Inulina (prebiotyk) ułatwia redukcje masy ciała i stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit.

Inulina to nic innego, jak naturalny prebiotyk. Co to oznacza? Dosłownie prebiotyk znaczy „wspierający życie”, a że naturalny, to i można znaleźć go w roślinach. Prebiotyki to składniki nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.

Z własnego doświadczenia powiem, że inulina dodana do posiłku naprawdę daje uczucie sytości na dłużej. 


Inulina:

✔️stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu,

✔️obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,

✔️reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom,

✔️obniża glikemię po posiłku,

✔️ułatwia redukcję masy ciała,

✔️poprawia przyswajanie minerałów.

Inulina to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym.

Co to jest inulina?

Inulina jest jednym z błonników prebiotycznych, jest rozpuszczalna w wodzie i ma lekko słodkawy smak (jak dla mnie w smaku przypomina mleko w proszku).
Proszek inuliny nie zawiera glutenu, drożdży i jest odpowiedni dla diabetyków. Jest błonnikiem prebiotycznym i służy jako pożywienie pożytecznym bakteriom jelitowym (laktobakterii i bifidobakterii).
Inulina dba o jelita


Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego. Koenzym Q10 FitLine: Wspomaga układ odpornościowy, Łagodzi takie dolegliwości jak: alergii, astmy i choroby układu oddechowego. Wspomaga terapie w chorobie wrzodowej, Lepsze krążenie krwi, Opóźnia procesy starzenia.  Koenzym Q10 przyswajalny niemal w 100%. FitLine Emusol Q10 to jedyny na świecie preparat z koenzymem Q10 przyswajalnym prawie w 100%. Koenzym Q10 jest substancją tłuszczową. Jako taka przyswaja się stosunkowo słabo. Jednak dzięki tzw. nanomicelizacji (opatentowana technologia stosowana przez PM International), FitLine Emusol Q10 rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu wchłania się prawie w 100%.

 Koenzym Q10 FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Inulina odgrywa dużą rolę w regulacji pracy jelit, ponieważ w trakcie fermentacji, której podlega, stymulowany jest wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.

Dba o pracę jelit

Wprowadzona do pożywienia lub już w nim dostępna przyczynia się do znacznego wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu! Inulina nie jest przez nas trawiona, dlatego trafia w nienaruszonej formie do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej. Odżywione bifidobakterie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania jelit, wzmocnienia systemu odpornościowego i poprawy przyswajania składników mineralnych.
Polecam inulinę osobom cierpiącym na zaparcia.

Redukuje zły cholesterol

Inulina posiada zdolność do obniżania poziomu ogólnego i złego cholesterolu we krwi, podnosi za to poziom dobrego cholesterolu. Ponadto hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie oraz przyspiesza proces jego usuwania. Należy także pamiętać o działaniu tego naturalnego prebiotyku w zakresie zmniejszania przyswajania tłuszczów.

Odchudza

Można znaleźć ją w preparatach wspomagających odchudzanie. Hamuje nasze łaknienie i jednocześnie zwiększa odczucie sytości. Inulina należy do węglowodanów, tak samo jak sacharoza, czyli cukier i może być stosowana w charakterze jego zamiennika. Jest mało kaloryczna – 1,5 kcal w 1 gramie. Jej słodkości możemy określić jako 3/10 poziomu tradycyjnego cukru, przy takich samych ilościach. W przeciwieństwie do niego, nie powoduje próchnicy, ani innych chorób zębów. Inulina jest także dodatkiem zastępującym w produktach tłuszcz oraz zwiększa w nich ilość błonnika pokarmowego.

Lepsza przemiana materii sprzyja redukcji masy ciała.

Ponadto inulina poprawiając stan i jakość naszych bakterii jelitowych poprawia przyswajanie składników mineralnych, a co za tym idzie nasz organizm jest lepiej odżywiony i nie ma potrzeby „dojadania”. Pisząc „dojadania” mam na myśli to, że kiedy organizm słabo przyswaja składniki odżywcze (lub w przyjmowanym pożywieniu jest ich zbyt mało) wtedy mam tak zwane „mam na coś ochotę” albo mam „zachciankę”. Owe zachcianki mówią nam wiele o naszych niedoborach żywieniowych. Więcej na ten temat pisałam w tym poscie „Zachcianki na słodkie lub tłuste o czym mówią? Jak ich uniknąć?”

Działanie przeciwnowotworowe

Wpływ inuliny na skład mikroflory układu pokarmowego ma zastosowanie również w leczeniu wielu chorób i stanów zapalnych jelit, takich jak rak jelita grubego lub odbytnicy. Schorzenia te są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów spowodowanych nowotworami w krajach rozwiniętych. Badania na szczurach wskazują, że inulina ma zdolność zapobiegania karcynogenezie okrężnicy oraz zmniejsza liczbę i masę zmian, a także ryzyko rozwoju tych zmian do postaci złośliwej

Inulina a cukrzyca

Stwierdzone zostały również związki pomiędzy mikroflorą jelitową, a wrażliwością na insulinę, metabolizmem glukozy oraz masą ciała. Ponadto niestrawiony błonnik ma niższy potencjał wzrostu stężenia glukozy we krwi, czyli niższy indeks glikemiczny, przyczyniając się do homeostazy glukozy w organizmie.

Dodatkowo inulina zwiększa swoją objętość, wydłużając czas opróżniania żołądka, dlatego regularne spożycie inuliny może przyczynić się do poprawy metabolizmu, zmniejszenia insulinooporności oraz ograniczenia nagłych zmian w poziomie stężenia glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.


REKLAMA*


Inulina wpływa na gospodarkę wapnia

Bardzo interesującą funkcją inuliny jest również wpływ na gospodarkę wapnia w organizmie. Wapń jest wchłaniany w jelicie cienkim oraz w jelicie grubym poprzez połączenia między komórkami śluzówki.

Istnieje wiele teorii, dotyczących wpływu inuliny na zwiększoną absorpcję wapnia. Jedna z nich zakłada obniżenie pH jelita grubego, wynikające z fermentacji inuliny, w której powstają krótkołańcuchowe kwasy. Obniżone pH sprzyja zwiększeniu biodostępności wapnia, poprawiając jego wchłanianie poprzez bierną dyfuzję w pierwszej części jelita grubego.

Źródła w żywności

Do jej najbardziej popularnych źródeł należy cykoria i topinambur. Bulwy topinamburu zawierają około 17-20,5% inuliny, a świeża cykoria aż 68%! Z tego względu rośliny te są wykorzystywane w produkcji przemysłowej. Inne źródła inuliny to: agawa, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach.

Inulina zastosowanie

Inulina może być używana do:

✔️zagęszczania zup czy sosów,

✔️zamiast białej mąki,

✔️dodawać do ciasta lub innych domowych wypieków – dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości.

✔️można ja dodawać do wszelkich potraw które potrzebują czegoś co zwiąże, zagęści lub ustabilizuje potrawę (np. pasty, majonezy),

✔️do kawy zamiast cukru,

✔️do owsianki, omletów czy pancake’ow

✔️do domowych lodów.

Osobiście uwielbiam ją dodawać do kawy gdyż nadaje jej cudownego słodkiego posmaku. Poza tym uwielbiam ją łączyć z kefirem i otrębami bądź wiórkami kokosowymi.
Przepis na najprostsze i najmniej kaloryczne raffaello z inuliną?

Składniki:

  • 1 część inuliny,
  • 2 części wiórków kokosowych,
  • mleko ryżowo-kokosowe.

Wykonanie:

Wystarczy wymieszać inulinę z wiórkami, dodać do nich kilka kropel mleka i zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki, formować je w kulki, odkładać do stężenia, można je również obtoczyć w wiórkach. Odstawić na kilka minut do lodówki.

Przeciwwskazania do spożywania inuliny

 Podstawowym przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości inuliny oraz inuliny w postaci suplementów diety jest potrzeba stosowania diety o zmniejszonej zawartości błonnika pokarmowego. Zaleca się ją przede wszystkim w przypadku:

  • Chorób zapalnych jelit, np. choroby Leśniowskiego-Crohna (w okresie zaostrzenia objawów),
  • Stanów zapalnych trzustki oraz pęcherzyka żółciowego,
  • Choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • Chorób nowotworowych przewodu pokarmowego,
  • Okresu po zabiegach operacyjnych.

Natomiast dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych schorzeń teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla „nieprzyzwyczajonych” jelit.

Na zdrowie 😀


Zalety Zellschutz Antioxy: Wzmacnia odporność organizmu. Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie. Eliminuje wpływ stresu. Hamuje proces starzenia się i poprawia koloryt skóry (opalanie bez słońca). Nadaje połysk włosom. Zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego. Zapobiega trądzikowi. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit…

Zellschutz Antioxy możesz KUPIĆ TU

REKLAMA

TUiTERAZ ♥ ♥♥


Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Trackback / Pingback

  1. Błonnik kakaowy właściwości. Błonnikowa pasta czekoladowa idealna na kanapki. Szybki przepis - trzy składniki. ⋆ TEN BLOG DA ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*