Jak dla mnie już jest SUPERFOOD.
Co to jest ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA?
Co to znaczy, że ma dużo antyoksydantów?
1. Jagody aronii są jednym z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydanty).
Świeże owoce aronii w skali ORAC (jednostki ORAC mierzą zdolność „chłonności” wolnych rodników) zajmują 36 miejsce. Pod względem owoców są na pierwszym miejscu. [1]
Co to znaczy źródłem przeciwutleniaczy ?
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) mają zdolność do usuwania zniszczeń, powodowanych działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to takie małe szkodniki!
Te „SZKODNIKI” (wolne rodniki/cząsteczki) posiadają brakujący elektron. Coś muszą zrobić z tym wolnym elektronem (dokładniej mówiąc przyłączyć do drugiego elektronu) więc wchodzą w reakcje ze „wszystkim” co napotkają na swojej drodze po to, aby ukraść napotkanym komórkom ten brakujący elektron. Jednak to jeszcze nie wszystko.
Zła wiadomość jest taka, że kiedy „SZKODNIK” (wolny rodnik) połączy się z inną komórką ona także staje się wolnym rodnikiem!
Produkcja zbyt dużej ilości wolnych rodników → organizm sobie nie radzi → powstanie STRESU OKSYDACYJNEGO
Termin stres oksydacyjny większość z Was pewnie kojarzy ze starzeniem się skóry.
Jednak stres oksydacyjny wpływa nie tylko na wygląd naszej skóry (powoduje osłabienie włókien kolagenu), ale także na zdrowie.
Jakie choroby może wywołać stres oksydacyjny?
Oto kilka z nich:
– choroby serca
– infekcje bakteryjne
– stany zapalne
– nowotwory
– miażdżycę
– cukrzycę
– reumatoidalne zapalenie stawów [2]
Ważne, żebyście zapamiętali, że stres oksydacyjny występuje wtedy, gdy:
organizm ma za mało przeciwutleniaczy nad utleniaczami.
mówiąc w dużym skrócie 🙂
I w tym miejscu wracamy do zdania na początku postu. Piszę je poniżej, żebyście nie musieli latać i szukać 🙂
REKLAMA*
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) mają zdolność do u
suwania zniszczeń, powodowanych działaniem wolnych rodników – „SZKODNIKÓW”.
Dlatego właśnie tak istotne jest włączanie do naszej codziennej diety produktów bogatych w antyoksydanty.
2. ODPORNA NA TOKSYNY występujące w środowisku.
Takie informacje opublikowano w najnowszym numerze (lipiec/sierpień) gazety Harmonia.
Jakich toksyn nie pochłania? Na przykład takich: ołów, cyna, kadm, arsen.
Wpływ ma na to także fakt, iż nie stwierdzono, żeby aronia miała większy problem z chorobami czy szkodnikami. [1]
Aronia nie wymaga oprysków i posiada dużą zdolność przystosowania się do panujących warunków środowiska.
„A ponieważ roślina nie wymaga oprysków, to można z czystym sumieniem zapewnić, że jej jagody na pewno nie zawierają pestycydów.”
Mało tego, aronia dzięki zestawowi związków w niej zawartych (patrz punkt 3 – polifenole) ma działanie:
odtruwające,
redukuje niektóre toksyny,
usuwa z organizmu toksyny (tworzy z nimi nierozpuszczalne kompleksy)
3. Najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. [3]
Tak jak mówiła dla mnie już jest SUPERFOOD.
Całkowita zawartość polifenoli na 100 g owoców aronii wynosi 2080 mg
dla przykładu w owocach czarnej porzeczki jest – 560 mg [4]
Aronia zawiera:
♥ duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy-B9), witaminę E oraz trochę witaminy C,
♥ sporo składników mineralnych takich jak m.in.
- mangan,
- molibden (znajduje się we wszystkich tkankach ludzi i zwierząt choć jest to pierwiastek występujący w naszym organizmie w śladowych ilościach pełni ważne funkcje np. umożliwia produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania tłuszczy i cukrów),
- jod,
- miedź,
- bor,
- kobalt
♥ najwięcej polifenoli (spośród surowców roślinnych)
Polifenole stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniacz:
hamują powstawanie wolnych rodników (patrz punkt 1),
mają także zdolność do „wymiatania już istniejących” w naszym organizmie wolnych rodników.
Ważne jest też to, iż polifenole pełnią funkcje ochronną (roślin, owoców) bronią je przed grzybami, bakteriami, wirusami oraz insektami.
Skoro polifenole (bioflawonoidy) tworzą system odpornościowy roślin!!!! łatwo się domyśleć, że kiedy znajdą się w naszym organizmie tak samo SPEŁNIĄ W NIM FUNKCJĘ OCHRONNĄ. ♥ ♥
Wśród polifenoli obecnych w aronii (jej owocach) można wyróżnić związki należące do trzech grup:
antocyjanów,
fenolokwasów
procyjanidyn (potocznie nazywane taninami nadają choćby charakterystyczny cierpki smak )
Przy czym tych ostatnich w owocach aronii jest najwięcej – charakterystyczny cierpki smak.
Wspomniane taniny przeciwdziałają biegunkom (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego).
WAŻNE:
„Polifenole zaliczane są do związków wykazujących właściwości chemoprewencyjne, tzn. mogące ingerować w proces kancerogenezy w jego wczesnych etapach. ….. Zarówno owoce aronii, jak i ekstrakty z nich, mają właściwości antyproliferacyjne i ochronne w przypadku raka jelita grubego”.[5]
4. Żywność funkcjonalna
Aronia jest potencjalnym składnikiem takowej żywności. [6]
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA czyli żywność korzystnie działająca na zdrowie człowieka.
Jest to nowa kategoria żywności.
Co to znaczy? Znaczy to tyle, że takowa żywność poza
składnikami odżywczymi,
jakością sensoryczną
zawiera również składniki bioaktywne,które dostarczą naszemu organizmowi dodatkowych korzyści zdrowotnych np. wspomogą trawienie, podniosą odporność.
„Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo
Twoją żywnością” – Hipokrates
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z właśnie z kultur Dalekiego Wschodu. Tam jedzenie od najdawniejszych czasów traktowane było jak lekarstwo (ludzie kiedyś się nie przejadali).
Co ma do tego aronia?
Właśnie ze względu na wysoką zawartość polifenoli, aronia „może” służyć do wzbogacania żywności w antyutleniacze.
5. Jeszcze nie dostała miana SUPERFOOD, szkoda bo to broń przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym.
1. Może być pomocna w walce z nowotworami (patrz punkt 3 )
2. Działa przeciwzapalnie.
3. Korzystnie wpływa na układ krążenia ( Zapewnia naczyniom włosowatym elastyczność oraz prawidłową przepuszczalność. Ponadto ma właściwości uszczelniające naczynia krwionośne.)
4. Wpływa na zdrowie naszych oczu ( zawarte w aronii: rutyna i antocyjany, korzystnie wpływają na poprawę wzroku, i mogą zahamować rozwój np. zaćmy).
5. Korzystnie wpływa na serce (potas!!).
6. Zwalcza nadciśnienie (aronia, a raczej substancje w niej zawarte korzystnie wpływają na obniżanie ciśnienia).
7. Pozwala regulować poziom cukru w organizmie. [7]
8. Podnosi odporność (choć nie należy do owoców o największej zawartością witamin C to zawarta w niej rutyna wzmacnia i wydłuża działanie witamin C).
9. Wspomaga jelita i układ trawienny (choćby dzięki wysokiej zawartości błonnika).
Aronia jest cierpka! Jak zatem ją jeść?
Osobiście często pijam sok z aronii, albo dodaję mrożoną do koktajli owocowo-warzywnych.
Babcia kiedyś suszyła aronię i robiła z niej herbatkę na przykład na przeziębienie, wysokie ciśnienie.
Teraz dostępna w sklepach jest także aronia liofilizowana – też warto skorzystać.
Wino z aronii? Ktoś próbował robić? 🙂
Można dodać aronię do kompotów.
Także tak, jest w czym wybierać.
Nic tylko chciałoby się rzec Z ARONIOWYM ZDROWIEM POZOSTAŃCIE
hiihi wiem wymyślam już 🙂
A dlaczego aronia nie jest jeszcze SUPERFOOD?
„Niestety aronia na chwilę obecną nie figuruje na liście super owocu, ponieważ w krajach zachodnich jest mało znanym owocem…”
Activize– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.
Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
FITLINE ACTIVIZE możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Czytałam że jak się aronię zamrozi na 2 dobry to staje się mniej cierpka…;)
Witam ♥ ♥ ♥
Tak, tak właśnie jest. Dlatego chętnie zimą dodaję aronię do koktajli. 🙂