Złote mleko z kurkumą i tahini
O czym w dzisiejszym poście?
Poniżej przeczytasz:
- jak przygotować „złote mleko”,
- jakie są właściwości zdrowotne „złotego mleka”,
- kiedy warto go pić,
- komu nie zaleca się spożywania tego napoju.
Złote mleko to przede wszystkim połączenie trzech składników – mleka, kurkumy i pieprzu/pieprzu cayenne (zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%).
Do przygotowania „złotego mleka” polecam użyć mleka roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego lub kokosowego).
Złote mleko możemy dodatkowo wzbogacić naturalnym miodem, cynamonem, goździkami, kardamonem i pastą tahini. Skąd pomysł na dodatek w postaci pasty tahini.
Pasta tahini Starożytny superfood
Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.
Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada.
Wracając do złotego mleka przyznam szczerze, że jakoś nie dowierzałam w tak liczne zalety tego napoju. Do momentu, w którym to, pomogło mi odśluzować organizm i pozbyć się problemów z zatokami.
Fakt, że przez ponad dwa tygodnie, systematycznie dzień w dzień piłam złote mleko.
Robiłam je według następującego przepisu.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Złote mleko z kurkumy – jak przygotować, kiedy pić
Złote mleko z kurkumy można pić na czczo o poranku (o ile nie masz problemów ze śluzówką żołądka) lub w ciągu dnia zamiast kolejnej kawy. Osobiście lubię pić złote mleko także wieczorem. Takie ciepłe, przyjemnie rozluźnia mój organizm i sprawia, że lepiej śpię.
Czego potrzebujesz by zrobić samodzielnie w domu złote mleko z kurkumy i Tahini
Składniki:
Na 1 szklankę/kubek ok. 300ml potrzebujesz:
Kurkuma w proszku naturalna – przyprawa (0,5 łyżeczki )
Pieprz mielony lub pieprz cayenne (1/4 łyżeczki) ja preferuje pieprz cayenne
Mleko ok 250 ml
Opcjonalnie:
✔️Tahini (0,5 łyżeczki)
✔️Ulubione przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, wanilia. Osobiście często dodaje po prostu przyprawę do piernika (taką, która w swoim składzie nie zawiera cukru).
✔️miód lub np. syrop z daktyli, agawy czy erytrol – do dosłodzenia
Przygotowanie złotego mleka jest banalnie proste. Poniżej sposób jak to zrobić:
Mleko wlej do rondelka i wsyp wszystkie sypkie składniki. Dodaj pastę Tahini. Podgrzewaj na kuchence (dokładnie mieszając) ok 5 minut na wolnym ogniu, pilnując, by nie dopuścić do zagotowania się mleka. Po tym czasie przelej do kubeczka i rozkoszuj się smakiem.
Złote mleko zalety – moc kurkumy
Kurkuma to źródło związku o nazwie kurkumina, która ma cudowne właściwości.
- ma silne właściwości przeciwzapalne,
- pomaga w dolegliwościach żołądkowych,
- ułatwia trawienie,
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
- ma pozytywny wpływ na kondycję skóry,
- jest silnym i skutecznym antyoksydantem,
- doskonale przeciwdziała degradacji komórek nerwowych
- polecana diabetykom – obniża poziom cukru we krwi,
- reguluje i obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
- pomaga łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego PMS,
- ma dobroczynny wpływ na zmiany reumatyczne, stawy
- a nawet potrafi niszczyć niektóre komórki rakowe.
Przeprowadzono wiele badań na temat korzyści ze stosowania kurkumy i jej właściwości leczniczych.
Dzięki temu, że kurkuma jest łatwo dostępna i nie jest droga każdy może czerpać z jej cudownych właściwości.
Złote mleko – przeciwwskazania
Mimo swoich licznych zalet ajurwedyjskie złote mleko nie jest dla każdego. Kurkumy nie powinny spożywać osoby mające problemy z układem trawiennym (wrzody żołądka, nadkwasota). Kurkumina wzmaga produkcję enzymów trawiennych i podrażnia błonę śluzową jelit i żołądka. Nie zaleca się jej osobom z problemami z wątrobą i drogami żółciowymi (kamica żółciowa). Osoby stosujące leki rozrzedzające krew i przeciwcukrzycowe powinny skontaktować się wcześniej z lekarzem. Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży.
Smacznego i na zdrowie 😊
źródło zdjęcia tytułowego: https://tastythriftytimely.com/tasty-turmeric-golden-milk-to-keep-you-powerful/
REKLAMA*
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥♥♥
Dodaj komentarz