Zupa z owoców dzikiej róży (nyponsoppa) to Szwedzki jesienny przysmak. Coraz większym zainteresowaniem zaczynają cieszyć się również nasiona z owoców dzikiej róży, które wykorzystywane są do produkcji oleju kosmetycznego. Jednak pytanie pozostaje wciąż to samo – co takiego kryje się w samej roślinie, że czyni ją tak pożądaną?
Już nasze prababcie wiedziały, że rośliny to niewyczerpane źródło cennych składników odżywczych. Jednak dopiero teraz posiadając nowoczesne narzędzia analityczne możemy dokładnie poznać tajemnice, jakie kryją w sobie rośliny (nawet te najbardziej pospolite).
Dzika róża (łac. Rosa canina) to kwitnący krzew, powszechnie występujący w całej Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji.
Mimo to, dzika róża pojawiała się w ziołolecznictwie już za czasów Hipokratesa (ok. III w. p.n.e.). Jednak jako roślina lecznicza najbardziej doceniona została w czasie II Wojny Światowej. W czasie, gdy Wielka Brytania nie mogła importować świeżych owoców cytrusowych, rząd postanowił zorganizować narodowe zbieranie owoców dzikiej róży. Miało to zapobiec znaczącemu niedoborowi witaminy C u Brytyjczyków.
Zupa z owoców dzikiej róży to Szwedzki jesienny przysmak i sprytny sposób na przemycenie większych ilości witaminy C do naszej diety.
Nyponsoppa rodzaj zupy tradycyjnie przygotowywanej jesienią, podawanej ze śmietanką i świeżymi orzeszkami (często są to migdały, ale na wsi teraz królują orzechy włoskie, więc dlaczego nie😊).
Zupa z owoców dzikiej róży – SKŁADNIKI
Składniki na ok. 4 porcje
ok. 400 g owoców róży ( po obraniu)
1200 ml wody
50-70 g erytrolu lub innego slodzidla
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody (opcjonalnie – można bez jeżeli pure wyjdzie gęste)
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Zupa z owoców dzikiej róży – PRZYGOTOWANIE
Na szczęście owoców nie trzeba obierać i pozbawiać pestek😊 Po prostu je myjemy i odcinamy końcówki. Następnie zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce zmiękną- mi zajęło to dość długo ok. 40 minut. Owoce można też wcześniej przemrozić, wtedy szybciej zmiękną. Kiedy owoce róży będą już miękkie blendujemy całość (z wodą) na pure i przecieramy przez sito.
Dodajemy erytrol, sok z cytryny i w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub rozwadniamy.
Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkami np. z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi lub pestkami dyni.
Owoce dzikiej róży – właściwości prozdrowotne
Przede wszystkim, wartość dzikiej róży stanowi jej owoc. Prawda znana od wieków, dzięki współczesnym badaniom, została jedynie potwierdzona. Owoce dzikiej róży zawierają szczególnie wysoką zawartość witaminy C – aż dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Jest to jedna z najbogatszych roślin w tę witaminę.
Już 1-3 jej owocu w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę.
Oprócz tego owoce wykazują dużą zawartość antyoksydantów takich jak kwas askorbinowy, związki fenolowe czy karotenoidy. Mają one znaczący wpływ na ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami.
Ponadto obecna w owocach dzikiej róży kwercetyna została sprawdzona pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Jak pokazują badania, ten flawonol pochodzenia roślinnego skutecznie hamuje rozwój komórek czerniaka. Mądrości ludowe od lat podają, że dzika róża sprawdza się jako lek na dokuczające nerki. Z jednej strony, składniki owoców działają moczopędnie, co wspomaga oczyszczanie układu wydalniczego. Z drugiej strony, działanie tych samych składników wywołuje efekt immunomodulacyjny w naszym układzie. U osób przyjmujących przygotowany ekstrakt z owoców dzikiej róży zaobserwowano podwyższony poziom gamma-globulin, neutrofili i monocytów. Wskazuje to na podwyższoną gotowość organizmu na zwalczanie potencjalnych infekcji i zakażeń.
Dzika róża wiedza w „pigułce”
- Dzika róża zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, witaminy C, E, K oraz manganu.
- Składniki aktywne zawarte w owocach dzikiej róży wpływają korzystnie na stan skóry i zapobiegają jej starzeniu się.
- Dzika róża może wspierać odporność i zapobiegać niedokrwistości.
- Owoce dzikiej róży charakteryzują się wysoką zawartością substancji o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, polifenole, karotenoidy, trilizolid).
- Dzika róża zmniejsza bóle stawów oraz wspiera mocne kości.
- Dzika róża zapobiega chorobom serca oraz otyłości.
- Szczególną ostrożność w spożyciu owoców dzikiej róży oraz jej przetworów powinny wykazać osoby z chorobami nerek, niedoborem dehydrogenazy glukozo – 6 – fosforanowej oraz zaburzonym metabolizmem żelaza.
Polecam także wpis : https://10blogdazdrowie.pl/index.php/uswiadom-sobie-co-moze-dla-naszej-odpornosci-witamina-c/
Na zdrowie 😊
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz