Po co jeść oliwki? Odpowiedź mogłaby się zawierać w jednym zdaniu – bo są zdrowe. ?
Dla tych, którzy lubią wiedzieć więcej poniżej więcej argumentów przemawiających za tym, że warto jeść oliwki nawet codziennie.
Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwnym.
Istnieje wiele odmian tej rośliny, a każda z nich posiada swój charakterystyczny smak i zapach. Najbardziej popularną odmianą jest oliwka europejska.
Oliwki występują głównie w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i czarnym. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, czyli momentu, w którym zostały zebrane.
Oliwki zielone to owoce zebrane we wrześniu, zanim dojrzeją. Czerwone (czasem o odcieniu brązu lub fioletu) zbierane są niedługo zanim całkowicie dojrzeją. Zbiór czarnych oliwek odbywa się w grudniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, dlatego ich smak jest najdelikatniejszy.
Czarne oliwki to najlepszy surowiec do produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek, najwartościowszą jest extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia owoców.
REKLAMA*
Wartości odżywcze oliwek
?Te niewielkie owoce są bogatym źródłem witamin z grupy B – bardzo ważnych dla prawidłowego działania układu nerwowego i zachowania prawidłowego stanu skóry.
?Zawierają także znaczące ilości witamin A, C i E.
?Oliwki to źródło licznych mikroelementów takich jak:
fosfor,
miedź,
żelazo,
potas.
?Bogate są również w potrzebny dla prawidłowej pracy jelit błonnik.
Ile kalorii mają oliwki? Jakie wartości odżywcze kryją?
Oliwki zielone i czarne są niskokaloryczne.
Oba rodzaje oliwek kalorie dostarczają w podobnej ilości, a drobne różnice wynikają z różnic w stopniu dojrzałości owoców. Zielone oliwki w 100 gramach zapewniają ok. 133-146 kcal, 13,5-15,0 gramów tłuszczu i 0,9 g białka. Natomiast czarne w 100 g mają ok. 130 kcal, 13 g tłuszczu i 0,5 g białka. Oba rodzaje oliwek są źródłem błonnika pokarmowego, którego mają ok. 3 g na 100 g owoców. Mają niski indeks glikemiczny (IG 15).
Właściwości oliwek
✅Przeciwutleniające
Oliwki są bogate w związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających, czyli chroniących nasz organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym.
Te związki „ochronne” to m.in.: kwercetyna, hydroksytyrosol, kwas oleanolowy, oleuropeina.
Cennymi antyoksydantami zawartymi w oliwkach są także wspomniane już wczesniej witaminy A, C i E. Zawarta w oliwkach witamina E jest silnym antyoksydantem, który jest pomocny w profilaktyce rozwoju miażdżycy i chorób serca. Pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i chroni organizm przed skutkami szkodliwej działalności nadmiernych ilości wolnych rodników.
Antyoksydanty pełnią w naszym organizmie bardzo ważne funkcje, m.in. opóźniają wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Alzheimera i spowalniają starzenie się organizmu.
✅Przeciwzapalne
Oliwki zawierają oleocanthal. Jest to składnik odżywczy o właściwościach przeciwzapalnych, który jest także naturalnym środkiem przeciwbólowym.
✅Przeciwnowotworowe
Antynowotworowe działanie zawdzięczają wspomnianym już wcześniej właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Zarówno stres oksydacyjny, jak i przewlekły stan zapalny to czynniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworu.
✅Wspomaganie pracy serca
Zawarte w oliwkach związki antyoksydacyjne hamują proces starzenia się serca, zmniejszają uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym odkładaniu się złogów cholesterolu. Sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń.
✅Wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego
Oliwki i oliwa z oliwek aktywują wydzielanie hormonów żółciowych i trzustkowych, obniżając ryzyko wystąpienia kamieni. Wykazują także korzystne działanie w stanach zapalenia żołądka i jego owrzodzeń. Spore ilości błonnika wpływają na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, chroniąc m.in. przed zaparciami. Okazuje się także, że zawarte w oliwkach i oliwie jednonienasycone tłuszcze mogą wspierać utratę wagi.
Dieta bogata w te zdrowe tłuszcze zwiększa poziom serotoniny we krwi, która odpowiada za uczucie sytości.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
✅Regulacja poziomu cukru
Wspomagając wydzielanie insuliny, oliwki przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich tłuszcze jednonienasycone i antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 40%.
Choć jedzenie oliwek wydaje się mieć same zalety, należy pamiętać, że oliwki dostępne w sklepach w zalewie (w słoikach) są zabezpieczane przed zepsuciem się za pomocą dużej ilości soli. Jej ilość w diecie nie powinna być większa niż 5 g dziennie. Dlatego przed spożyciem oliwek, warto przepłukać je pod bieżącą wodą, aby w ten sposób pozbyć się części soli, która zalega na ich powierzchni.
Przepis na pyszną pastę z oliwek – tapenade.
Składniki:
- 150 g drylowanych, czarnych oliwek
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
- 2 fileciki anchois (można pominąć w wersji wege lub jeśli nie lubimy, choć nie ukrywam, że dają mnóstwo smaku)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- duża szczypta chili w proszku
- świeżo mielony pieprz
Jeśli używamy anchois – fileciki płuczemy i moczmy przez 30 minut w mleku. Jeśli nie – pomijamy ten etap.
Do blendera wsypujemy oliwki, dodajemy kapary, czosnek, anchois, natkę pietruszki i chili. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowa tapenada powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli wierzch zalejemy oliwą z oliwek możemy przetrzymywać ją w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Smacznego?
Do czego można wykorzystać pastę z oliwek? Najczęściej stosuje się ją jako smarowidło do pieczywa. Poza tym może stanowić dodatek do sałatek, możemy zapiec ją na rybie czy mięsie lub podać jako sos do makaronu.
Na zdrowie 😀
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz