Surówka z dyni – przepis oraz w skrócie właściwości dyni.

Surówka z dyni przepis oraz w skrócie właściwości dyni.

Sezon dyniowy ruszył pełną parą. Zatem czas na dyniowe przepisy. Dziś pierwszy z nich czyli surówka z dyni.

Surówka z dyni to pyszny i zdrowy dodatek  do jesiennego obiadu, kiedy to w sklepach i na bazarkach brakuje świeżych warzyw typu: ogórki, rzodkiewka, możemy kupić świeżą dynię i z niej przyrządzić surówkę.
Surówka z dyni charakteryzuje się słodkim smakiem. Świetnie komponuje się z rybą, jajkami, kaczką, kurczakiem, indykiem czy po prostu jako dodatek do kaszy.


Surówka z dyni
składniki:

400-500g (po wyjęciu pestek czyli jest to mniej więcej mała dynia lub pół średniej )

100 g ( 1 średnie jabłko) soczyste i kwaskowate

Pół pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki sezamu

1 -2 łyżeczki chrzanu

1/4 łyżeczki słodzidła np. ksylitolu/cukru/erytrolu

1/2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

Surówka z dyni wykonanie:

1. Sezam uprażyć na suchej patelni.

2. Dynię obrać, oczyścić z pestek, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

3. Dodać chrzan, uprażony sezam, pietruszkę, oliwę, ksylitol, curry,  sól i pieprz. Wymieszać.

4. Odstawić na kilkanaście minut.

Surówka z dyni to nie jedyne zastosowanie kulinarne dyni. U mnie w przepisie dynia Hokkaido. Jest to moja uluuuuubiona dynia. Z dyni Hokkaido możemy przygotować zupę krem, gładkie purée, zdrowe frytki z piekarnika, warzywne curry, leczo, racuchy, muffiny czy po prostu upiec większe kawałki ( tak jak na zdjeciu poniżej). Dynia świetnie sprawdza się także do przygotowania musów, soków i przecierów.

Teraz kilka słów o prozdrowotnych składnikach, które zawiera w sobie dynia.

Właściwości dyni :

Przede wszystkim dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 35 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet osób dbających o sylwetkę.

Dynia to bogate źródło:

✔️potasu,

✔️wapnia,

✔️fosforu,

✔️magnezu,

✔️żelaza

✔️witaminy C,

✔️witaminy B1,

✔️witaminy B2,

✔️witaminy PP

Możemy znaleźć w niej także niewielkie ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku.

Pomarańczowy kolor to niezbity dowód, że dynia zawiera ogromne ilości karotenoidów, głównie α i β. Im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym więcej karotenów zawiera.
Karotenoidy to naturalne związki chemiczne będące prekursorem witaminy ATo właśnie dzięki nim owoce i warzywa zawdzięczają swój żółty, pomarańczowy oraz czerwony kolor. Ciekawostką jest, że substancje te występują również w zielonych warzywach, gdzie skutecznie maskowane są przez chlorofil.

Karotenoidy spełniają wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Przede wszystkim wykazują właściwości antyoksydacyjne, co równoznaczne jest z tym, że chronią komórki przed uszkodzeniami, a także wzmacniają system immunologiczny. Ponadto karotenoidy to substancje, które wykazują również nieodzowny wpływ na zdrowie i wygląd naszej skóry. Regularne ich spożywanie w formie warzyw i owoców zapewnia jej jędrność, elastyczność, gładkość, a także zdrowy wygląd i efekt skóry naturalnie muśniętej słońcem.


FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.

Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.

FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne,  witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.

FitLine Basics możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Ochronna funkcja karotenoidów przed działaniem wolnych rodników jednocześnie przyczynia się do spowalniania procesów starzenia się organizmu. Działanie to z kolei przekłada się na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych, chorób układu krwionośnego oraz przewlekłych chorób zakaźnych.

Dynia bogata jest także w błonnik, wspomagający trawienie. Ze względu na swoją lekkostrawność i właśnie dużą zawartość błonnika, jest szczególnie polecana w leczeniu zaparć. Zbawiennie wpływa na pracę jelitpobudza procesy trawiennie. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z trujących produktów przemiany materii.

Soki i przeciery z dyni działają moczopędnie dzięki czemu warzywo to znajduje zastosowanie przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia.

Dynia jest jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy T (B11), która usprawnia proces krzepnięcia krwi i pomaga w profilaktyce i zwalczaniu niektórych rodzajów niedokrwistości.

Reasumując. Dynia to warzywo, które:

  • wspiera proces skutecznego odchudzania;
  • wpływa na obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu,
  • sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn;
  • wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom,
  • poprawia pracę nerek, działa moczopędnie i reguluje gospodarkę wodno-mineralną w organizmie,
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne.
Na zdrowie?

REKLAMA*


TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz, może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Mak niebieski to „superfood” - bogactwo minerałów i błonnika. O tym dlaczego warto jeść mak nie tylko w makowcu.
  2. Vege fasolka po bretońsku na przecierze z dyni ⋆ TEN BLOG DA ZDROWIE
  3. Wrzesień, jesień, odporność – czas na sezonowe „superfood”. ⋆ TEN BLOG DA ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*