Nieoceniona
GRUSZKA
jej właściwości
i
wartości odżywcze
Dzisiaj na widelcu gruszka. Nom może na widelec to ciężko będzie ją wziąć (chociaż taka pieczona polana domową czekoladą- aaaaa pychotka).
Oprócz smacznego dodatku do diety, gruszki są również zapakowane w wiele składników odżywczych i zapewniają korzyści zdrowotne.
Znane nam gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia.
Gruszki zawierają specjalne składniki odżywcze, w tym przeciwzapalne flawonoidy, polifenole przeciwrakowe i flawonoidy przeciwstarzeniowe.
Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają JOD, są także skarbnicą bromu- minerału poprawiającego pracę mózgu.
Gruszki mogą nie tylko zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia, ale także wspomagają koncentrację i trawienie.
Gatunków gruszek jest wiele, odmiany gruszek bowiem łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki. Szacuje się, że gruszka zawiera od 30 do 60 gatunków. Podczas wielowiekowej uprawy wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian gruszek.
Jedna średnia gruszka ma około :
- 101 kalorii
- 5 gramów błonnika
- 17 gramów cukru
- 0 g białka lub tłuszczu
Gruszka – właściwości i wartości odżywcze
1. Gruszki na lepsze działanie mózgu
Występujący w gruszkach bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwość koncentracji.
2. Gruszki na nadciśnienie
Z uwagi na dużą zawartość potasu (116 mg w 100 g) obniżającego ciśnienie krwi gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia.
Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów – naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a co za tym idzie krew krąży swobodniej i ciśnienie spada.
Ponadto potas przyśpiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, ale także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kolejna ważna rzecz – potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.
3. Na zaparcia i biegunki
Mięsiste owoce gruszkowe mają bardzo ważną rolę do odtworzenia w trawieniu człowieka. W przypadku pojedynczej porcji gruszki (100 g) zapewniającej około 18% dziennego zapotrzebowania na spożycie błonnika, mogą one stanowić bardzo silny czynnik poprawiający zdrowie i funkcje układu trawiennego. Większość włókna w gruszkach jest nierozpuszczalnym polisacharydem (NSP), co oznacza, że działa jako środek wypełniający w jelitach.
Ponadto gruszka stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i trawiennych.
Reguluje ruchy jelit i zmniejsza zaparcia , a także biegunkę – miękkie i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom. Natomiast znajdujące się w gruszkach garbniki działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz przeciwdziałają biegunkom.
4. Sok z gruszki
Niewielka cierpkość soku z gruszek pochodzi z garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Sok z gruszek zaleca się przy zapaleniu dróg moczowych oraz w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej oraz przy stanach zapalnych gruczołu krokowego.
5. Gruszki na odchudzanie
W 100 g gruszki znajduje się tylko 57 kcal. Zawierają sporo pektyn (rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprawiając ich perystaltykę i regulując procesy wypróżniania. Ponadto w gruszkach występują komórki kamienne (są to twarde cząstki miąższu). Owe komórki kamienne wspomagają perystaltykę jelit, a tym samym chudnięcie.
6. Dla kobiet w ciąży
Gruszki zawierają niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy ( w 100 g jest 7 miligram kwasu foliowego) oraz jako nieliczne owoce zawierają jod.
Więcej znaczeniu jodu dla zdrowia dziecka i Twojego też przeczytasz pod tym linkiem.
Isoflavon FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
7. Bogactwo unikalnych składników
Gruszka to skarbnica kwasów owocowych (cytrynowego i jabłkowego) i olejków eterycznych.
Występują w niej witaminy takie jak:
witamina A
witamina PP.
O unikalności gruszki decydują jednak składniki, które rzadko występują w innych owocach. tymi składnikami są:
bor- pierwiastek śladowy, niezbędny do prawidłowego przyswajania przez nasz organizm wapnia, magnezu czy fosforu,
jod- jest potrzebny nie tylko tarczycy, jod jest jednym z podstawowych elementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju zarówno szkieletu jak i mózgu, po prostu JOD jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
8. Aktywność przeciwutleniająca
Podobnie jak wiele innych owoców, gruszki są bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają różne choroby i stany zapalne.
Przeciwutleniacze działają w celu wyeliminowania wolnych rodników, które gromadzą się w organizmie po metabolizmie komórkowym. Te wolne rodniki mutują zdrowe komórki DNA do komórek nowotworowych i mogą powodować wiele innych niszczących stanów zapalnych. Dlatego przeciwutleniacze składników witaminy C, witaminy A i związków flawonoidowych, takich jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, wszystkie znajdują się w gruszkach, mogą bardzo pomóc w pozbyciu się tych niebezpiecznych związków.
9. Zwiększają odporność
Gruszki są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C, które są korzystne dla układu odpornościowego, ponieważ pobudzają wytwarzanie i aktywność białych krwinek.
10. Idealna przekąskę przed lub po treningu
Podobnie jak wszystkie owoce, jedzenie gruszek może zapewnić szybki wzrost energii przed treningiem. Gruszki są naturalnym źródłem fruktozy i glukozy, które szybko nakręcają organizm do zwiększenia aktywności fizycznej, koncentracji i wytrzymałości, co czyni gruszki doskonałymi przekąskami przed treningiem.
Po treningu także potrzebna jest glukoza, aby uzupełnić rezerwy glikogenu, dlatego warto rozważyć zjedzenie gruszki wraz ze zdrowym źródłem białka jako posiłek po treningu lub przekąskę po ćwiczeniach.
11. Zdrowe kości
Gruszki są dobrym źródłem dwóch składników odżywczych kluczowych dla zdrowia układu kostnego: witaminy K i boru.
Niedobór witaminy K powoduje duże zagrożenie dla zdrowia kości, ponieważ witamina ta wraz z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak wapń, magnez i fosfor, jest niezbędna aby zapobiegać rozpadowi kości.
Sezon na gruszki w pełni, więc jedzmy gruszki na zdrowie.
♥ ♥ ♥
Masażer THERABODY RecoveryAir Prime to urządzenie, które zapewni użytkownikowi maksimum komfortu wynikającego z kompleksowego masażu limfatycznego. Sprzęt ten można z łatwością zabrać ze sobą. Co więcej, istnieje możliwość dostosowania parametrów pracy tego modelu do własnych potrzeb.
Zaletą urządzenia jest możliwość dokładnego ustawienia wszystkich jego parametrów. Użytkownik może określić maksymalną siłę nadmuchu, częstotliwość cykli pracy, a także rodzaj konkretnego programu. Masażer THERABODY RecoveryAir Prime może być obsługiwany za pomocą zintegrowanego panelu, a także – jeśli to możliwe – poprzez aplikację. W tym drugim przypadku sprzęt ten wykorzystuje interfejs Bluetooth, za pomocą którego można bezprzewodowo obsługiwać urządzenie.
Urządzenie składa się z kilku części. Najważniejsza z nich – czyli zestaw mankietów – składa się z kilku pompowanych komór, które po nadmuchaniu powietrza zaczynają nachodzić na siebie. Dzięki temu użytkownik masażera THERABODY RecoveryAir Prime ma wrażenie, jakby poszczególne komory zaciskały się z jeszcze większą siłą. Nie bez znaczenia jest też łatwość, z jaką można usunąć z nich praktycznie każde zabrudzenie.
Masażer THERABODY RecoveryAir Prime możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Źródła:
obrazka wyróżniającego – https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/pears.html
[1] https://draxe.com/pear-nutrition/
[2] http://www.livestrong.com/article/525456-nutritional-values-of-bosc-pears/
[3] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=28
Your article gave me a lot of inspiration
Very nice article. I certainly appreciate this
site. Continue the good work!
I am actually grateful to the holder of this web site who
has shared this enormous article at at this time.