeciwutleniaczami są również składniki mineralne:

Do mniej znanych przeciwutleniaczy należą takie związki, jak:

koenzym Q10 czy glutation, które w pewnej ilości produkuje nasz organizm.

 

Najważniejsze antyoksydanty znajdują się w warzywach i owocach.

Inne substancje o działaniu przeciwutleniającym znajdujące się w produktach roślinnych.:

  • karotenoidy (różne formy karotenu, luteina, zeaksantyna, likopen),
  • antocyjany z owoców jagodowych,
  • chlorofil z zielonych roślin,
  • glukozynolany z warzyw kapustnych,
  • allicyna z czosnku i innych warzyw cebulowych,
  • kurkumina,
  • kapsaicyna znajdująca się w ostrej papryce.


Naturalne antyoksydanty – produkty, w których występują


Potencjał antyoksydacyjny jest miarą zdolności przeciwutleniających danego produktu, czyli suma wszystkich antyoksydantów w produkcie.
Do owoców o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym należą:

  • żurawina,
  • śliwki,
  • czarne jagody,
  • maliny,
  • granat.

Do warzyw, które są bardzo dobrym źródłem związków przeciwutleniających, należą:

  • czosnek,
  • kapusta czerwona,
  • szparagi,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka.

 


JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO FitLine zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych ( (L-Izoleucyna,L-Leucyna, L-Lizyna,L-Metionina, L-Fenyloalanina,L-Treonina,L-Tryptofan i L-Walina). Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą.

ProShape Amino możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Pamietajmy jednak, że właściwie wszystkie produkty pochodzenia roślinnego zawierają w swoich składzie naturalne antyoksydanty. Według skali ORAC, która klasyfikuje produkty pod względem zdolności antyoksydacyjnych żywności. Do najlepszych źródeł antyoksydantów w jedzeniu zaliczamy:

  •  owoce jagodowe – m.in. aronia, czarne jagody, czarne porzeczki, borówki, jeżyny, czarny bez, maliny, truskawki,
  • inne owoce – m.in. śliwki, winogrona, gruszki, jabłka, czerwone porzeczki, pomarańcze, grejpfruty, 
  • zieloną herbatę,
  • fioletowe warzywa – m.in. czerwona kapusta, buraki, fasola,
  • zielone warzywa – m.in. szpinak, jarmuż, brukselka, brokuł,
  • zioła– natka pietruszki, koperek, tymianek, rozmaryn, lubczyk, bazylia, oregano 
  • białe warzywa – m.in. cebula, czosnek, biała kapusta
  • pomarańczowe warzywa – m.in. marchew, dynia, bataty 
  • oleje roślinne – m.in. olej lniany, olej z wiesiołka, olej z pestek czarnej porzeczki,  oliwa z oliwek extra virgin,
  • grzyby np. pieczarki, podgrzybki, kurki, boczniaki 
  • przyprawy – m.in. cynamon, curry, kurkuma,
  • orzechy włoskie,
  • kakao i ciemną czekoladę,
  • miód prawdziwy, 
  • wytrawne czerwone wino.


CIEKAWOSTKA
 

Grzyby są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, co potwierdzają analizy laboratoryjnej. W jednym z badaniu nad 30 podobnymi warzywami, grzyby zajęły miejsce w pierwszej piątce warzyw zawierających najwyższy poziom antyoksydantów (Pellegrini 2003). Kolejne badania potwierdziły potencjał antyoksydacyjny pieczarek (Dubost 2007; Savoie 2008).

Grzyby są bogate w ergothioneine (aminokwas – który nasz organizm nie sam wytwarzać) są to wewnątrzkomórkowe antyoksydanty, które po raz pierwszy zostały zidentyfikowane w 1909 roku. Analizy pokazują, że ergothioneine występuje w grzybach, mięsie (zwłaszcza w wątróbce i nerkach), żółtkach jaj, otrębach owsianych, kiełkach pszenicy (ale nie w bielmie), kilku rodzajach fasoli i cebuli. Nie zostało odnalezione w innych warzywach i owocach.

Poziom ergothioniene jest wysoki w krwinkach czerwonych, szpiku kostnym i nasieniu. Uważa się, że ergothioneine chroni hemoglobinę w krwinkach czerwonych i chroni monocyty przed utlenianiem się. 
Ergothioneine nie jest wytwarzana  przez organizm więc może być uzyskany tylko poprzez odpowiednią dietę. Najlepszym wskaźnikiem, że ergothioniene jest niezbędna dla ludzi było odkrycie w 2005 roku, że ciało ma specyficzny transporter ergothioniene. Transportery białek występują we krwi tylko, jeśli mają szczególną rolę.  Na przykład, hemoglobina jest transporterem białka do przenoszenia tlenu do komórek.
Grzyby są szczególnie bogate w związki fenolowe, które już dawno zostały docenione za ich zdolności antyoksydacyjne. Porcja grzybów dostarcza również około jednej czwartej dawki zapotrzebowania na selen u osoby dorosłej, czyli na mineralny antyoksydant.

Najlepiej dostarczać przeciwutleniacze wraz z pożywieniem, ponieważ jeden produkt zwykle dostarcza kilka ich rodzajów. Naturalne antyoksydanty działają synergicznie, co oznacza, że razem wykazują silniejsze działanie ochronne na organizm niż samodzielnie.

 

Co więcej,  żywność zawierająca przeciwutleniacze zwykle charakteryzujące się dużą zawartością witamin i minerałów.

 

Na zdrowie ?

 


Ozonator jonizator powietrza wody i żywności Wenon MF-308

Wenon MF308 to ozonator z dodatkowym generatorem jonów ujemnych aby uzyskać świeże i wolne od bakterii / wirusów powietrze. To jedyny produkt domowy, jakiego kiedykolwiek będziesz potrzebować do utrzymania higieny stołów kuchennych i innych przestrzeni, a także do czyszczenia żywności, warzyw i wody pitnej.

Zalety ozonatora Wenon MF-308

  • Zabija w powietrzu 99,9% bakterii z grupy coli, gronkowców i salmonelli
  • Utlenia metale ciężkie i niepożądane substancje organiczne
  • Usuwa wiele rodzajów zapachów
  • Posiada dodatkowy generator jonów ujemnych wspomagający uzyskanie świeże powietrze wolne od bakterii
  • Odpowiedni do utrzymania na bieżąco czystości blatów kuchennych, mebli, naczyń, itd.
  • Całkowicie odkaża niepożądane składniki w wodzie lub w powietrzu
  • Bakteriobójczy już po 5 minutach stosowania
  • Zabija Covid-19 z powietrza na dowolnym obszarze do 15m²
  • Usuwa pestycydy, bakterie, wirusy, chlor, fluor z wody oraz owoców i warzyw zanurzonych w wodzie
  • Najmocniejszy domowy ozonator
  • Regularne stosowanie jest zalecane dla alergików

Wenon MF-308 możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


TUiTERAZ ♥ ♥♥

 

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

 

Źródła:

1. Mindel E., Biblia witamin, Warszawa 1998.

2. Piszcz P., Boguszewska P., Głód B. K., Właściwości antyoksydacyjne wybranych preparatów roślinnych, Camera Separatoria, Vol. 9, Nr 1 / June 2017, pp. 11-22. CEON Biblioteka Nauki

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

1 Trackback / Pingback

  1. Jak dieta wpływa na cykl menstruacyjny? Część 3 Faza owulacji co jeść?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*