Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego.
Botwina jest bardzo niskokaloryczna, bogata w:
✅błonnik, który daje uczucie sytości,
✅witaminy A,
✅witaminy D,
✅witaminy z grupy B (B1, B2, B6),
✅witaminy C,
✅witaminy K,
✅magnezu,
✅wapnia,
✅żelaza,
✅miedzi.
Udowodniono, że botwina zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi, zaś obecne w roślinie antocyjany pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu. Botwina, nawet spożywana na surowo, jest lekkostrawna i, ze względu na bogate właściwości prozdrowotne, spektrum jej zastosowania jest szerokie.
REKLAMA*
Botwina dla zdrowej skóry
Botwina jest bogata w biotynę i cząsteczki siarki, które regulują gruczoły łojowe, przez co pomagają naszej cerze wyglądać świeżo i zdrowo – jej działanie potrafi zastąpić niejedną maseczkę.
Liście botwiny posiadają substancje o działaniu pobudzającym hormony młodości i piękna.
Botwina to przyjaciółka wegetarian
Ze względu na wysoką zawartość żelaza, wapnia i witaminy C botwinka świetnie sprawdza się w diecie wegańskiej. Osoby, które nie jedzą ryb (i nie tylko), powinny zwrócić szczególną uwagę na liście botwinki również ze względu na kwas alfa-linolenowynależący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to składnik, który pomaga w walce z wieloma chorobami (m.in. miażdżycą, cukrzycą typu 2, chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworami). Ponadto wspomaga pracę układu krążenia, mózgu oraz wzmacnia odporność.
Botwina koi nerwy
Antyoksydanty, witaminy z grupy B i magnez występujące w botwinie wykazują działanie uspokajające. Zmniejszają więc stres oraz napięcie nerwowe.
Botwina na nadciśnienie
Korzenie buraka ćwikłowego są doskonałym źródłem azotanów, które po spożyciu przyczyniają się do poszerzenia tętnic, a tym samym – obniżenia ciśnienia krwi. Naukowcy udowodnili, że codzienne spożywanie ok. 500 gram botwiny regularnie zwalcza nadciśnienie.
Odkwaszanie organizmu z botwiną
Kiedy spożywamy dużo mięsa, cukru i chleba, nasz organizm niestety ulega zakwaszeniu, które sprzyja rozwojowi takich chorób, jak miażdżyca czy nadciśnienie. Botwina, ze względu na swój skład chemiczny, jest warzywem zasadotwórczym, dzięki czemu pomaga zachować niezbędną dla zdrowia równowagę kwasowo-zasadową.
Botwinka obniża cholesterol.
Związki obecne w botwince takie jak błonnik, flawonoidy, betacyjany stanowią nie tylko silne przeciwutleniacze, ale również odpowiadają za intensywną barwę buraka. Amerykańskie źródła podają, że związki te regulują poziom cholesterolu w organizmie, przez co chronią go przed wystąpieniem zawału lub udaru mózgu.
Dlaczego warto jeść botwinę?
Botwinka ma wiele cennych właściwości, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Ma niską kaloryczność i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy A i witaminy C. Zawiera również betacyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić wyniki sportowe. Wreszcie botwinka jest pyszna i uniwersalna, i dobrze komponuje się ze zdrową i smaczną kuchnią.
Botwina jest jedną z najbardziej lubianych zup wiosennych, czyli botwinki, a także chłodników. Liście botwiny można dodawać do wszelkich dań. Nie tylko do sałatek, ale również jako np. farsz do pierogów, czy naleśników, a nawet kasz czy ryżu. Z liści możliwe jest również zrobienie gołąbków.
Kto powinien unikać spożywania botwiny?
Ze względu na sporą zawartość szczawianów, botwinki nie powinny spożywać głównie osoby chore na kamicę nerkową. Dodatkowo nie wskazana jest również u osób, u których stwierdzono niedobór wapnia w organizmie. Botwina bowiem utrudnia przyswajanie tego minerału.
ZALETY RESTORATE FitLine: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.
RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Sałatka z botwinki
Składniki
- 7 szklanek pokrojonych liści botwinki
- 1/4 szklanki listków bazylii
- 1/4 szklanki natki pietruszki (poszatkowanej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 do 2 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- 6-8 pomidorków cherry (pokrojonych na pol )
- ser feta lub kozi (ilość według uznania)
- 1/2 szklanki oliwek Kalamata w plasterkach
- prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Botwinę, razem z bazylią i natką pietruszki umieść w dużej misce i delikatnie wymieszaj.
Następnie przygotuj dressing: w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, krem balsamiczny, zmiażdżony czosnek, musztardę, miod/ syrop z agawy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Polej dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Ułóż na wierzchu pokrojone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta lub kozi i posyp prażonymi pętakami dyni.
Smacznego
Na zdrowie ♥️
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Dodaj komentarz