Większość ludzi ma zdecydowany niedobór magnezu i wcale o tym nie wie …
Dużo stresu, życie w ciągłym biegu bez zwracania uwagi na to, co się je i jak się je, zanieczyszczenie środowiska – oto recepta na niedobór magnezu.
Magnez śmiało można nazwać biopierwiastkiem życia.
Magnez jest:
aktywatorem ponad 300 enzymów niezbędnych w procesach życiowych naszych komórek,
stoi na straży naszego systemu immunologicznego,
wpływa na wydolność naszych systemów (nerwowego, kostnego, trawiennego, krążenia),
bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych (np. otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu),
zapobiega poronieniom i gwarantuje zdrowe i spokojne potomstwo,
odpręża i uspokaja,
odmładza,
zmniejsza ciśnienie krwi i znosi arytmię serca.
ZALETY RESTORATE: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie, bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy,
RESTORATE możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Czynniki, które mogą wywołać niedobór magnezu:
1.Ciężko jest dostarczyć odpowiednie ilości magnezu wraz z pożywieniem!
Polskie gleby (w 60% kwaśne), są stosunkowo ubogie w magnez wypierany w nich w dodatku stopniowo przez szkodliwy glin (aluminium), do tego dołącza się coraz większe stężenie zmniejszających zawartość magnezu w tkankach roślin i zwierząt pierwiastków toksycznych zawartych w glebie, takich jak ołów, rtęć, arsen, kadm).
2. Coraz częściej Polacy sięgają po gotowe jedzenie. Z braku czasu kupujemy gotowe obiady i w związku z tym nie jemy surowej żywności. Zbyt mała podaż produktów roślinnych w stanie surowym (w nich magnez występuje w stanie niezmienionym), a zbyt duża podaż pokarmów gotowanych i przetworzonych, w których pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji chemicznych prowadzących do powstania trudno rozpuszczalnych związków magnezu, przyswajanych przez ustrój źle lub prawie wcale.
3. „Wysokie poziomy ołowiu z powodu rosnącego skażenia wody, żywności i powietrza. Powodują objawy łagodnej (aczkolwiek przewlekłej) ołowicy, która – jak alarmuje PTM – przestała być chorobą zawodową. Oblicza się, iż mamy kilkaset razy więcej ołowiu w organizmie, niż nasi przodkowie jeszcze 100 lat temu. Przy wysokich poziomach ołowiu spada w osoczu ilość magnezu.”
4. Cola, Fanta, Sprite, Energetyki – i cała reszta napojów gazowanych. Większość zwłaszcza ciemnych napojów gazowanych zawiera fosforany. Substancje te w rzeczywistości wiążą się z magnezem wewnątrz przewodu pokarmowego, czyniąc go niedostępnym dla organizmu. Więc nawet jeśli spożywasz zbilansowaną dietę, pijesz wodę, ale przy okazji nie odmawiasz sobie gazowanych – wypłukujesz magnez.
Średnie spożycie napojów gazowanych jest dziś ponad dziesięciokrotnie wyższe niż w 1940 r. Ten wzrost w szybkim tempie odpowiada za obniżoną dostępność magnezu i wapnia w organizmie.
5. Jesz ciastka, ciasteczka, desery, cukierki lub inne słodkie potrawy?
Rafinowany cukier jest nie tylko produktem „zero magnezu”, ale także powoduje wydalanie magnezu przez nerki. Proces produkcji rafinowanego cukru z trzciny cukrowej usuwa melasę, całkowicie usuwając zawartość magnezu!
Słodycze są znane przez dietetyków jako „anty-składniki odżywcze”. Środki przeciwodżywcze, takie jak słodycze, są pokarmami, które zastępują pożywne produkty spożywcze w diecie, a jednocześnie pochłaniają składniki odżywcze po strawieniu.
Im więcej słodkich pokarmów i przetworzonych wypieków masz w swojej diecie, tym bardziej prawdopodobne jest, że masz niedobór magnezu i innych ważnych składników odżywczych.
6. STRES
Stres może być przyczyną niedoboru magnezu, a brak magnezu zwiększa reakcję stresową, pogarszając problem.
W badaniach adrenalina i kortyzol, produkty uboczne reakcji „walki lub ucieczki” związane ze stresem i lękiem, wiązały się ze zmniejszeniem stężenia magnezu.
Ponieważ stresujące warunki, w tym zarówno psychologicznych, jak i fizycznych form stresu mp. operacja, oparzenie czy choroby przewlekłe, wymagają większego zużycia magnezu przez organizm, wszystkie takie stany mogą prowadzić do niedoboru.
7. Codziennie pijesz kawę, herbatę lub inne napoje zawierające kofeinę?
Poziom magnezu jest kontrolowany w organizmie w dużej części przez nerki, które filtrują i wydalają nadmiar magnezu i innych minerałów. Ale kofeina powoduje, że nerki uwalniają dodatkowy magnez niezależnie od stanu organizmu.
Jeśli regularnie pijesz napoje zawierające kofeinę, takie jak kawa, herbata i energetyki, zwiększa się ryzyko niedoboru magnezu.
8. Bierzesz leki moczopędne, odwadniające, leki na serce, leki na astmę, pigułki antykoncepcyjne lub estrogenową terapię zastępczą?
Wykazano, że działanie większości tych leków, obniża poziom magnezu w organizmie, zwiększając utratę magnezu poprzez wydalanie przez nerki.
9. Zbyt duża podaż wapnia.
Wapń jest antagonistą magnezu.
Badania wykazały, że gdy spożycie magnezu jest niskie, suplementacja wapnia może zmniejszać wchłanianie magnezu i jego zatrzymywanie. I chociaż suplementacja wapnia może mieć negatywny wpływ na poziom magnezu, suplementacja magnezu faktycznie poprawia wykorzystanie wapnia przez organizm.
Według znanej badaczki magnezu Mildred Seelig:
Ciało ma tendencję do zatrzymywania wapnia w stanie niedoboru magnezu. Dodatkowe spożycie wapnia w tym czasie może spowodować nieprawidłowy wzrost poziomu wapnia w komórkach, w tym w komórkach serca i naczyniach krwionośnych …
10. Alkohol
Wpływ alkoholu na poziom magnezu jest podobny do działania diuretyków: obniża poziom magnezu dostępnego dla komórek poprzez zwiększenie wydalania magnezu przez nerki.
W badaniach kliniczny niedobór magnezu stwierdzono u 40% alkoholików.
Zwiększone spożycie alkoholu przyczynia się także do problemów prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a także niedoboru witaminy D, które mogą przyczyniać się do niskiego poziomu magnezu.
11. Tradycyjna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i wędliny, tłusty nabiał, zabielacze do kawy, lody itd.) tworzących z magnezem trwałe związki chemiczne uniemożliwiające połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu.
12. Będąca wynikiem złego odżywiania „moda na błonnik” w postaci otrębów i pełnoziarnistych produktów zbożowych i dodatków błonnikowych. Należy pamiętać, że włókna spożywcze w nich zawarte zwiększają co prawda szybkość pasażu jelitowego pomagając pozbyć się zaparć, ale jednocześnie przechwytują minerały, zmniejszając ich wchłanianie. Produkty takie jak otręby czy pełne ziarno owszem są bogate w magnez, ale posiadają też związki kwasu fitynowego zaburzającego przyswajanie zawartego w nich magnezu, przez co produkty te są raczej dyskusyjnym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu. Związki fitynowe może unieszkodliwić jedynie naturalna fermentacja zakwasu piekarskiego lub kilkugodzinne moczenie nasion i orzechów ( tu pisałam osoby post Jak i po co moczyć orzechy i nasiona? Co ma do tego obciążona trzustka?) Niestety do większości przemysłowo produkowanego pieczywa piekarze dodają albo drożdże albo sztuczny zakwas w proszku, co nie neutralizuje szkodliwych fityn.
13. Osoby powyżej 55 roku życia.
Starsi dorośli są szczególnie narażeni na niski poziom magnezu. Wykazano, że starzenie się, stres i choroby, przyczyniają się do zwiększenia zapotrzebowania na magnez. Większość osób starszych ma „pogorszone” wchłanianie magnezu z żywności niż wtedy, gdy byli młodsi.
REKLAMA*
Czy mam wystarczająco dużo magnezu?
Jedną z metod oceny stanu magnezu jest po prostu skontaktowanie się ze swoim lekarzem i zażądanie szczegółowych badań magnezu. Ocena magnezu jest zwykle wykonywana przy użyciu testów surowicy krwi, a testy te mogą wprowadzać w błąd. Tylko 1% magnezu w organizmie rzeczywiście znajduje się we krwi, a tylko 0,3% występuje w surowicy krwi, więc kliniczne testy w surowicy krwi mogą nie zidentyfikować niedoboru magnezu.
Badanie krwi nie ujawni Twoich faktycznych braków magnezu
Co robić?
Na szczęście możliwe jest po prostu obserwowanie swojego organizmu i odpowiedzenie sobie na pytanie czy takie objawy (wypisane poniżej) u mnie występują. Jeżeli, na którekolwiek pytanie odpowiesz twierdząco bardzo prawdopodobne jest to, że masz niedobór magnezu. W takich momentach moim zdaniem warto najpierw zacząć od suplementacji magnezu niż przyjmowania chemicznych leków na przykład stosowania antydepresantów, środków odczulających, sterydów czy antybiotyków.
Masz takie objawy ?
1.Masz objawy alergiczne?
„z badań wynika, iż połowa ludzi cierpiących na alergie reaginowe (powodujące astmę, migreny, zapalenie spojówek, pokrzywki, nieżyty nosa) wykazuje pierwotny niedobór magnezu. I odwrotnie: cierpiący na niedobór magnezu (nawet bez objawów nerwowo-mięśniowych) w 39% byli jednocześnie alergikami.”
2. Masz niepokojące sygnały ze strony układu nerwowego i/lub mięśniowego takie jak:
nadpobudliwość nerwowa (nerwice, stany lękowe, tendencje depresyjne czy histeryczne, agresja, kłótliwość, agresywność, tendencje hipochondryczne, zaburzenia snu, ucisk w klatce piersiowej, duszności),
zawroty głowy,
omdlenia,
drgania,
przykurcze,
drżenia i skurcze mięśni,
mrowienie,
bóle kręgosłupa,
kłucia itp.
W przypadku niedoborów magnezu objawy te powodują wzrost poziomu stresu, co z kolei powoduje jeszcze większy niedobór magnezu i błędne koło się zamyka….
3. Zauważyłaś u siebie następujące objawy ginekologiczne:
zaburzenia miesiączkowania,
zespół napięcia przedmiesiączkowego,
zaburzenia gospodarki hormonalnej,
poronienia.
4. Masz anemię?
Wśród osób z niedoborem magnezu stwierdza się niedokrwistość w 10% przypadków.
5. Często masz problem się z zaparciami?
Niedobór magnezu wywołuje zahamowanie pasażu jelitowego.
6. Masz problem z nawracającymi infekcjami?
Obniżona odporność na infekcje: magnez stoi bowiem na straży fagocytozy i przyspiesza dojrzewanie limfocytów.
7. Masz objawy ze strony układu kostnego i/lub stawowe takie jak:
chrupanie w stawach,
rzeszotowienie kości (osteopenia, osteoporoza),
próchnica zębów
zwapnienie chrząstek,
podatność zębów i kości na złamania.
Jeśli nadal myślicie, że dla zdrowych zębów i kości potrzebne jest nam dużo wapnia, to jesteście w błędzie. Jest to częsty i bardzo powszechny mit powtarzany przez media oraz niestety większość lekarzy, tymczasem z całości magnezu jaki mamy w organizmie aż 60% znajduje się w naszych kościach i zębach!
Tak jak wspomniałam wcześniej opisane powyżej objawy bardzo często świadczą o niedoborze magnezu w naszym organizmie.
„Kliniczne objawy niedoboru magnezu są trudne do zdefiniowania, ponieważ wyczerpanie tego kationu wiąże się ze znacznymi zaburzeniami metabolizmu wielu pierwiastków i enzymów. W przypadku długotrwałego niedostatecznego spożycia magnezu może być odpowiedzialny za objawy przypisane innym przyczynom lub których przyczyny nie są znane. „
Wśród badaczy niedobór magnezu jest znany jako cicha epidemia naszych czasów i powszechnie uznaje się, że ostateczne testy na niedobór są nieuchwytne. Judy Driskell, profesor, Nutrition and Health Sciences na University of Nebraska, odnosi się do tego „niewidzialnego niedoboru” jako chronicznego utajonego niedoboru magnezu.
Mimo że identyfikacja niedoboru magnezu może być niejasna, jego znaczenie jest niezaprzeczalne.
Jak wspominałam na początku – Magnez aktywuje ponad 300 reakcji enzymatycznych w ciele, co przekłada się na tysiące reakcji biochemicznych zachodzących na stałe każdego dnia.
Magnez ma kluczowe znaczenie dla:
przekazywania nerwów,
skurczu mięśni,
krzepnięcia krwi,
wytwarzania energii,
metabolizmu substancji odżywczych,
tworzenia kości i komórek.
Biorąc pod uwagę te różnorodne i wszechogarniające efekty, nie wspominając o kaskadowym wpływie poziomu magnezu na inne ważne minerały, takie jak wapń i potas, jedno jest pewne – należy unikać długoterminowego niskiego spożycia magnezu.
Jednym zdaniem mówiąc – ZACZNIJ OD MAGNEZU 🙂
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
SKLEP dla zdrowia:
www. rh7.pl
Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.
Źródło zdjęcia tytułowego: https://aifs.gov.au/cfca/publications/family-structure-and-child-maltreatment-do-some-family-types-place-children
Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me.