Złote mleko z kurkumą i tahini

Złote mleko z kurkumą i tahini

O czym w dzisiejszym poście?
Poniżej przeczytasz:

  • jak przygotować „złote mleko”,
  • jakie są właściwości zdrowotne „złotego mleka”,
  • kiedy warto go pić,
  • komu nie zaleca się spożywania tego napoju.

Złote mleko to przede wszystkim połączenie trzech składników – mleka, kurkumy i pieprzu/pieprzu cayenne (zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%).

Do przygotowania „złotego mleka” polecam użyć mleka roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego lub kokosowego).
Złote mleko możemy dodatkowo wzbogacić naturalnym miodem, cynamonem, goździkami, kardamonem i pastą tahini. Skąd pomysł na dodatek w postaci pasty tahini.

Pasta tahini Starożytny superfood

Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.

Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada.

Wracając do złotego mleka przyznam szczerze, że jakoś nie dowierzałam w tak liczne zalety tego napoju. Do momentu, w którym to, pomogło mi odśluzować organizm i pozbyć się problemów z zatokami.
Fakt, że przez ponad dwa tygodnie, systematycznie dzień w dzień piłam złote mleko.

Robiłam je według następującego przepisu.


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Złote mleko z kurkumy – jak przygotować, kiedy pić

Złote mleko z kurkumy można pić na czczo o poranku (o ile nie masz problemów ze śluzówką żołądka) lub w ciągu dnia zamiast kolejnej kawy. Osobiście lubię pić złote mleko także wieczorem. Takie ciepłe, przyjemnie rozluźnia mój organizm i sprawia, że lepiej śpię.

Czego potrzebujesz by zrobić samodzielnie w domu złote mleko z kurkumy i Tahini

Składniki:

Na 1 szklankę/kubek ok. 300ml potrzebujesz:

Kurkuma w proszku naturalna  – przyprawa (0,5 łyżeczki )
Pieprz mielony lub pieprz cayenne (1/4 łyżeczki) ja preferuje pieprz cayenne
Mleko ok 250 ml

Opcjonalnie:

✔️Tahini (0,5 łyżeczki)
✔️Ulubione przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, wanilia. Osobiście często dodaje po prostu przyprawę do piernika (taką, która w swoim składzie nie zawiera cukru).
✔️miód lub np. syrop z daktyli, agawy czy erytrol  – do dosłodzenia

Przygotowanie złotego mleka jest banalnie proste. Poniżej sposób jak to zrobić:

Mleko wlej do rondelka i wsyp wszystkie sypkie składniki. Dodaj pastę Tahini.  Podgrzewaj na kuchence (dokładnie mieszając) ok 5 minut na wolnym ogniu, pilnując, by nie dopuścić do zagotowania się mleka. Po tym czasie przelej do kubeczka i rozkoszuj się smakiem.

Złote mleko zalety – moc kurkumy

Kurkuma to źródło związku o nazwie kurkumina, która ma cudowne właściwości.

  • ma silne właściwości przeciwzapalne,
  • pomaga w dolegliwościach żołądkowych,
  • ułatwia trawienie,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
  • ma pozytywny wpływ na kondycję skóry,
  • jest silnym i skutecznym antyoksydantem,
  • doskonale przeciwdziała degradacji komórek nerwowych
  • polecana diabetykom – obniża poziom cukru we krwi,
  • reguluje i obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
  • pomaga łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego PMS,
  • ma dobroczynny wpływ na zmiany reumatyczne, stawy
  • a nawet potrafi niszczyć niektóre komórki rakowe.

Przeprowadzono wiele badań na temat korzyści ze stosowania kurkumy i jej właściwości leczniczych.
Dzięki temu, że kurkuma jest łatwo dostępna i nie jest droga każdy może czerpać z jej cudownych właściwości.

Złote mleko – przeciwwskazania

Mimo swoich licznych zalet ajurwedyjskie złote mleko nie jest dla każdego. Kurkumy nie powinny spożywać osoby mające problemy z układem trawiennym (wrzody żołądka, nadkwasota). Kurkumina wzmaga produkcję enzymów trawiennych i podrażnia błonę śluzową jelit i żołądka. Nie zaleca się jej osobom z problemami z wątrobą i  drogami żółciowymi (kamica żółciowa). Osoby stosujące leki rozrzedzające krew i przeciwcukrzycowe powinny skontaktować się wcześniej z lekarzem. Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Smacznego i na zdrowie 😊

źródło zdjęcia tytułowego: https://tastythriftytimely.com/tasty-turmeric-golden-milk-to-keep-you-powerful/


REKLAMA*


Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

                                              TUiTERAZ ♥♥♥

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gałka muszkatołowa właściwości zdrowotne - przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwalergiczne.
  2. Co najlepsze na przeziębienie? Miód i cynk. ⋆ TEN BLOG DA ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*