
Serce naprawdę jest jednym z najbardziej niesamowitych organów w naszym ciele. Chodzi mi o to… pomyśl tylko – jeśli twoje średnie tętno wynosi 75 uderzeń na minutę, twoje serce bije z grubsza 4500 razy na godzinę … 108 000 razy dziennie … i ponad 39 milionów razy w roku.
Dlaczego mówię o sercu? Ponieważ jak widać ma on i tak ogrom pracy, więc powinniśmy robić wszystko, żeby mu tą pracę ułatwić. Czyli? I tu przechodzimy do krążenia. Kiedy mówimy o krążeniu, mówimy o przepływie krwi przez tętnice i żyły. Im jest łatwiej, tym mniejsze jest zużycie serca i tym lepsze jest twoje zdrowie. Dobry przepływ krwi oznacza, że twoje tkanki są lepiej odżywione, więc rany goją się szybciej, nerwy są zdrowsze, mięśnie są silniejsze, a ogólny poziom energii jest wyższy.
Czy wiesz, że…..
Znacznie częściej problem „osłabionego” krążenia krwi dotyczy kobiet niż mężczyzn, zwłaszcza kobiet w ciąży. Osłabiona cyrkulacja krwi jest w tym okresie wynikiem zmian hormonalnych.
Zimne stopy i dłonie, ich drętwienie czy skurcze są pierwszymi objawami zaburzeń w układzie krwionośnym.
Słabe krążenie może być objawem problemów związanych z wysokim ciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca.
Coraz częściej na problemu z krążeniem skarżą się młode osoby. Często wynika to z tego iż, coraz więcej młodych ludzi narażonych jest na ciągły stres i spędza długie godziny przed komputerem.
Przyczyny zaburzenia krążenia krwi?
Przyczyn zaburzenia krążenia krwi może być wiele. Głównym z nich jest jednak utrata elastyczności naczyń krwionośnych. Jest ona istotnym elementem, ponieważ warunkuje dopasowanie się naczyń krwionośnych do ciśnienia, które reguluje praca serca.
Innymi przyczynami mogą być:
małe nawadnianie organizmu,
mała ilość błonnika pokarmowego w diecie,
mała ilość ruchu
dieta bogata w przetworzoną żywność,
permanentny stres,
długie godziny spędzane przed komputerem,
palenie papierosów.
Jeśli często zauważamy u siebie objawy osłabionej cyrkulacji krwi, należy wybrać się do lekarza i wykonać podstawowe badania diagnostyczne, ale ….. zanim otrzymamy listę leków wzmacniających nasz układ krwionośny, warto poznać naturalne sposoby na poprawę krążenia krwi.
Jak możesz poprawić krążenie? Powinno rozwiązywać się ten problem na trzech frontach :
- Zmniejszenie stanu zapalnego, które z upływem czasu (jeżeli nic z tym nie robimy) prowadzi do nagromadzenia płytki cholesterolu wokół ściany tętnicy i zwężenia tętnic
- Zmniejszanie lepkości krwi; krew powinna płynąć jak czerwone wino, a nie ketchup!!
- Wspomaganie zdrowej funkcji tętnic, co oznacza, że twoje tętnice pozostają elastyczne i mogą rozszerzać się i kurczyć w razie potrzeby (pomaga to utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)
Nic dziwnego, że jedzenie jest jednym z najlepszych narzędzi do poprawy krążenia – bo to jest to PODSTAWA!
Powiedzmy sobie zatem o naturalnych produktach poprawiających krążenie.
Oprócz osób o słabym krążeniu, sportowcy i osoby aktywne mogą również chcieć zwiększyć przepływ krwi, aby poprawić sprawność fizyczną i regenerację.
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGEN FitLine jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
1. Gorzka czekolada
„Umiarkowane ilości gorzkiej czekolady są fantastycznym dodatkiem do diety. ” mówi Steven Gundry, kardiolog i dyrektor Center for Restorative Medicine w Palms Springs.
„Wykazano, że ciemna czekolada pomaga twojemu ciału wytwarzać tlenek azotu, który odgrywa ważną rolę w ochronie serca i żył.” Kakao jest pełne przeciwutleniaczy, które pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz poprawiają przepływ krwi. Dr Grundy mówi, że aby uzyskać najlepszy efekt należy wybrać gorzką czekoladę, która ma co najmniej 72% kakao.
2. Kurkuma
Zarówno ajurwedyjska, jak i tradycyjna chińska medycyna od dawien dawna stosowały kurkumę do otwierania naczyń krwionośnych i poprawy krążenia krwi [2 ].
Dokładnie chodzi oczywiście o zawarta w niej kurkuminę.
Jak pokazują badania [1] kurkumina oczyszcza krew i zapobiega zlepianiu się płytek krwi.
Kurkumina dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i hamującym białka (inicjujące krzepnięcie krwi) może oferować bezpieczny sposób zapobiegania zatykaniu tętnic. Pamiętajmy, że spożycie kurkuminy zawsze powinno być powiązane z zawartą w pieprzu piperyną, która zwiększa jej wchłanianie. Innymi substancjami, które ułatwiają wchłanianie kurkuminy są zielona herbata i oliwa z oliwek.
3. Sok z czerwonych buraków
„Badania [2] wykazały, że spożywanie od jednej do dwóch filiżanek soku z buraków dziennie obniżyło ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi i poprawiło wydajność chodu u pacjentów z chorobą tętnic obwodowych, którzy odczuwają ból w nogach podczas chodzenia”
Możesz przeczytać, że buraki są świetne dla sportowców.
Przyczyną pożądania buraków przez sportowców są zawarte w nich azotany (NO3-). Azotany są przekształcane w naszym organizmie w azotyny (NO2-), a następnie w tlenek azotu (NO). Tlenek azotu to taki cudowny związek, który poprawia funkcje hemodynamiczne (czynności mechaniczne serca), usprawnia metabolizm w mięśniach, rozluźnia naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi do tkanki mięśniowej.
Ponadto tlenek azotu:
- reguluje pracę obwodowego układu nerwowego,
- bierze udział w obronie organizmu przed patogenami,
- bierze udział w rozszerzaniu światła naczyń krwionośnych, zwiększając i usprawniając przepływ krwi przez pracujące mięśnie i dostarczenie do nich substratów energetycznych i tlenu,
Picie soku z buraków jest doskonałym sposobem na poprawę krążenia, nawet jeśli nie jesteś sportowcem:)
Zaznaczę jednak, że na sok z czerwonych buraków powinny uważać osoby z niskim ciśnieniem, gdyż owy sok jak wspomniałam powyżej dodatkowo obniża ciśnienie.
Więcej o niesamowitych właściwościach czerwonych buraków pisałam w tym poście.
Tu znajdziesz: 12 produktów na obniżenie ciśnienia
Co ma w swoim składzie BASIC FitLine: *32 enzymy trawienne, *9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, *żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, *Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, * 7 kg wyciągów z warzyw i owoców, *antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), *zioła ajurwedyjskie, *biodostępną KURKUMINE,
BASIC FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
4. Pieprz cayenne
„Pieprz cayenne pomaga wzmocnić tętnice i naczynia krwionośne, co pozwala na bardziej efektywną cyrkulację krwi w organizmie”
Pieprz Cayenne a dokładniej zawarta w nim kapsaicyna ma unikalną zdolność stymulowania krążenia krwi, więc jest często stosowany w terapiach ziołowych, które wymagają zwiększonego krążenia krwi. Najnowsze badania wykazały, że kapsaicyna wspomaga przepływ krwi do tkanek poprzez obniżenie ciśnienia krwi i stymulację uwalniania tlenku azotu i innych środków rozszerzających naczynia krwionośne – lub związków, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne [4]
Środki rozszerzające naczynia pozwalają krwi łatwiej przepływać przez żyły i tętnice, rozluźniając mięśnie znajdujące się w ścianach naczyń krwionośnych.
Badania wskazują, że spożycie pieprzu cayenne zwiększa krążenie, poprawia siłę naczyń krwionośnych i zmniejsza odkładanie się płytki nazębnej w tętnicach [5].
Ze względu na jego zdolność do poprawiania krążenia krwi, cayenne jest stosowany przez zielarzy w leczeniu bólu mięśni i stawów, a nawet, aby przyspieszyć leczenie uszkodzonej tkanki. Zwiększone krążenie krwi dostarcza tkankom leczące substancje odżywcze, krew odprowadza również toksyny z uszkodzonych lub rannych obszarów. Cayenne może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie – w kremach przeciwbólowych, ponieważ mogą one pobudzać przepływ krwi do dotkniętego obszaru.
5. Jarmuż
Jeśli nie słyszałeś wystarczająco dużo o jarmużu, oto kolejny powód, aby dodać to pożywienie do diety. To naprawdę może pomóc poprawić Twoje krążenie.
Jarmuż jest wyjątkowy pod względem „uzupełniania” czerwonych krwinek i zwiększa zdolność krwi do transportu większej ilości tlenu w organizmie. Ponadto jarmuż jest bogaty w kwas foliowy, który jak pokazują badania [3] może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
6. Jagody
Jagody (szczególnie jagody Acai) są kolejnym pożywieniem, które wpisuje się na naszą listę „poprawiaczy” krążenia krwi. Te małe cuda mają potężne sterole roślinne (naturalnie występującą substancję w ziarnach, orzechach, nasionach, owocach i roślinach strączkowych), które rozluźniają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie. Są również bogate w witaminę A i potas, który pomaga normalizować ciśnienie krwi i zwiększać krążenie krwi.
„Jagody są szczególnie zdrowe – mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co może mieć pozytywny wpływ na przepływ krwi. Przewlekłe zapalenie może uszkodzić naczynia krwionośne i podnieść ciśnienie krwi, co może powodować problemy z krążeniem. Badania pokazują, że jedzenie jagód może obniżyć ciśnienie krwi, tętno, agregację płytek krwi i poziomy we krwi markerów stanu zapalnego, takich jak IL-6, jednocześnie poprawiając rozszerzenie tętnic” [7].
7. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są nasycone korzystnymi związkami, takimi jak l-arginina, kwas alfa-liponowy (ALA) i witamina E – wszystkie stymulują produkcję tlenku azotu.
Spożywanie orzechów włoskich może obniżać ciśnienie krwi, poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zmniejszać stany zapalne, co może być szczególnie pomocne dla osób z cukrzycą [8]. Osoby chore na cukrzycę często mają problemy z krążeniem i wysokie ciśnienie krwi spowodowane uszkodzeniem naczyń krwionośnych spowodowanym niekontrolowanym poziomem cukru we krwi.
W badaniu przeprowadzonym na 24 pacjentach z cukrzycą ci, którzy spożywali około 60 gramów orzechów włoskich dziennie przez osiem tygodni, doświadczyli znacznej poprawy przepływu krwi w porównaniu z grupą kontrolną [9].
Warto jeść orzechy wcześniej namoczone. O tym dlaczego warto moczyć orzechy pisałam w tym poście.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
8. Imbir
Imbir od tysięcy lat jest podstawowym składnik w tradycyjnej medycynie w Indiach i Chinach.
Imbir może obniżyć ciśnienie krwi i poprawić krążenie [10 ].
W badaniu przeprowadzonym na 4628 osobach, osoby spożywające najwięcej imbiru – 2-4 gramy dziennie – miały najniższe ryzyko wystąpienia nadciśnienia [11].
Ponadto imbir przyspiesza przyswajanie składników odżywczych oraz tlenu, przez co krew otrzymuje wszelkie niezbędne minerały do właściwego krążenia w naczyniach.
9. Czosnek
Czosnek jest dobrze znany ze swojego korzystnego wpływu na krążenie i zdrowie serca. Już badania sprzed dziesięcioleci łączyły czosnek z niższym ciśnieniem krwi. Uważa się, że dzieje się tak, ponieważ czosnek – w szczególności jego związki siarki, które zawierają allicynę – może zwiększyć przepływ krwi w tkance i obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych. Jedynym problemem jest to, że allicyna jest szybko degradowana przez ciepło – więc jeśli chcesz zmaksymalizować tę korzyść, musisz jeść czosnek na surowo. Jeśli musisz go obrobić termicznie, użyj niskiej temperatury i staraj się nie przechowywać go na patelni dłużej niż to konieczne.
10. Tłuste ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś (najlepiej dziki), makrela czy sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3.
Tłuszcze te są szczególnie korzystne dla krążenia, ponieważ promują uwalnianie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi [11].
Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega-3 wywierają hamujący wpływ na agregację płytek krwi, zapobiegając powstawaniu zakrzepów [12 ].
Co więcej suplementacja kwasów Omega-3 (szczególnie z ryb) jest powiązana z obniżonym nadciśnieniem i lepszym przepływem krwi w mięśniach szkieletowych podczas i po wysiłku [13].
Jeśli jesteś osobą, która nie je mięsa, świetnym źródłem kwasów Omega jest awokado.
11. Cynamon
Cynamon to rozgrzewająca przyprawa, która ma wiele korzyści zdrowotnych – w tym zwiększony przepływ krwi.
W badaniach na zwierzętach cynamon poprawił rozszerzenie naczyń krwionośnych i przepływ krwi w tętnicy wieńcowej, która dostarcza krew do serca.
Szczury karmione 200 mg na kg masy ciała ekstraktu z kory cynamonowej codziennie przez osiem tygodni wykazywały lepszą wydajność serca i przepływ krwi w tętnicy wieńcowej po wyczerpujących ćwiczeniach w porównaniu ze szczurami w grupie kontrolnej [ 14].
Dodatkowo badania pokazują, że cynamon może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi u ludzi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych. Poprawia krążenie i utrzymuje zdrowe serce [15].
Pamiętaj, że wartościowy jest cynamon Cejloński.
12. Granat
Granaty są soczystymi, słodkimi owocami, które są szczególnie bogate w polifenolowe przeciwutleniacze i azotany, które są silnymi środkami rozszerzającymi naczynia krwionośne.
Spożywanie granatu – jako soku, surowych owoców lub suplementu – może poprawić przepływ krwi i dotlenienie tkanki mięśniowej, co może szczególnie pomóc osobom aktywnym.
Badanie przeprowadzone na 19 aktywnych osobach wykazało, że spożycie 1000 mg ekstraktu z granatu 30 minut przed treningiem zwiększyło przepływ krwi, średnicę naczyń krwionośnych i wydajność wysiłkową [15 ].
Inne badanie wykazało, że codzienne spożywanie 17 gramów (500 ml) soku z granatów podczas lub przed treningiem siłowym zmniejszyło bolesność, uszkodzenie mięśni i stan zapalny u wyczynowych ciężarowców [16]).
13. Woda
Chyba powinien to być punkt numer 1!!
Niewystarczający poziom wody w organizmie powoduje zagęszczenie krwi, co może doprowadzić nawet do zakrzepicy. Pamiętaj zatem, by codziennie wypijać odpowiednią ilość wody, dzięki czemu poprawisz cyrkulację krwi.
Szczegółowo na temat wody pisałam w tych postach:
Woda. 8 powodów, dla których powinniśmy ją pić.
10 objawów odwodnienia, które większość ludzi ignoruje.
14. Brukselka
Umieszczam brukselki na tej liście, ponieważ są bogate w witaminę C, która ma ogromne korzyści dla układu krążenia – szczególnie tysiące kilometrów małych naczyń włosowatych, które przenoszą krew z tętnic bezpośrednio do komórek. Witamina C jest niezbędna do tworzenia kolagenu, który jest głównym materiałem budowlanym do tworzenia i utrzymywania tego „mikrokrążenia”. Jest ona także kolejnym silnym przeciwutleniaczem.
Ponadto brukselka jest bogata w pierwiastki regulujące pracę serca i ciśnienie krwi, takie jak wapń, który odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do narządów i tkanek, czy magnez, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Nie brakuje w niej także sodu, który wspólnie z potasem kontroluje ciśnienie krwi. To właśnie tego ostatniego pierwiastka brukselka zawiera najwięcej.
Jeśli nie jesteś wielkim fanem brukselki, którą zresztą dla zachowania witaminy C i innych właściwości jak na przykład enzymy myrozynazę – enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu – powinno jeść się na surowo – pysznie smakuje drobno posiekana z oliwą, pietruszką, solą i pieprzem), lub gotowaną na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Nadal możesz uzyskać witaminę C z wielu innych produktów np. cytryny , papryka, brokuły, ananas i truskawki (żeby wymienić tylko kilka) zapewnią ci te same korzyści.
Poza tym brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Włączenie któregokolwiek z tych pokarmów do diety może poprawić krążenie, jednak ważne jest przy tym wprowadzenie zmian do naszego stylu życia. Mam na myśli:
Rzucenie palenia.
Dbanie o codzienną aktywność fizyczną. Ćwiczenie stymuluje przepływ krwi i poprawia rozkurcz. Dodatkowo regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko chorób serca
Pozbycie się zbędnego balastu. Nadwaga lub otyłość negatywnie wpływa na przepływ krwi.
Woda, woda i jeszcze raz woda. Zamiast słodzonych, sztucznych napojów pij wodę.
Zmniejsz stres. Badania dowodzą, że poziom stresu może znacząco wpłynąć na ciśnienie krwi.
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
źródło: https://www.rd.com/health/conditions/foods-improve-circulation/
źródło zdjęcia tytułowego: https://www.bbc.com/news/uk-39576654
A jak połączymy kurkumę z pieprzem to dopiero ma świetne działanie 🙂
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks.