Inulina to nic innego, jak naturalny prebiotyk. Co to oznacza? Dosłownie prebiotyk znaczy „wspierający życie”, a że naturalny, to i można znaleźć go w roślinach. Prebiotyki to składniki nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.
Z własnego doświadczenia powiem, że inulina dodana do posiłku naprawdę daje uczucie sytości na dłużej.
Inulina:
✔️stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu,
✔️obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
✔️reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom,
✔️obniża glikemię po posiłku,
✔️ułatwia redukcję masy ciała,
✔️poprawia przyswajanie minerałów.
Inulina to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym.
Co to jest inulina?
Inulina jest jednym z błonników prebiotycznych, jest rozpuszczalna w wodzie i ma lekko słodkawy smak (jak dla mnie w smaku przypomina mleko w proszku).
Proszek inuliny nie zawiera glutenu, drożdży i jest odpowiedni dla diabetyków. Jest błonnikiem prebiotycznym i służy jako pożywienie pożytecznym bakteriom jelitowym (laktobakterii i bifidobakterii).
Inulina dba o jelita
Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego. Koenzym Q10 FitLine: Wspomaga układ odpornościowy, Łagodzi takie dolegliwości jak: alergii, astmy i choroby układu oddechowego. Wspomaga terapie w chorobie wrzodowej, Lepsze krążenie krwi, Opóźnia procesy starzenia. Koenzym Q10 przyswajalny niemal w 100%. FitLine Emusol Q10 to jedyny na świecie preparat z koenzymem Q10 przyswajalnym prawie w 100%. Koenzym Q10 jest substancją tłuszczową. Jako taka przyswaja się stosunkowo słabo. Jednak dzięki tzw. nanomicelizacji (opatentowana technologia stosowana przez PM International), FitLine Emusol Q10 rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu wchłania się prawie w 100%.
Koenzym Q10 FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Inulina odgrywa dużą rolę w regulacji pracy jelit, ponieważ w trakcie fermentacji, której podlega, stymulowany jest wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Dba o pracę jelit
Wprowadzona do pożywienia lub już w nim dostępna przyczynia się do znacznego wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu! Inulina nie jest przez nas trawiona, dlatego trafia w nienaruszonej formie do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej. Odżywione bifidobakterie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania jelit, wzmocnienia systemu odpornościowego i poprawy przyswajania składników mineralnych.
Polecam inulinę osobom cierpiącym na zaparcia.
Redukuje zły cholesterol
Inulina posiada zdolność do obniżania poziomu ogólnego i złego cholesterolu we krwi, podnosi za to poziom dobrego cholesterolu. Ponadto hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie oraz przyspiesza proces jego usuwania. Należy także pamiętać o działaniu tego naturalnego prebiotyku w zakresie zmniejszania przyswajania tłuszczów.
Odchudza
Można znaleźć ją w preparatach wspomagających odchudzanie. Hamuje nasze łaknienie i jednocześnie zwiększa odczucie sytości. Inulina należy do węglowodanów, tak samo jak sacharoza, czyli cukier i może być stosowana w charakterze jego zamiennika. Jest mało kaloryczna – 1,5 kcal w 1 gramie. Jej słodkości możemy określić jako 3/10 poziomu tradycyjnego cukru, przy takich samych ilościach. W przeciwieństwie do niego, nie powoduje próchnicy, ani innych chorób zębów. Inulina jest także dodatkiem zastępującym w produktach tłuszcz oraz zwiększa w nich ilość błonnika pokarmowego.
Lepsza przemiana materii sprzyja redukcji masy ciała.
Ponadto inulina poprawiając stan i jakość naszych bakterii jelitowych poprawia przyswajanie składników mineralnych, a co za tym idzie nasz organizm jest lepiej odżywiony i nie ma potrzeby „dojadania”. Pisząc „dojadania” mam na myśli to, że kiedy organizm słabo przyswaja składniki odżywcze (lub w przyjmowanym pożywieniu jest ich zbyt mało) wtedy mam tak zwane „mam na coś ochotę” albo mam „zachciankę”. Owe zachcianki mówią nam wiele o naszych niedoborach żywieniowych. Więcej na ten temat pisałam w tym poscie „Zachcianki na słodkie lub tłuste o czym mówią? Jak ich uniknąć?”
Działanie przeciwnowotworowe
Wpływ inuliny na skład mikroflory układu pokarmowego ma zastosowanie również w leczeniu wielu chorób i stanów zapalnych jelit, takich jak rak jelita grubego lub odbytnicy. Schorzenia te są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów spowodowanych nowotworami w krajach rozwiniętych. Badania na szczurach wskazują, że inulina ma zdolność zapobiegania karcynogenezie okrężnicy oraz zmniejsza liczbę i masę zmian, a także ryzyko rozwoju tych zmian do postaci złośliwej
Inulina a cukrzyca
Stwierdzone zostały również związki pomiędzy mikroflorą jelitową, a wrażliwością na insulinę, metabolizmem glukozy oraz masą ciała. Ponadto niestrawiony błonnik ma niższy potencjał wzrostu stężenia glukozy we krwi, czyli niższy indeks glikemiczny, przyczyniając się do homeostazy glukozy w organizmie.
Dodatkowo inulina zwiększa swoją objętość, wydłużając czas opróżniania żołądka, dlatego regularne spożycie inuliny może przyczynić się do poprawy metabolizmu, zmniejszenia insulinooporności oraz ograniczenia nagłych zmian w poziomie stężenia glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.
REKLAMA*
Inulina wpływa na gospodarkę wapnia
Bardzo interesującą funkcją inuliny jest również wpływ na gospodarkę wapnia w organizmie. Wapń jest wchłaniany w jelicie cienkim oraz w jelicie grubym poprzez połączenia między komórkami śluzówki.
Istnieje wiele teorii, dotyczących wpływu inuliny na zwiększoną absorpcję wapnia. Jedna z nich zakłada obniżenie pH jelita grubego, wynikające z fermentacji inuliny, w której powstają krótkołańcuchowe kwasy. Obniżone pH sprzyja zwiększeniu biodostępności wapnia, poprawiając jego wchłanianie poprzez bierną dyfuzję w pierwszej części jelita grubego.
Źródła w żywności
Do jej najbardziej popularnych źródeł należy cykoria i topinambur. Bulwy topinamburu zawierają około 17-20,5% inuliny, a świeża cykoria aż 68%! Z tego względu rośliny te są wykorzystywane w produkcji przemysłowej. Inne źródła inuliny to: agawa, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach.
Inulina zastosowanie
Inulina może być używana do:
✔️zagęszczania zup czy sosów,
✔️zamiast białej mąki,
✔️dodawać do ciasta lub innych domowych wypieków – dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości.
✔️można ja dodawać do wszelkich potraw które potrzebują czegoś co zwiąże, zagęści lub ustabilizuje potrawę (np. pasty, majonezy),
✔️do kawy zamiast cukru,
✔️do owsianki, omletów czy pancake’ow
✔️do domowych lodów.
Osobiście uwielbiam ją dodawać do kawy gdyż nadaje jej cudownego słodkiego posmaku. Poza tym uwielbiam ją łączyć z kefirem i otrębami bądź wiórkami kokosowymi.
Przepis na najprostsze i najmniej kaloryczne raffaello z inuliną?
Składniki:
- 1 część inuliny,
- 2 części wiórków kokosowych,
- mleko ryżowo-kokosowe.
Wykonanie:
Wystarczy wymieszać inulinę z wiórkami, dodać do nich kilka kropel mleka i zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki, formować je w kulki, odkładać do stężenia, można je również obtoczyć w wiórkach. Odstawić na kilka minut do lodówki.
Przeciwwskazania do spożywania inuliny
Podstawowym przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości inuliny oraz inuliny w postaci suplementów diety jest potrzeba stosowania diety o zmniejszonej zawartości błonnika pokarmowego. Zaleca się ją przede wszystkim w przypadku:
- Chorób zapalnych jelit, np. choroby Leśniowskiego-Crohna (w okresie zaostrzenia objawów),
- Stanów zapalnych trzustki oraz pęcherzyka żółciowego,
- Choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- Chorób nowotworowych przewodu pokarmowego,
- Okresu po zabiegach operacyjnych.
Natomiast dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych schorzeń teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla „nieprzyzwyczajonych” jelit.
Na zdrowie 😀
Zalety Zellschutz Antioxy: Wzmacnia odporność organizmu. Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie. Eliminuje wpływ stresu. Hamuje proces starzenia się i poprawia koloryt skóry (opalanie bez słońca). Nadaje połysk włosom. Zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego. Zapobiega trądzikowi. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit…
Zellschutz Antioxy możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Dodaj komentarz