Botwina – właściwości, witaminy i wartości odżywcze botwiny

Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego.

Botwina jest bardzo niskokaloryczna, bogata w:

✅błonnik, który daje uczucie sytości,

✅witaminy A,

✅witaminy D,

✅witaminy z grupy B (B1, B2, B6),

✅witaminy C,

✅witaminy K,

✅magnezu,

✅wapnia,

✅żelaza,

✅miedzi.

Udowodniono, że botwina zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi, zaś obecne w roślinie antocyjany pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu. Botwina, nawet spożywana na surowo, jest lekkostrawna i, ze względu na bogate właściwości prozdrowotne, spektrum jej zastosowania jest szerokie.


Karnalitowe Czarne Błoto 100 % z Morza Martwego BINGOSPA

Błoto z Morza Martwego jest mieszanką minerałów występujących w wodzie Morza Martwego i składników organicznych występujących wzdłuż linii brzegowej. Błoto posiada konsystencję mokrej, gęstej glinki, zapachem zaś przypomina muł rzeczny.

Błoto można stosować w formie maseczek i okładów na całe ciało. Jest nadzwyczaj skuteczne w walce z problemem przetłuszczającej się skóry, niezastąpione w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej oraz nieocenione w zwalczaniu trądziku i wykwitów skórnych wywołanych łojem zatykającym pory skóry. Błoto z Morza Martwego ma dobroczynny wpływ na pory skóry – odtyka je, ściąga, dezynfekuje, pielęgnuje, oczyszcza, co może owocować zmniejszeniem wydzielania się łoju i zmniejszeniem ryzyka pojawienia się zmian trądzikowych. Po zastosowaniu maseczki lub okładu z błota z Morza Martwego skóra staje się gładka i delikatna w dotyku.

Karnalitowe Czarne Błoto 100 % możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Botwina dla zdrowej skóry


Botwina jest bogata w biotynę i cząsteczki siarki, które regulują gruczoły łojowe, przez co pomagają naszej cerze wyglądać świeżo i zdrowo – jej działanie potrafi zastąpić niejedną maseczkę.

Liście botwiny posiadają substancje o działaniu pobudzającym hormony młodości i piękna.

Botwina to przyjaciółka wegetarian

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, wapnia i witaminy C botwinka świetnie sprawdza się w diecie wegańskiej. Osoby, które nie jedzą ryb (i nie tylko), powinny zwrócić szczególną uwagę na liście botwinki również ze względu na kwas alfa-linolenowynależący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to składnik, który pomaga w walce z wieloma chorobami (m.in. miażdżycą, cukrzycą typu 2, chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworami). Ponadto wspomaga pracę układu krążenia, mózgu oraz wzmacnia odporność.

Botwina koi nerwy

Antyoksydanty, witaminy z grupy B i magnez występujące w botwinie wykazują działanie uspokajające. Zmniejszają więc stres oraz napięcie nerwowe.

Botwina na nadciśnienie


Korzenie buraka ćwikłowego są doskonałym źródłem azotanów, które po spożyciu przyczyniają się do poszerzenia tętnic, a tym samym – obniżenia ciśnienia krwi. Naukowcy udowodnili, że codzienne spożywanie ok. 500 gram botwiny regularnie zwalcza nadciśnienie.

Odkwaszanie organizmu z botwiną


Kiedy spożywamy dużo mięsa, cukru i chleba, nasz organizm niestety ulega zakwaszeniu, które sprzyja rozwojowi takich chorób, jak miażdżyca czy nadciśnienie. Botwina, ze względu na swój skład chemiczny, jest warzywem zasadotwórczym, dzięki czemu pomaga zachować niezbędną dla zdrowia równowagę kwasowo-zasadową.

Botwinka obniża cholesterol.

Związki obecne w botwince takie jak błonnik, flawonoidy, betacyjany stanowią nie tylko silne przeciwutleniacze, ale również odpowiadają za intensywną barwę buraka. Amerykańskie źródła podają, że związki te regulują poziom cholesterolu w organizmie, przez co chronią go przed wystąpieniem zawału lub udaru mózgu.

Dlaczego warto jeść botwinę?


Botwinka ma wiele cennych właściwości, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Ma niską kaloryczność i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy A i witaminy C. Zawiera również betacyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić wyniki sportowe. Wreszcie botwinka jest pyszna i uniwersalna, i dobrze komponuje się ze zdrową i smaczną kuchnią.

Botwina jest jedną z najbardziej lubianych zup wiosennych, czyli botwinki, a także chłodników. Liście botwiny można dodawać do wszelkich dań. Nie tylko do sałatek, ale również jako np. farsz do pierogów, czy naleśników, a nawet kasz czy ryżu. Z liści możliwe jest również zrobienie gołąbków.


Kto powinien unikać spożywania botwiny?

Ze względu na sporą zawartość szczawianów, botwinki nie powinny spożywać głównie osoby chore na kamicę nerkową. Dodatkowo nie wskazana jest również u osób, u których stwierdzono niedobór wapnia w organizmie. Botwina bowiem utrudnia przyswajanie tego minerału.


ZALETY RESTORATE FitLinedziała bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.

RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Sałatka z botwinki 

Składniki

  • 7 szklanek pokrojonych liści botwinki
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • 1/4 szklanki natki pietruszki (poszatkowanej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 do 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 6-8 pomidorków cherry (pokrojonych na pol )
  • ser feta lub kozi (ilość według uznania)
  • 1/2 szklanki oliwek Kalamata w plasterkach
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie:
Botwinę, razem z bazylią i natką pietruszki umieść w dużej misce i delikatnie wymieszaj.
Następnie przygotuj dressing: w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, krem balsamiczny, zmiażdżony czosnek, musztardę, miod/ syrop z agawy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Polej dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Ułóż na wierzchu pokrojone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta lub kozi i posyp prażonymi pętakami dyni.

Smacznego

Na zdrowie ♥️

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*